Az újraélesztéshez nem kell diploma

Aki látott már közelről infarktust, vagy dugóban araszoló mentőt, aki érezte már, hogy balesetet vagy rosszullétet látva tehetetlen, jobb esetben tárcsázza a mentőt és csak vár és vár, annak azt is tudnia kell, hogy keringési vészhelyzetben az első 4 perc a legkritikusabb. Innentől kezdve minden segítség nélkül eltelt perc 10 %-kal csökkenti a túlélés esélyét. Újraélesztő tanfolyamon jártunk.

Zsuzsának a Keletiből indult a vonata. Épp megvette jegyét, mikor a pályaudvar aluljárójában néhány emberre lett figyelmes, amint körbeállnak egy földönfekvő férfit. A férfi eszméletlen volt. Valaki letérdelt mellé, szólítgatta, majd odahajolt a szájához, a mellkasához, kiderült légzése sincs. A körülálló, egyre növekvő embertömegben kiszúrt magának egy nőt, közölte vele, hogy a segítségére lesz szüksége, de addig is hívjon mentőt egy megkezdett újraélesztéshez. Eközben a földönfekvő kabátját szétnyitotta, saját kezeit összekulcsolta, ráhelyezte annak mellkasára, majd egyés-kétés-háés-négyés-ötés kifejezesékkel harmincig számolt. Harminc után kétszer belefújt a szájába, s kezdődött előlről: egyés-kétés-háés-négyés-ötés... jó néhányszor egymás után, míg végül megérkezett a mentő. Defibrillátor, tubus, infúzió került elő. 45 percen keresztül próbálták újraéleszteni. Zsuzsa a helyszínen leblokkolt, csak állt az esettől alig két méterre, s azokban a pillanatokban úgy érezte képtelen segíteni. A földönfekvő férfit kórházba vitték, nem tudni mi lett vele.

Nem ritka történet, akár így is kezdődhetne ez a néhány sor. A valóság azonban az, hogy november elején szerkesztőségünk levelet kapott egy 17 éves lánytól. Molnár Noémi újraélesztő tanfolyamot szervez, de a keretlétszám nehezen jön össze, ezért a segítségünket kéri. Azt mondja, az embereket nehéz meggyőzni a dolog fontosságáról, és sokan nem értik, miért lenne ez személyes érdekük. Kíváncsiak voltunk tényleg elég e egy 4 órás tanfolyam az életmentéshez, ezért mi is elvégeztük.

Félóránként menthetnénk meg egy életet

Az újraélesztés (reanimatio) a legfontosabb elsősegély, amit egy laikus embernek is tudnia kellene  100%-osan alkalmazni bárhol, bármikor. Már csak azért is, mert hazánkban évente 20-25 ezer ember hal meg hirtelen szívhalálban, ez naponta 60-70 embert jelent, azaz fél óránként valaki életét veszti. A betegek 20-30%-a az utcán, közterületen, munkahelyen lesz rosszul, ahová sokszor hosszú idő alatt ér ki a segítség, így életben maradásuknak percről-percre kevesebb az esélye. A túlélés esélyét az éppen ott lévő néhány ember jelentené, de a legtöbben vélt vagy valós ismerethiányuk miatt félnek belekezdeni az újraélesztésbe. Az esetek nagyobb részében azonban sajnos otthon történik mindez, ilyenkor a családtagoknak kell azonnal megkezdeni az újraélesztést. Ezért fontos, hogy megtanuljunk segíteni, hiszen hozzánk közel álló személyek élete is múlhat rajta.
Fotó: Ternyik Máté
Fotó: Ternyik Máté

Molnár Noémi, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban tanul.Több mint négy éve foglalkozik elsősegéllyel, tagja a Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnek, alap- és középfokú elsősegélynyújtói vizsgája van, és nemrég megszerezte az Európai Resuscitatios Társaság BLS instruktori fokozatát (egy európai szintű képesítés az újraélesztés oktatására).

A célja, hogy programja keretében 100 embernek taníthassa meg az alapszintű újraélesztést. Bár a terv pénzügyi támogatóval nem rendelkezik, a jelentkezők teljesen ingyen vehetnek részt a tanfolyamon. Noémi most azon dolgozik, hogy a Magyar Újraélesztési Társaságnak benyújtott akkreditációs kérelmét elbírálják, amely tanúsítaná, hogy a tanfolyam minden szempontból a mai normáknak megfelelő, és oklevél is bizonyítaná a kurzus elvégzését. A projektben a XIII. kerületi mentőállomás vezető főorvosa, Dr. Káplár Erzsébet a segítője.

Ne a pulzusát keresd

Az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium egyik termében már a földön fekve várt minket a láb nélküli emberi felsőtest torzója, amelynek állandó megmentése nemcsak az egészségügyi sulisoknak lehet maradandó élménye, de a jogosítványhoz szükséges elsősegély tanfolyamról is ismerős kell, hogy legyen mindenkinek. Amikor aztán a terem másik végében is megláttuk a bábu társát, biztosak voltunk abban, hogy hamarosan kivétel nélkül mindenki négykézláb fog lelket lehelni a torzóba.

Noémi szerint egyre nagyobb szükség van az újraélesztés oktatására, mert egy laikus ember által megkezdett újraélesztés nemcsak a túlélési esélyt növeli (tanulmányok szerint 3-4 -szeresére), de annak minőségét is, hiszen segítségével a maradandó agy- és egyéb szervkárosodás megelőzhető.

A délután első felében inkább az újraélesztés elméletével foglalkoztunk, miközben kiderült, miért kell az eszméletlen leállt légzésű és keringésű beteget a földre helyezni, miért nem kezdhetünk újraelésztést defibrillátorral uszodában vagy a strandmedence közelében, miért fontos, hogy helyesen mérjük fel a megtalált sérült állapotát, vagy, hogy a pulzus keresése mennyire nem azonos a látom-hallom-érzem rapid állapotfelmérés szükséges hármasával. Mert egy eszméletlen beteg pulzusának hosszas keresése vészhelyzetben értékes másodpercekbe kerülhet.

Gyakorlás rugós fotelen

BLS (Basic Life Support = alapszintű életfenntartás)

Elsődleges célja, bármilyen keringés- és légzésleállás esetén az életfontosságú szervek oxigénellátásának biztosítása befújásos lélegeztetéssel és a mellkasra gyakorolt külső nyomás (kompresszió) segítségével, mesterségesen fenntartott keringéssel.

Ez a műveletsor kifejezetten laikus embereknek, vagyis nem egészségügyi dolgozóknak, előírt eljárás egy keringésmegállás esetén. Nem vár el az embertől semmivel sem többet, mint amire valójában képes.

Az elméleti részt követően, a szituációs gyakorlatok során olyan kérdések is felmerültek, hogy mit lehet tenni, ha valaki nem szívesen lélegeztet egy idegen embert szájból szájba vagy orrba, hol találunk egyáltalán félautomata defibrillátort, és mi a teendőnk akkor, ha kiderül, mégsincs ilyen a közelünkben.

Mindeközben a stabil oldafekvő állapot megtalálása után, megnéztük, hogyan ad sokkolásra utasításokat a félautomata defibrillátor, és megtapasztalhattuk, hogy egy tisztességes két perces mellkaskompresszió nemcsak a sérültet veszi igénybe, de magát az elsősegélynyújót is. A  babán végzett kompresszió a kifejtett erő és az ellenállás mértékében ugyan hasonlít az emberi testhez, leszámítva, hogy bordák repedéseit itt egyáltalán nem hallottuk. Mert az orvosok többsége szerint sikeres újraélesztés talán nincs is bordatörés(ek) nélkül, az ettől való félelmet azonban minden újraélesztőnek le kell küzdenie. Káplár Erzsébet doktornő szerint az újraélesztés egy olyan manőver, amin vészhelyzetben nincs idő gondolkodni, ezért jól be kell gyakorolni, akár otthon a régi epeda rugós fotelen próbálkozva.

Káplár doktornő a mellkaskompresszió helyét mutatja
Káplár doktornő a mellkaskompresszió helyét mutatja

HELP Pontok

Kombinált életmentő állomások: félautomata defibrillátort tartalmazó életmentő táskával és információs felülettel. A falon található narancssárga félgömb egyre több középületben, bevásárló központban, köztereken és hivatalos szerveknél elérhető.

Az újraélesztéshez nem kell diploma

A tanfolyam  végén kaptunk egy délutánt értékelő kérdőívet, amelyen az utolsó kérdés valami ilyesmi volt: 'Tudna ön egy újraélesztést végigcsinálni ezután?'.

Körbenéztünk a többiek lapjain, s egyértelmű válaszokat láttunk. A tanfolyam szervezői egyetlen gondolatot akartak beültetni az önmagukban kétkedők tudatába: ha eljön a pillanat, nincs mérlegelés, ilyenkor csak a 'jobb csinálni, mint nem' elve működhet. Az újraélesztéshez nem kell orvosi diploma, csak jóakarat és elszántság. Erre mindenki képes. Ez már nem is kérdés akkor, amikor saját családtagunk, barátunk szorul segítségére, amikor semmi nem számít, csak a gyors és józan cselekvés. Például erre tanít meg egy ilyen tanfolyam.

A 17 éves Molnár Noémi most ezért küzd. Minél több embert szeretne megtanítani erre a feladatra. Az ingyenes hétvégi tanfolyamra szívesen vár minden jelentkezőt akár itt a Díványon keresztül, akár programjának honlapján: www.ujraelesztes.info.

Jelentkezési határidő: január 31.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek