EGÉSZSÉG

Illóolajok, amelyek fiatalítanak és boldoggá tesznek

2011. január 15., szombat 18:52

Az illóolajaknak van egyfajta magas rezgés-tulajdonsága, ezért belélegzésükkor boldogságérzettel töltenek el minket, bőrünkön átjutva pedig lassítják az idő kerekének forgását. Utánajártunk, hogyan és milyen illóolajat válasszunk magunknak otthonra, és annak, hogy milyen veszélyei vannak a néhány száz forintos illóolajként árult üvegcséknek.

Az aromaterápia komplex dolog. Jelenthet jó közérzetet, hangulatot, a terek megtöltését illattal, de wellness és gyógyászat is egyben. Aromaterápia az is, amikor van egy kedvenc illatunk, amit bárhol bármikor felismerünk, és talán megmagyarázhatatlan kellemes érzettel áraszt el minket. Mert minden illat hatással van ránk. Az illatválasztás szubjektív, és életszakaszonként változik, hangulattól, érzelmi és egészségi állapotunktól függően.

Veszélyes lehet, ha nem hozzáértőtől vesszük az olajat

Feller Adrienne 20 éve foglalkozik aromaterápiával. Kezdetben az elterjedtebb, angol irányzattal dolgozott, majd az évek során a francia aromatológia iskoláját járta végig. Ma hazánkban Adrienn az egyetlen, aki tanítja is ezt az irányzatot. „Ha ma egy könyvesboltban kezedbe veszel egy ilyen témájú könyvet, egészen biztos, hogy az az angol aromaterápiáról szól.

Az angol aromaterápia a wellness világát foglalja magában, míg a francia aromatológia a gyógyításról szól, ahol komoly anyagismeretre van szükség. A wellness irányzat nem más, mint amikor pár csepp olaj által kellemes illattal veszed magad körbe, amikor illattal töltöd be a körülötted lévő teret, vagy amikor illóolajakkal masszírozzuk a testet. Ilyenkor egészségmegőrzésről beszélünk.

A francia aromatológia ugyanakkor már az olajak milliliteres pontossággal kimért specifikus használatáról és a gyógyításról szól. Mivel nagyobb mennyiséget használunk, ezért tudni kell, milyen olajnak mi a kémiája, mire hat, milyen arányban keverjük azokat össze, hogy a legoptimálisabban működjenek, és ismerni kell, milyen esetekben nem szabad némelyiket használni. Míg az angol aromaterápiánál szinte egyáltalán nincs semmi ellenjavallat, a franciánál már sokkal komolyabb következménye lehet, ha nem egy hozzáértő kezéből vesszük az olajat, vagy kapunk tanácsot a felhasználásra.”

Amit az illóolajról tudni érdemes:

Van, amelyiket sajtolják, desztillálják, és van olyan, melyet alkohollal vagy kémiai adalékanyag segítségével nyernek ki a növényből. Egy-egy illóolaj több száz komponensből tevődik össze. Nem olcsók, néhány milliliterük akár több ezer forintba is kerül, ezért gyakran hamisítják őket, a legtöbbször olcsó ásványi olajjal (kőolajszármazék!), alkohollal, terpentinnel. A ma már fejlett vegyipar az illóolajhoz hasonló aromát nagyszerűen elő tudja állítani szintetikusan, akár fillérekből is. Ezek persze az illatterápiában teljesen hatástalanok.

A legtöbb üvegcse nem is illóolajat tartalmaz

Ha jobban megnézzük az utcai árusoknál, alkalmi vásárokban, hipermarketekben párszáz forintos illóolajként árult üvegeket, sokszor csak illat vagy illatos olaj van címkéjükre írva. Mégis sokszor megvesszük ezeket, pedig egyáltalán nem mindegy, mit fogunk otthonunkban belélegezni. „Ezek kémiai úton előállított kemikáliák, semmi közük nincs az illóolajakhoz. Néhány száz forintért nem lehet illóolajat venni, és nem is szabad. Csak megbízható helyről, aromaterapeutától szabad vásárolni. Az olcsó illóolajak belélegzés során nem csak a nyálkahártyáknak, de az egész idegrendszernek ártanak. Várandósság ideje alatt a legjobb, ha terapeuta tanácsát kérjük, míg epilepszia gyanúja esetén néhány illóolajat (pl. izsóp, zsálya) jobb, ha mellőzünk.”

Teszteld!

Az illóolajok valójában nem olajok. Az olajok legfőbb jellemzője, hogy fehér papírra cseppentve zsíros nyomot hagynak, és szobahőmérsékleten szinte alig párolognak. Egy illóolaj, lényegénél fogva, szobahőmérsékleten is gyorsan párolog, de párolgása után szinte semmilyen nyomot nem hagy.

Azt mondják, egyszerűen megállapíthatjuk a polcunkról levett illóolaj tisztaságát, ha rácsepegtetjük egy fehér papírra. Ha nyom nélkül elillan, akkor kiváló minőségű az illóolajunk, ha a papíron a csepp után olajos folt marad, akkor nem tiszta illóolajjal van dolgunk. Az olajfolt próba azonban nem minden esetben igaz, és nem is ilyen egyszerű. Adrienne ezért inkább azt mondja, bízzuk magunkat az orrunkra. Aki egyszer is megtapasztalta már egy kiváló minőségű, tiszta illóolaj aromáját, azt szaglása a jövőben sem fogja soha becsapni.

Fotó: Sarah Gilbert
Fotó: Sarah Gilbert

Adrienne kizárólag 100%-os tisztaságú, természetes alapanyagokból készült illóolajakkal dolgozik, melyeket több tengeren túli országban nemcsak természetgyógyászok, de kórházak is alkalmaznak terápiás célokra.

„Mert minőségi olajakat használva valójában nincs is olyan betegség, amelyre ne tudnánk megoldást találni akár önálló terápiaként, akár kiegészítő módszerként. Az illóolajakat sokféleképpen alkalmazhatjuk. Kenhetjük a csuklónkra, bedörzsölhetjük vele a gerinc vonalát, vagy akár az egész testünket, hogy a teljes idegrendszerre is tudjon hatni, de oda kell figyelni a belélegzésre. Ezért nem mindegy, hogy az otthoni kis mécsestartónkba milyen minőségű olajat csepegtetünk. Amikor aromaterápiáról beszélünk, szóba sem kerülhet nem kiváló minőségű illóolaj. Egy illóolaj minősége függ a termesztés helyétől, a növény kezelésétől, raktározásától, és a lepárlás vagy desztillálás módjától. Nem mindegy pl., hogy virágzás előtt, hajnalban vagy délben desztillálják a növényt, hiszen minden napszakban más-más kémiai összetevője van.”

Illóolajak kiskátéja

Veszélyes illóolajak otthonra: zsálya, fahéj, izsóp, szegfűszeg, kakukkfű fenolos típusai. Ezek magas keton- és fenol-tartalmúak, nagy mennyiségben, töményen abortív idegmérgezőek, de persze megvan a maguk hatása megfelelően használva.

Univerziális illólajak, amelyek kortól, nemtől függetlenül alkalmazhatók: rózsafa, levendula, citromos eukaliptusz, vietnámi eukaliptusz, teafa, narancs és bergamott.

Stresszoldó olaj: citrusfélék

Energetizáló: niauli, madagaszkári kámforfa, kakukkfű

Nyugtató, altató olajak: benzoé, majoránna, mandarin

Gyulladáscsökkentő: borsmenta, édeskömény, levendula

Immunerősítés akár kemoterápia után

„Ha egy vendég eljön hozzánk a szalonba, mindig állapotfelméréssel indítunk. Megbeszéljük, hogy a problémáira hogyan tudunk megoldást találni, milyen terápiára van szükség otthon, a szalonban, esetleg más felmérést, kezelést ajánlunk mellé. Én minden esetben javasolni szoktam, hogy méresse meg, milyen táplálék szolgálja őt, és mi az, ami a szervezete ellen dolgozik. Biorezonanciával ez nagyszerűen kimutatható. Sokan 20-30 éve olyan táplálékot fogyasztanak, amiről nem is tudják, hogy méreg számukra, csak időről időre egyre nagyobb mértékű allergiával küzdenek. Ezért fontos az allergia kiszűrése. Az állapotfelmérés után készítünk egy speciális keveréket otthonra, és javaslunk egy szalonkezelést.”

Ezek 60-90 perces energetizáló, méregtelenítő, keringésserkentő vagy mélymeditációs testmasszázsok attól függően, a testnek mire van szüksége. A kemoterápiától, krónikus betegségektől legyengült szervezetet különleges immunerősítő technikával, meleg lávakövekkel és speciális méregtelenítő olajakkal végzett masszázzsal segítenek vitalizálni.

Így használd:

Egy ízületi gyulladásnál vagy egy bőrproblémánál mindig az adott területet kell bedörzsölni, vérnyomásproblémáknál a mellkas és a gerinc, depressziónál szintén a mellkas környékét kell illóolajjal kezelni, odafigyelve a helyes belélegzésre. Ha inhalálásra használjuk, figyeljünk arra, hogy amíg felnőtteknél 5-7 csepp illóolajat oldunk fel 1 liter forró vízben, addig gyermekeknél ez max. 2 csepp lehet. Szobamécsesben használva, a tér nagyságától függően, 10-12 csepp olaj is elég.

Illóolaj a ráncokra

A szépészeti arckezeléseknél az olajakat pakolásokhoz, krémekhez vagy gélekhez keverve adják hozzá, attól függően, milyen a vendég bőrtípusa, éppen mire szomjazik a bőre, vagy a kezelés mely szakaszában tartanak. „A bőrön minden meglátszik. A hangulatunk, az életfelfogásunk, mentális és egészségügyi problémáink. Bár a ráncok, szemkörnyéki szarkalábak részben öröklött tulajdonságok, de ezekből kiderül, hogyan viszonyul valaki az élethez, milyen gondolatok töltik be a mindennapjait, milyen fizikai állapotban van a teste.

Az illóolajak hatóanyagai, bár bőrön keresztül jutva hatnak a szervezetünkre, mégis a legfontosabb az illatok belélegzése, amely által a komplett idegrendszerre és a hormonháztartásra is hatnak. Az illóolajaknak van egy bizonyos rezgésszámuk, ahogy az embernek is, amelyet a gondolatok határoznak meg. Ha negatívan áll valaki az élethez, folyamatosan csökkenti a rezgésszámát, ha optimistán, akkor növeli azt. Az illóolajak azonban mindig felhúzzák testünk rezgésszámát. Így olyan hormonok termelődését is képesek stimulálni, amelyek nem csak boldogabbá teszik az embert, de a bőr feszességét is segítenek megőrizni. Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy késleltetik a bőr öregedését, hiszen a bőrszövetet alkotó sejtek falain átjutva, megakadályozzák azon enzimek elszaporodását, amelyek a bőr öregedésért felelősek.”

Fotó: Dennis Wong
Fotó: Dennis Wong

Próbáld ki!

Nyugtató, stresszoldó illóolaj-esszencia fürdővízben:

7 csepp narancs, 1-1 csepp szegfűszeg és fahéj feloldva.

Relaxáló fürdő:

1 darab 10 grammos kávétejszínbe csepegtessünk 3 csepp levendulát, 4 csepp citromot és 1-1 csepp szantált vagy gerániumot.

Levertség ellen, bánatra:

Narancs, levendula és mandarin egy-egy cseppjével dörzsöljük be a csuklónkat, üljünk le néhány percre, csukjuk be szemünket, és kétszer egymás után lassan, mélyen lélegezzük be. Ezzel nem csak a tüdőnket, de az egész idegrendszerünket alaposan „átmossuk”.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.15 22:35:10Fedup Sári

  Az egyik dobozban a fahéj és a szegfűszeg mint veszélyes illóolaj szerepel, a másikban meg "próbáld ki". Na, bravó.

 • 2011.01.15 22:37:32prof. Perselus Piton

  Aki igazán jó illóolajat akar használi, válasszon Aromax-ot vagy Styx-et...ha pedig bírja a várakozást, akkor vásároljon kimért olajat gyógyszertárban (nagyon fogják utálni érte a gyógyszerészek, mert pepecs munka, de tuti gyógyszerkönyvi minőség)

 • 2011.01.15 23:27:24kukucs2

  na, igen, nekem is feltunt az, hogy a fahej itt es ott is szerepel...akkor most mi az igazsag? illetve az utolso kiprobalandoval kapcsolatban: eddig ugy tudtam, hogy az illoolajokat tilos higitatlanul a boron alkalmazni, nem igy van?

 • 2011.01.16 01:51:56bonebear

  És az örökbecsű rezgéses hacacárét sem hagyták ki. Épp hogy csak a mágnesség nem került szóba, pedig az ám a tutik tutija, nem? :)

 • 2011.01.16 02:05:15Scala

  Eddig minden illóolajozástól migrénem lett, jókora hányingerrel. El is ment a kedvem nagyon.

  Ja, az illatmentes ún. Bach-virágterápia sem működött. Pedig a rezgést nem vitatom.

 • 2011.01.16 02:06:16Scala

  a kád a csappal a képen viszont 10 pontos! :-)

 • 2011.01.16 02:11:41Iustizmord

  Az illóolajok valójában nem olajok


  sőt, tulajdonképpen légneműek.

  @Scala: csaj nélkül????

 • 2011.01.16 02:12:47Iustizmord

  ja és a ciket vmi ezoterikus beállítottságú kiscica írhatta.

 • 2011.01.16 05:51:11magyar bucó

  "Mert minőségi olajakat használva valójában nincs is olyan betegség, amelyre ne tudnánk megoldást találni"

  Gratulálok, megvan a rák és az AIDS ellenszere!
  Felesleges további kutatásra pénzt költeni...

 • 2011.01.16 05:53:19magyar bucó

  "Az illóolajok valójában nem olajok."

  Hanem mik? Az a viszkózus folyadék, ami a víznél könnyebb és a vízzel nem elegyedik, olaj...

 • 2011.01.16 05:56:17magyar bucó

  "Veszélyes lehet, ha nem hozzáértőtől vesszük az olajat"

  Miért kellene a kereskedőnek az olajhoz érteni?

 • 2011.01.16 05:57:21magyar bucó

  "Az illóolajaknak van egy bizonyos rezgésszámuk, ahogy az embernek is, amelyet a gondolatok határoznak meg."

  Ez kész, itt feladom...

 • 2011.01.16 09:01:26Medencefűtés

  Egy ilyen gagyi autóillatosítóból kifolyt trutyi szétmarta az autórádióm előlapját.

  Egy párologtatóban lévő mécses pedig a 20k HUF-os egerem zsinórját égette ketté .

  Mikor büdös van, akkor általában semmi baj nem szokott lenni :)

 • 2011.01.16 10:20:50tammik

  Abba a kádba én is elképzeltem magam, olajjal vagy nélküle. :)
  A fahéj és a szegfűszeg tényleg a veszélyes illóolajnál van írva, de utána ott van, hogy "nagy mennyiségben, töményen abortív idegmérgezőek, de persze megvan a maguk hatása megfelelően használva."

  Kis mennyiségben, pláne abban a kád fürdőben, még el is fér, és még én is mellé :)

 • 2011.01.16 20:07:45kerekgabi

  Az információkban van igazság, a rezgésekben is. Viszont ez a tyúk hiteltelen teljesen. Itthon azt állítja, hogy a svéd királyi akadémián tanult természetgyógyászatot. Ilyen pedig nincs is. Minden ezoterikus hablatyot végigcsinált már. A barátnőmet úgy megvágta két üveg büdös, avas löttyel, hogy majdnem félhavi fizetése ráment. Az ostoba azt hitte, ezzel az illóolajos szarral majd meggyógyul a köhögő gyereke. Fellerke meg dőzsöl a pénzben. Iskolája is van horror áron. Képzelhetitek! Ájtatos manó!

 • 2011.01.16 20:51:30Scala

  A rezgés valóban így van, a gondolatokra vonatkozóan is.

  Attól még a cikk és az illóolajok hm... nem meggyőző.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta