EGÉSZSÉG

Naponta ötször együnk - orvosi tippek narancsbőr ellen

2010. augusztus 25., szerda 14:10

A nők 95 százalékának van narancsbőre, függetlenül a kortól és testalkattól. Van, akinek csak apró gödröcskék jutnak, míg mások már a "matracjelenséggel" küzdenek. Nemcsak a helytelen táplálkozás és mozgáshiány áll a cellulitis hátterében, hormonális és genetikai elváltozások is szerepet játszhatnak kialakulásában. Ha már elkerülni nem is tudjuk, a tüneteket csökkenthetjük. A webbeteg.hu segítségével utánajártunk, hogyan.

Hogyan alakul ki a narancsbőr?

A szervezetünk által fel nem használt cukor, a bőr sejtjeiben zsír formájában kezd el raktározódni, míg végül a kötőszövetekben halmozódik fel. Mivel ezek az energiatároló sejtek megduzzadnak, egyre inkább a bőr felszíne felé türemkednek - miközben észrevehetően csökken a kötőszövet rugalmassága - ezért a bőr fokozatosan és idővel szemmel láthatóan is egyenetlenné válik.

Normál bőr a dermiszben néhány zsírsejttel, és sok megduzzadt zsírsejt cellulitos bőrfelületen

Ugyanakkor a narancsbőr legfőbb kiváltó okának a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavarát tartják. Ennek köszönhetően a hajszálerek falán keresztül sokkal több folyadék jut ki a sejtek közzé, s mivel lassul a visszaszívódás és a folyadék elszállítás, az érintett területek ödémásodni kezdenek.

Másrészt pedig az okok nem csupán a helytelen táplálkozás és mozgáshiány között keresendők. Hormonális és genetikai elváltozások is szerepet játszhatnak a cellulit kialakulásában. Nyilvánvalóan az sem véletlen, hogy a cellulitisz elsősorban a comb és csípő területén jelentkezik, hiszen a szervezet zsírtartaléka itt a legnagyobb, és ezzel járul hozzá a tipikus nőies alak megformálásához is.

Már kamaszkorban kezdődik

A Magyar Orvosi Wellness és Prevenciós Társaság korábbi felmérése alapján a narancsbőr már egészen fiatal korban jelentkezik. Serdülő és fiatal felnőtt korban még többnyire az enyhébb fokozatú narancsbőr a jellemző, a későbbi életkorban azonban már sokkal látványosabb. A fiatalabb korcsoportban 26% az előfordulási aránya, ami a különféle hormonális hatásokkal van összefüggésben, mint például a serdőlőkori hormonháztartás, vagy a fogamzásgátló tabletta szedés, később a narancsbőr súlyosbodását az egészségtelen táplálkozási szokások idézik elő. A túl sok konyhasó használata, a készételek fogyasztása, a túlzott zsírbevitel, a nagy dózisban fogyasztott kávé, tea, kóla és az édesség is látványosabbá teszi a narancsbőrt.

Apró gödröcskéktől a matracjelenségig

A cellulit elváltozásnak három stádiuma van.Az első stádiumban a bőrfelszín még teljesen sima, nemcsak fekvő helyzetben, de még állás közben is. Ugyanakkor, ha egy kicsit közelebbről megvizsgáljuk a bőr széthúzásával az aktuális területet, akkor már láthatóvá válnak a kis gödröcskék.

A második stádiumban álló helyzetben már látható a bőregyenetlenség, de fekve még mindig simának tűnik.

A harmadik stádiumban állandósul a "matracjelenség". Nagy különbségek lehetnek a nők között, hogy kinek milyen kiterjedésű és fokozatú a narancsbőre, melyben szerepe van az elhízásnak és a felborult férfi nemi hormon-háztartásnak is.

Mi vezet a narancsbőr  kialakulásához?

Bőrünk felépítése

Szövettanilag három fő részből áll: a hám (epidermis), az irha (dermis), és a bőralja (subcutis).
A hám bőrünk legkülső rétege, melyet több rétegben elhelyezkedő hámsejtek alkotnak. Ezek a felszíni sejtek folyamatosan kopnak, s a legalul elhelyezkedő sejtek pótolják ezeket.
Az irha a bőr középső rétege, mely kollagénből, rugalmas rostokból, kötőszövetből, erekből és idegekből áll, de verejték-, faggyúmirigyek és szőrtüszők is találhatóak benne. 
A bőralja elsősorban - tápláltságtól függő, testtájonként eltérő mennyiségű - zsírszövetből, laza kötőszövetből és erekből áll. Ez a réteg teremt kapcsolatot a bőr és a mélyebben elhelyezkedő inak, izmok és csonthártyák között. Szerepe van a hőszigetelésben, és a benne található zsír miatt a szervezet energiaraktára is egyben.

Az első helyen áll a rossz, rendszertelen táplálkozási szokás, a zsírban és kalóriában gazdag tápanyagbevitel, amelynek a legnagyobb részét a vacsoránál sikerül elfogyasztani. A bevitt mennyiség nagy része pedig ránk rakódik, és később már nehezen tudjuk lemozogni. Különösen, ha egész nap ülő munkát végzünk, és estére se erőnk, se kedvünk nincs konditeremben izzadni.

A túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás,és a stressz alapvető ellensége a szervezetnek, miközben segítője a cellulitisz kialakulásának. Ha az anyagcserénk felborul, az hajlamosít minket a narancsbőr kialakulása mellett a megemelkedett vérzsírszintre, a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre és a köszvényre is. Ezek a betegségek pedig még tovább rontják a kis artériás erekben és a nyirokerekben a keringést. Hasonló rizikófaktort jelentenek még a különböző gyógyszerek, a hormonkészítmények (fogamzásgátlók) és vitaminok.

A narancsbőr elkerülhető?

A narancsbőr csökkentésére és megelőzésére már sokfajta módszer létezik, de csak óriási erőfeszítések árán sikerül egy-egy centit lefaragni és kisimítani az érintett területeket. Kitartás, türelem és bizony sokszor vastagabb pénztárca is kell hozzá. Csodákra azonban egyetlen karcsúsító gél sem képes, és a szalonban végzett speciális cellulit-masszázs is csak akkor ér valamit, ha előbb életvitelünkön változtatunk.

- Naponta lehetőség szerint együnk ötször, rendszeresen és megfelelő tápértéket.

- Csökkentsük a "látható" cukor fogyasztását. Inkább reggelire együnk péksüteményt, kenyeret, amelyet így egész nap elégethet szervezetünk.

- Édesség helyett is próbáljunk meg minél több zöldséget és gyümölcsöt enni, s odafigyleni a napi 2-3 liter nem cukros folyadék bevitelére is.

- A rendszeres, heti 3-4 óra-egész hétre arányosan elosztott -mozgást, nem csak bőrünk, és alakunk, de közérzetünk is meghálálja.

- Hetente-két hetente menjünk el szaunázni. A hő következtében felgyorsult anyagcserefolyamatok segítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből.

...és csak ezután jöhetnek a különféle krémek, gélek, illóolajok, gyógyteák, tekercselések, gumiharisnyák, masszázs módok, ultrahangos terápiák, fényterápiák és vákuumkezelés, amelyek hatékonyságát mindenki maga tapasztalhatja csak meg.

webbeteg.hu

KOMMENTEK

 • 2010.08.25 14:40:08Camappa

  Rendszeres testmozgás, azaz futás, kondi és nem lesz narancsbőr. Minden más csak vinnyogás.

 • 2010.08.25 15:12:39bextrem

  Akkor én kivételesen szerencsés lehetek, mert a luffa szivacs + egy 1000 (!!) Ft-os krém 4 hét alatt 4 centit faragott le és gyönyörűen kisimította a bőrömet a combomon és a fenekemen.

 • 2010.08.25 15:23:01vincere

  egyetértek a cikk befejezésével, a csodakrémek csak az életmódbeli váltás után jöhetnek szóba. én pár hónapja drasztikusan lecsökkentetten a szénhidrát-bevitelt (paleolit diéta), emellett többet is mozgok, pár kiló fogyással és egy jó krémmel együtt 2-es stádiumból visszaküzdöttem magam 1-es stádiumra :) 30 felett ez azért nem olyan egyszerű, de nem is lehetetlen.
  ésszerű evéssel és sok mozgással annyi minden jó történik az ember szervezetével, nemcsak a narancsbőr tűnik el :)

 • 2010.08.25 15:24:01Nűnű

  Sok nő, főleg a fiatalabbak eszméletlen túlreagálják a narancsbőrt. N-edik rangú szépséghiba.

 • 2010.08.25 15:27:28Wintersunset

  És szabad tudni a krém nevét, bextrem? :)

 • 2010.08.25 15:47:28Sasyyy

  narancs bőr,pizza hát, pall mell,sör has:)

 • 2010.08.25 16:16:48bextrem

  Kedves Wintersunset! Íme:[link]ém-p-1409.html

  Nekem tényleg bevált, és azóta már több ismerősömnek is! Hajrá Neked is!

 • 2010.08.25 16:46:49vörösfej

  Én futok hetente 3x a kis agarammal, nem fogyasztok cukrot és cukros üditöt sem iszom, soha nem dohányoztam , nem szoktam vacsorázni föleg nem eszem zsirban sült ételeket , igaz nem is vagyok tulsúlyos , mégis van narancsböröm:( Ki tudja honnan , de ennél nagyobb bajom sose legyen :)

 • 2010.08.26 09:08:55HEEEEE

  kedves bextrem!

  sajnos nem jó a link kérlek küldd el a nevét vagy linkeld be még egyszer.

  köszönöm!

 • 2010.08.26 09:29:39bextrem

  [link]érum-p-1410.html

 • 2010.08.26 09:30:40bextrem

  Ide valamiért nem tudom rendesen belinkelni...
  üzenetben szívesen elküldöm!

 • 2010.08.26 10:06:49antiszociális exlúzer

  Camappa

  Ez sajnos nem igaz, ha egyszer kialakult, cseszheted - teljesen nem fog eltűnni. Legsportosabb (értsd: heti 3-4 alkalom konditerem), legkarcsúbb korszakomban is volt némi narancsbőröm. Ami beválik, az a finomított szénhidrátok teljes elhagyása, csak hát az elég nehéz.

 • 2010.08.26 10:11:31antiszociális exlúzer

  Egyébként a szauna (a hagyománys, finn) sokat segít.

 • 2010.08.26 11:24:05cucurbita pepo

  azt gondolom, ha már kialakult, akkor is tehetsz ellene, de nem méregdrága tekercselésre kell szaladgálni, hanem moccani kell ki a szabadva sportolni!

  a sport csodákat tesz..heti 3-4 alkalom, pár hónap, és szépen elmúlnak a kis gödröcskék...

  csak ezért szendvedni is kell...

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

CsP Lefeküdtünk, mégsem szexeltünk

Levélírónk annyira tiszteletben tartja a lány kérését, miszerint lassítsanak, hogy megpróbál lopakodó üzemmódba helyezkedni az ágyban.

Makronauta Aszalt gyümölcs kompót

Hogyan varázsolhatunk a télbe nyarat? Igen, aszalt gyümölcsökkel! És ha még egy kis praktikával, néhány adalékkal megbolondítjuk, máris ott vagyunk!

Juhari Zsuzsanna Hátborzongató ölelés

Akadt olyan sír, amelyben nemi aktus pózát utánozva temették el a párt.

Asperger 2.0 Érzelmi vakság

A férjem az alexitímia tipikus tüneteit mutatja – ő sokáig képtelen volt beszélni minden olyan témáról, ami erős érzelmeket váltott ki belőle, és most is csak nagyon nehezen nyílik meg.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés

Hirdetés