Tejcukor-érzékenység: hónapokig kínlódtam, mire kiderült

Nemzetközi Allergia Hét

Jó lenne, ha laktózmentes tejet is tartanának az éttermek, kávézók - mondja Bernadett, aki megjárta a saját kálváriáját, mire kiderült, laktózérzékeny. Sokszor csak későn gondolnak rá az orvosok is, pedig a tünetek kézenfekvőek, és a tej és a tejtermékek kerülésével megszüntethetők.

A tej fogyasztása igencsak megosztja a közvéleményt, sokan támadják és megkérdőjelezik a jótékony hatásait. Nekem nincs bajom a tejjel, akkor lenne, ha nem ihatnám és ezzel sokan vannak így.

Nincs vagy nem elegendő enzim

A tejcukor-érzékenység, más néven laktóz-intolerancia, mint a neve is mutatja, nem allergia. A szervezet nem termel ellenanyagokat, ellenben nem jól tolerálja az adott anyagot, jelen esetben a tejcukrot (laktózt). A háttérben a laktáz enzim teljes vagy részleges hiánya áll. A laktázhiány lehet veleszületett, de előfordul, hogy csak felnőttkorban alakul ki például egy erősebb, hasmenéses fertőzés mellékhatásaként vagy éppen az illető túl sok tejet, tejterméket fogyasztott és mintegy "kimerült" a szervezete. Van, aki többet, más kevesebbet bír meginni, megenni belőle kellemetlen tünetek nélkül, de együtt lehet vele élni.

Rosszul voltam, de nem tudtam, mitől

Bernadett (25, tanítónő) 17 éves korában jutott el a késői tinédzserkori fogyni akarok szakaszba, amikor is túlságosan figyelni kezdett arra, hogy mit és mennyit eszik. Különösebb megfontolás nélkül, de éppen a tejet, tejtermékeket és a húsokat hagyta el az étrendjéből. Kb. két év múlva véget ért nála ez a lemondó korszak, és próbálta visszaépíteni az addig kitaszított ételeket a mindennapjaiba. Azt vette észre, hogy különösen a tejtől, joghurtoktól és a túrótól felpuffad vagy egyszerűen rosszul érzi magát. Akkor még nem nagyon hallott a laktózérzékenységről, így nem is igen foglalkozott ezzel. 3-4 hónapon keresztül próbálkozott a fogyasztásukkal, végig rosszulléttel küzdve. Amikor ezt megosztotta az édesanyjával is, az ő tanácsára elkezdte írni, mikor és mitől van rosszul. "Öndiagnózis során derült fény arra, hogy a tejcukorra vagyok érzékeny”.

Sokat fájt a hasam, főleg a köldököm körül

A párom Balázs (28, matematikus) rengeteget sportol, és emiatt igen jó evő, így sajtból is tetemes mennyiséget bírt elfogyasztani. Egy időben gyakran panaszkodott arra, hogy evés után fáj a hasa, főleg a köldöke körül. Időbe telt, míg a folyamatos győzködéseimet megunva, és már eléggé kétségbeesve (sokszor a legrosszabbra gondolunk), végül elment az orvoshoz, aki minden további vizsgálat nélkül - tejcukor-érzékenység gyanúja miatt - kéthetes laktózmentes diétát írt elő neki.

Diagnózis persze azóta sincs, de a tejtermékek kerülésével a panaszai is megszűntek vagy legalábbis csökkentek. Ekkor tanultam meg igazán, milyen nehézségeket jelenthet, ha kétfelé kell főzni, vásárolni. Mivel én továbbra is bírom a tejet, rá kellett állnunk arra, hogy ha csak lehet, a laktózmentes termékeket válasszam én is, vagy vegyek ilyet is, olyat is. Valójában imádom a rizstejet, így ez nem okoz gondot, hogy azt tartsunk otthon, bár a kávéba azért nem passzol annyira.

Előbb is gondolhattak volna rá

Nem volt ilyen könnyű helyzetben Ágnes (43, dietetikus), akinek tinédzser lányánál derült ki a betegség, ők elég hosszú utat tettek meg a diagnózisig. „A tünetei eleinte nem voltak egyértelműek, s az is elképzelhető, hogy nem a megfelelő orvosokhoz jutottunk el” – kezdi Ágnes a történetüket. „A lányomnak gyakran fájt a gyomra, hasa, alkalmanként hasmenése volt, ám a székletvizsgálat semmi kóros eltérést nem mutatott. Időnként, általában késő este a köldöke körül erős görcsei voltak, amivel rendszerint a sebészeten kötöttünk ki. A vakbélgyulladást és egyéb azonnal műtendő betegséget kizárták, időnként megnézték ultrahanggal, röntgennel, volt, hogy beöntést is kapott, és mivel semmi komolyat nem találtak, már jöhettünk is haza.”

Ez így ment hónapokig, míg végre az egyik orvos gasztroenterológiai vizsgálatot javasolt. Gyakran fájdalmas vagy éppen csak kellemetlen beavatkozások hosszú sora következett: gyomor- és vastagbéltükrözés, vékonybélbiopszia. Egyiket sem kívánnám senkinek sem. „Ekkor a Helicobacter teszt pozitív lett, gyomorfekélyt diagnosztizáltak és enyhe vastagbélgyulladást”,  bár szerencsére lisztérzékenység jeleit nem látták, mivel az is járhat gyakori hasmenéssel. A gyógyszeres kezelés a baktériumot kiirtotta, a gyomorfájást megszüntette, ám a hasi görcsök nem szűntek, a hasmenés egyre egyértelműbben jelentkezett tejfogyasztás után. Végül újabb orvoshoz jutottak el, aki egy egész délelőttöt igénybe vevő tejcukor-érzékenységi (ún. hidrogénkilégzéses) teszttel megállapította Ágnes lányánál a laktózintoleranciát.

A teszt nem fájdalmas

Ágnes - mint dietetikus - már tudta, hogy szerencsére ez a teszt fájdalommentes lesz, hiszen csak néhány alkalommal kell egy készülékbe fújni. „Éhgyomorra kellett menni, fújt egyet, majd tejcukrot kapott, és bizonyos időközönként újra bele kellett fújni a készülékbe. A gép kijelezte, hogy a szervezete nem bontja a tejcukrot.” A vizsgálat alatt - laktózintolerancia esetén - az elfogyasztott tejcukor miatt puffadás, hasi görcsök, súlyosabb esetben hasmenés is várható. „Így volt ez a kislányomnál is. Már a vizsgálat félidejénél olyan erős görcsei és hasmenése volt, hogy a tejcukor bontását segítő rágótablettát kapott. Bár ez már nem sokat segített. Egyértelműen diagnosztizálták a tejcukor-érzékenységet.”

A tejcukor kerülése panaszmentessé tesz

Minden laktózérzékeny betegnek saját magának kell kitapasztalnia, hogy a szervezete mennyi laktóz tud lebontani. Van, akinél 1-1,5 dl tej a maximum, míg más szinte már a látványától rohan a mellékhelyiségbe. A savanyított tejtermékek, így a joghurt, kefir – a tejcukorbontó baktériumoknak köszönhetően – már jóval kevesebb tejcukrot tartalmaznak, így ezeket a betegek többnyire még kibírják. Ugyanígy a túró, sajtok, vaj, esetleg a tejföl, tejszín fogyasztása is, persze mértékkel, még beépíthető az étrendbe. Súlyosabb esetben a gyógyszerek tejcukortartalma is problémát okozhat. Vera (36, élelmezésvezető-dietetikus) szintén érintett, neki például a gyógyszereket is kerülnie kell, bár a savanyított tejtermékeket meg tudja enni. Mióta tudja, hogy mi a baja, a délelőtti órákban, vagy ha elmegy otthonról, nem iszik tejet, bár nála is a mennyiség a meghatározó.

Laktózmentes tej és tejtermékek

Szerencsére az élelmiszeripar felkészült az ilyen és egyre több (vagy csak hamarabb felismert) betegek kiszolgálására is, így már viszonylag sokféle laktózmentes tej (íze a lebontott tejcukor miatt édeskés, így sokan nem kedvelik), joghurt, tejföl közül válogathatnak. A keményebb sajtok, mint amilyen például a Pannónia, lényegében laktózmentesnek tekinthetőek, így bátran fogyaszthatóak. Aki a tej állagára vágyik, de egy kortyot sem bír belőle inni, annak a növényi tejek és tejtermékek jelentik a megoldást. Az édeskésebb rizstej mellett a kissé vízízű szójatej vagy éppen a szénára hajazó zabtej is kapható. Kétségtelen, hogy ezek ára jóval több, mint a hagyományos tejeké, de például főtt rizsből, kókuszdióból, mandulából házilag is készíthetünk tejet, csak egy jó turmixgép és víz szükséges hozzájuk, és már főzhetjük is a tejpótlót.

A rágótabletta segíthet

Aki pedig végképp ragaszkodik a tejhez, tejtermékekhez, és nem szeretne az esetleges kalciumhiánytól sem félni, az ma már vényre kapható Lactase nevű rágótablettával teheti komfortossá a mindennapjait. Ágneséknál ez igen jól bevált: „A lányom közvetlenül a tejtartalmú étkezések előtt szedi, illetve ha több tej van az ételben, az étkezések között bevesz még egyet. Így tudja elkerülni az evés utáni azonnali hasmenést, görcsöket. Az elmúlt években megtanulta, milyen élelmiszerek tartalmazhatnak tejet, és a biztonság kedvéért inkább bevesz egy tablettát, mintsem megkockáztatná a görcsöt és a hasmenést.” Bernadett ugyan ismeri ezt a gyógyszert, de állítása szerint sosem szedte, inkább elkerüli a tej és a joghurtok fogyasztását vagy a laktózmentes változatot veszi.

Egyszerűen enni szeretnék, kommentár nélkül

Bár a laktózmentes étkezés ma már viszonylag könnyen megoldható, mégis, a mindennapokban sok kellemetlenséget okozhat ez az állapot. Balázs szerint ez azért nehéz, mert sok mindenben van laktóz, amiről nem is gondolná, így nehezebb kontrollálni a mennyiséget. „Étteremben, menzán szinte lehetetlen tejterméktől mentes ételt kapni. A legjobban az zavar, hogy értetlenek/tájékozatlanok az emberek, keverik a tejfehérje-allergiával (azt hiszik, egy keveset se ehetek). Ha látják, hogy olyat eszek, amin például sajt van, gyakran rákérdeznek, hogy "akkor nem is vagy allergiás?" vagy szimplán csak válogatósnak hisznek. A menzás néni már messziről szúrós szemmel néz, ha jövök. Semmi kedvem hosszas magyarázatba kezdeni, hogy mi is ez, egyszerűen csak enni szeretnék, kommentárok nélkül.”

Legyen laktózmentes tej az éttermekben, kávézókban is!

Bernadettet a kávézókban nézték sokáig földönkívülinek, amikor laktózmentes tejjel merészelte kérni a kávéját vagy a turmixát. Ezen sokat bosszankodott, de mára már úgy látja, javult a helyzet. „Az elmúlt egy évben állandó pozitív tapasztalatként éltem meg, hogy habár a visszakérdezés megtörténik (hogy miért kérek laktózmentes tejet), de van, és el is tudják készíteni a laktózmentes tejből készült italt.” Szívesen buzdítaná az éttermeket/kávézókat, hogy tartsanak laktózmentes termékeket kis kiszerelésben, hogy ne maradjon rajtuk feleslegesen kereslet hiányában.

Szerzőnk dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Mustra