KEDVENCEK

Esküvői bakik * Ne nyáron menjünk férjhez!

2010. március 6., szombat 08:32

weddTöbb olyan esküvőn is jártam, ahol a násznép az árnyékból figyelte szánakozva a szerencsétlen párt, akikre az anyakönyvvezetővel együtt olvadt rá az ünneplő meg a smink. Új sorozatunkban az esküvő nevű taktikai játékból adunk mesterkurzust.

Magyarországon az esküvői szezon május utolsó hetétől augusztus végéig tart, egyszerűen azért, mert így szoktuk meg.

 

 

Nézzük meg a három legnyilvánvalóbb kellemetlenséget, amit ezzel a döntéssel magunknak és kedves barátainknak, hozzátartozóinknak okozunk.

Hőség van, és a rokonok nyaralnak

A nyári esküvői szezonban nagyon meleg van. Ez persze a január-februári szervezéskor nem tűnik fel, sőt, kifejezetten vágynak a hőségre, de a globális felmelegedésnek köszönhetően több olyan esküvőn is voltam, ahol a tanúk mögött gyakorlatilag üresek voltak a széksorok, mivel a násznép behúzódott az árnyékba, és onnan figyelte szánakozva a szerencsétlen ifjú párt, akikre az anyakönyvvezetővel együtt úgy olvadt rá fél óra alatt az ünneplő meg a smink.

Nyaralós időszakban egyébként is nehezebb a szervezés. Mivel egyre idősebben házasodunk, barátaink nagy részének már kisgyereke van. Kisgyermekkel pedig nyaralni kell menni, mert az óvoda/iskola zárva van. Rájuk testáljuk tehát azt a dilemmát, hogy vagy itthon maradnak azon a hétvégén és a hozzátartozó héten, vagy megbántanak azzal, hogy nem jönnek el. A rokonok Riminiben, a tesók már rég lefoglaltak egy vitorlázást Horvátországban, szóval elég nehéz összeterelgetni 80-100 embert egyidőben.

A legfontosabb ellenérv azonban, hogy a legdrágább időszakot választjuk ezzel. Ilyenkor van a legnagyobb roham a szolgáltatóknál, esküvői színhelyeken, zenekaroknál, menő fotósoknál, amit persze nem restek az árszabásban is kifejezni, és milyen igazuk van. Ha pár hetet várunk-előzünk, 20-30%-ot tudunk spórolni, és még a forróságtól sem kell szenvednünk.

Araakadémia tanács:

Az esküvő időpontjának kiválasztásakor mérlegeld azt is, hogy mennyire bírod a meleget, mennyire leszel az este végén is jókedvű, ha az augusztusi negyven fokban délben elindulva már délután négykor rád olvadt a míder. Vedd számításba, hány vendégednek okoz nehézséget a megjelenés az adott időpontban. Ha nem ragaszkodsz a nyárhoz, nézz ki egy szép szeptemberi hétvégét, amikor gyönyörűek a fények, vagy gondolkodj el azon, hogy izgalmas lenne-e Mikuláskor esküdni! Arra aztán biztosan mindenki emlékezne.

Ha viszont ragaszkodsz a nyárhoz, készülj fel árnyékolóvásznakkal, hűtött üdítőkkel és vízpermettel, hogy ne túlélőtúra legyen ebből a gyönyörű napból.

Szerzőnk esküvői tanácsadó

Araakadémia

 

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.06 15:44:13perpiri

  Bírom ezt az oldalt, de ennek a cikknek a mondanivalójával nagyon nem értek egyet.
  - Ráolvad a smink meg az ünneplő: lehet árnyékról is gondoskodni szabadtéri esküvő esetén. Ha meg zárttéri, vagy nincs ilyen gond (pl. templom), vagy légkondi bekapcs.
  - Szervezői felár: keress mást! Pont elég fotós meg cukrász van, bőven lehet válogatni. És érdemes is, mert néhány sztárfotósnak elviselhetetlen sztárallürjei vannak. Vagy: vidéken kell megszervezni az egészet.
  - Egyre idősebben házasodunk, és barátoknak gyerekei vannak: ez önmagában ellentmondó. Vannak persze gyerekes barátok, de hát a kicsik élvezik a legjobban az egészet.
  - Nincs suli, nyaralni kell: a mai magyar valóság nem azt mutatja, hogy ha nincs suli, azonnal, és egész szünidőben nyaralni kell. Eléggé elrugaszkodott kép...
  - A tesó lefoglalta a nyaralást: egyrészt nem teszem addigra, mert ő a Tesó. Másrészt ha mégis, majd átszervezi a nyaralást, mert ő a Tesó. Akiknek fontos az ember, az úgyis ott lesz tűzön-vizen át.
  - Nem kell más szezonban szervezni, hogy kedvezőbb árakat kapjon az ember, elég, ha nem szombatra teszi.
  - És az utolsó, de nekem a legfontosabb érv a nyári esküvő mellett: akkor nem kell hosszúujjú, nem kell bunda. Télen nem tud az ember elég dögös ruhát felvenni, mert megfagy benne. Nyáron ennek nincs akadálya. Sőt, a barnaság is különösebb megerőltetés nélkül elérhető.

 • 2010.03.06 18:56:54agica35

  Nekem április 11-én volt az esküvőm, és nagyszerűen sikerült: kellemes tavaszi meleg, napsütés. Persze volt izgalom, milyen idő lesz, de ez a nyári és bármikor tartandó esküvőkre is igaz, nyáron is ki lehet fogni zuhit, vagy egyéb kellemetlenséget. A lényeg, hogy a pár szeresse egymást és kész.

 • 2010.03.06 19:58:17scs

  Stílusos esküvői tanácsokra vágy?
  Látogass el a http://weddingdesign.blog.hu/ -ra egyedi ötletekért!

 • 2010.03.06 21:53:52ivangorcsev

  Valóban sok szempontból szerencsésebb az késő tavaszi / kora őszi időpont de mégis a nyár az esküvők szezonja, és nem véletlenül. Ha helyesen választjuk meg a helyszínt és az időpontot, hallgatunk a cikkíró tanácsaira kiélvezhetjók a nyári esküvő előnyeit és nem kell bosszankodnunk a hátrányai miatt.
  Ahány esküvőn voltam (évi 20-30) a legjobb beszélgetések, a legjobb hangulat a tánctéren kívül, a szabad ég alatt alakult ki. Pezsgővel a kézben a szúnyogriasztó fáklya fényénél tudnak a legjobbat beszélgetni az egymást rég nem látó rokonok. Miközben bent hangos a zene, kint üde a levegő, így felkészülhetnek a következő táncra is.
  A fotózás időpontja szempontjából fontos, válasszunk jó fotóst és hamár ez megvan, hallgassunk is rá. A fotó lesz az ami a legjobban képes felidézni a nap eseményeit, ne szorítsuk háttérbe, ne legyen másodlagos a fotós szerepe és szempontjai. Ne azt várjuk csak elvárjuk a fotósunktól, hogy alkalmazkodjon - akár lehetetlen helyzetekhez is - de kérjük ki a véleményét a napirend kialakításakor. Lényeges, hogy ha nem profi készíti a fotókat, Ne hagyjuk, hogy tűző napon vakuval derítve fotózzanak minket, válasszunk késő délutáni időpontot, nyáron egészen 8-9 óráig lehet fotózni gyönyörű lágy fények mellett. Ha mindenképpen napoközben kel sort keríteni a beállított képekre keressünk árnyékos helyszínt, ami nem csak a kellemes hűvös de a fények miatt is sokkal szerencsésebb. Ebben az esetben is kijöhetünk a vacsora alatt/után egy rövid fotózásra, nagyon hangulatos lehet az utcai fények / az autók lámpáinak használata. Itthon még nem elterjedt, de minden jó fotós örül, ha különleges igényeket elégíthet ki. Ha kérdeznétek ezzel kapcsolatban: www.kissthebride.hu

 • 2010.03.08 09:09:54LaMemoire.hu

  Tagadhatatlan tény, hogy egyre népszerűbbek a NEM nyári esküvők. Ennek ezernyi oka lehet, a költséghatékonyságtól a gyermekáldásig. Tapasztalatunk szerint lassan "összeér" a szezon vége és a következő szezon eleje. Minden évszaknak megvannak a szépségei, íme egy nemrég befejezett filmünk egy téli esküvőről:

  http://lamemoire.hu/lamemoire/user_files/download/anikotamas.wmv

  Még több film a weboldalon: www.lamemoire.hu

 • 2010.03.08 09:46:16valakimas

  Hányszor terveztél már esküvőt, kedves ?
  MIkor nézze ki a leeendő azt a szép szeptemberi hétvégét ?
  Sajnos láttam pár ilyet - épp 6 fokban , borús időben voltak szépek a fények - de nem az ara szemében, akinek a szép tépte frizuráját, ruháját. MA 2 napra se jósolnak konkrét idpjárrást a szakemberek sem. Nyilvánvaló, hoyg anyár a legkiszámíthatóbb, vagy is csak az volt.
  Inkább be kéne vezetni az esőnap fogalmát az anyakönyvi rendbe, hogy legyen tartalékidőpont.

 • 2010.03.10 14:01:21hervaivofely

  Azzal egyet tudok érteni, hogy az esküvői szezonon kívül árengedményeket kaphat az ifjú pár. Még azzal is, hogy adott esetben egy téli, tavaszi vagy őszi időpont miatt önmagában is különleges hangulat részesei lehetünk. Sok tavaszi és őszi lakodalomban voltam, amik kiválóan sikerültek.

  Ám a nyári szezon nem véletlenül akkor van, amikor. Az emberek többsége szívesebben vesz részt egy lakodalomban a meleg miatt ingujjra vetkőzve is, mint hóban-sárban még nagykabátban is dideregve (hogy egy szélsőséges példát vegyek). Rosszabb idő esetén plusz teher a vendégek (de az ifjú pár) számára is: lábbeli csere (tűsarkú se a sárral se a hóval nem passzol), kabát, sapka, sál… Benti helyszíneken mindenki megizzad, kint mindenki fázik…

  A szabadságolásos érvelés is sántít, mert nyáron sokkal inkább szabadabbak a családok (gyerekeknek szünet van, a cégeknél pedig a szabadságolások miatt éppen hogy nem erre az időszakra időzítik a nagy, fontos projekteket). Azt pedig egyszerűen nem is értem, miért ütközne ez a nyaralásokkal, jó esetben egy lakodalom nem ötletszerű (bár biztos ilyen is van, „A hétvégén esküvőm lesz, ugye jössz…?” :-) ). A pároknak illik már kora tavasszal körbejárnia mindenkit személyesen a meghívókkal, még mielőtt bárki is nyaralást szervezne.

  Fotózásnál, hogy mikor vannak szép fények, és mi a jó 250 embernek sajnos nem mindig stimmel… Ettől függetlenül a nyár az, amikor a két dolgot nagy biztonsággal közelíteni lehet.

  Nyáron lehet nagyon nagy meleg, de azt tudni kell kezelni. A szertartások között frissítőt kell osztani a vendégeknek és gondoskodni arról, hogy a program jól tervezett és rugalmasan kézben tartott legyen, sehol ne kelljen 10-15 percnél többet várakozni. Ahol a vendégek gyülekeznek, árnyékolásról kell gondoskodni, az étterem kiválasztásánál pedig legyen fontos szempont a légkondicionálás, szellőzés.

  Egy jól sikerült mulatság közben, ha a vendégeknek levegőzni támad kedvük, legyen lehetőségük a kellemes nyári estét élvezve pihenni, beszélgetni egyet, ahelyett, hogy fagyoskodnának egy hideg őszi vagy téli estén (kimelegedve, megizzadva még egy alapos megfázást is könnyebben összeszedhetnek).

  Végezetül pedig: egy igazi, jó kis falusi lakodalom után kifejezetten jó dolog, ha nem fagynak meg az árokszélen békésen szundikáló családfők. :-)

  Jó készülődést és sok boldogságot kívánok!

  Hervai Mihály
  baranyai vőfély és ceremóniamester
  http://hervai.hu

 • 2010.03.10 18:02:44Csirike

  Sziasztok!
  Csatlakozom perpiri-hez! Tényleg manapság számtalan lehetőség van fotóst, cukrászdát vagy akár sminkest keresni, aki megfelelő áron vállal szolgáltatást nyáron is.
  Nekünk júliusban lesz az esküvőnk és mindent (számunkra) megfelelő áron tudtunk lefoglalni. Érdemes úgy helyszínt választani, hogy esőnap esetén se kapjál idegrohamot. Sajnos sok étterem és szolgáltató széttárta a kezét... "Miért esne?" - miért ne, a mai időjárás kiszámíthatatlan.
  Mi olyan helyszínt választottunk, ahol adott esetben tudnak termet biztosítani, mivel szép idő esetén egy parkban lesz a szertartás és utána egy állófogadás. Sőt olyan dekoratőrt is sikerült, aki alkalmazkodik ehhez, ha az idő úgy kívánja. Időt kell szánni az esküvő megszervezésére, mert ugye az esküvőszervező nem olcsó dolog... és ő sem tudja garantálni a jó időt.

 • 2010.03.11 07:15:06VCsaba

  Azt, hogy éppen az esküvő napján esik e majd az eső, sajnos nem lehet megjósolni előre. Találkoztam olyan párral, aki megnézte az előző évek időjárási statisztikáit, és arra a napra tette az esküvőt, amikor sok évre visszamenően nem volt eső... Eljött az esküvő napja, és pont azon a napon kerekedett egy jókora vihar.
  Ezért én azt szoktam tanácsolni, hogy nem érdemes az időjárással túl sokat foglalkozni, az időpont kiválasztásakor úgysem tudja senki megjósolni milyen idő lesz. Az a fontos, hogy mindenre legyünk felkészülve, mind a helyszín, mind a program szervezésénél.
  Ami a téli esküvőket illeti: a cikkben is felsorolt előnyök mellett (könnyebb szervezés, alacsonyabb árak) az év végi ünnepi hangulat közelsége miatt nagyon meghitt, romantikus esküvőt lehet szervezni télen is. Kis szerencsével pedig még a hó is eshet, ami különösen hangutossá varázsolhatja az eseményt. Mi tavaly karácsony előtt pár nappal voltunk egy ilyen esküvőn, írtam is egy cikket a téli esküvő örömei címmel a blogomba: http://www.vargacsabafoto.com/blog/2010/01/a-teli-eskuvo-oromei/
  Egyszóval minden évszaknak megvan a maga szépsége, én csak bátorítani tudom azokat a párokat, akik tére szervezik esküvőjüket!

  Varga Csaba
  Esküvő fotós

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta