KEDVENCEK

Egyre jobban félünk a gyerekvállalástól

2010. július 13., kedd 12:15

gyerekvallalasA magyar nőknél az anyagi gondok háttérbe szorítják a gyerek utáni vágyat. Habár a legtöbb nő több gyereket szeretne, csak egyet mernek - ha mernek - vállalni, derült ki egy kutatásból.

Hazánkban a gyermekvállalás aránya jelenleg a legalacsonyabbak közé tartozik Európában annak ellenére, hogy a gyermek utáni vágy meghatározó módon jelen van a magyarok értékrendjében. A Generali biztosító kutatást végzett fiatal férfiak és nõk körében, hogy feltérképezze a magyarok gyermekvállalással kapcsolatos terveit.

A férfiak szerint a nő dönt

A férfiak szerint a gyermek születéséről kizárólag a nő dönt, noha a megkérdezett férfiak többsége érettnek érzi magát az apaságra. A női reakcióknál az ijedtség és a félelem listája hosszabb, mint a boldogságé: a halogatását vagy elutasítását elsősorban az anyagiak befolyásolják.

A megkérdezett férfiak többsége érettnek érzi magát az apaságra, konkrét céldátumot, határidőt azonban egyikük sem jelölt meg.

Többet szeretnének, de egyet mernek vállalni

Míg az általános vélemény szerint a nők szeretnének több gyermeket, a felmérésből az derült ki, hogy többségük inkább csak egyet vállalna. Bár hajlanának a kettőre, hogy ne egyedül nőjön fel a gyermekük, erősebb bennük a szorongás, a félelem a jövőtől. Mint mondták, jelenlegi egzisztenciájuk csak egy gyermek - igényeik szerinti - felnevelését teszi lehetővé.

Ezzel szemben a férfiak úgy tartják, hogy egy gyerek nem gyerek, és minden megkérdezett a két (egy fő a három) gyerek mellett voksolt. Ők úgy gondolják, a gyereknek jó, ha testvér mellett nő fel, és jó, ha felnőtt életében is van valaki, aki támasza lehet, akire számíthat. Szerintük a több gyerekhez csak elhatározás szükséges: nem kell mérlegelni, óvatoskodni, bele kell vágni, és az élet megoldja a dolgokat.

Az anyagi gond erősebb a vágynál

A gyermekvállalási kedv csökkenésének okai összetettek. A legnagyobb visszatartó erő az egzisztenciális félelem: az anyagi gondok háttérbe szorítják az anyaság és a gyermekvállalás vágyát. A megkérdezettek többségénél nem a karrier vagy a gyermek a központi dilemma, hanem az anyagi biztonság hiánya.

Aggodalomra ad okot a munkahely várható elvesztése: ez a nőknél törést jelenhet a szakmai karrierben, és tovább súlyosbíthatja a várható anyagi gondokat. Az igazi veszélyeztetettek azok a nők, akik nem érzik biztonságban munkahelyüket, illetve potenciális vagy tényleges kismamaként hátránnyal indulnak egy megpályázott állásért. A fiatal férfiakat azért sújtja ez a helyzet, mert többségük úgy érzi, egyedül, egy jövedelemből nem tudja eltartani a családját. Van, aki ténylegesen nem, van, aki azon a színvonalon nem tudná eltartani a családját, amit elvárhatónak, netán ideálisnak érez. A felmérés szerint az átlagnál erősebbek a félelmek a Kelet-Magyarországon élők, az alacsonyabb jövedelmi csoportok és a 20-24 év közöttiek körében.

Kevesebben házasodnak

Az anyagi félelmek és a karrier mellett a gyermekvállalást erősen befolyásolja a házasságok számának csökkenése is. Az elmúlt két évtizedben, amíg a házasságban élők száma jelentősen csökkent, addig az élettársi kapcsolatban élőké csaknem háromszorosára nőtt. Az élettársi kapcsolatok elterjedése pedig negatívan hatott a gyermekvállalásra: a házasságban élő nők gyermekvállalási gyakorisága több mint kétszerese a nem házas nőkének. Emellett lecsökkent a párkapcsolatok aránya is, egyre többen egyedülállóak, és közülük sokan kicsúsznak a termékenységi korból.

Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Tervezd meg a babádat! – Családtervezés listával - 2010.09.26.
Mit tennél meg a gyerekedért? Letennéd a cigit? Leszoknál a kávéról? Több zöldséget ennél?

KOMMENTEK

 • 2010.07.13 18:02:51Tomi

  Nagyon sajnálom a mai fiatalokat! Megtudták, hogy a menyem 12 hetes terhes és egy óra múlva kirúgták! Találtak rá jogszerű indokot!

 • 2010.07.13 18:37:09Musca

  Milyen jogszerű indokot találtak??? Azonnali hatállyal?
  Van egy alapítvány, aki hasonló helyzetben tud segíteni... itt találja meg őket: http://www.felmondas.info

  üdv,M

 • 2010.07.14 10:58:37nancsi

  Rajta már nem segít, de másoknak talán igen, pár tanács:
  1. Ha valaki terhes, el kell menni a nőgyógyászhoz, az veszélyeztetettnek minősíti (mert mondjuk stresszes a melóhely, és az árt a babának), és onnan kezdve nem rúgható ki (betegszabadságon elég nehéz olyat elkövetni, amiért rendkívüli felmondás járna). Mielőtt ki nem íratta magát veszélyeztetett terhesnek senkinek sem szabad megmondani a kollégák közül.
  2. A gyes ideje alatt +lejárta után 1 hónapig nem bocsátható el a gyest igénybe vévő. Nagyon fontos, hogy ez csak a gyesre vonatkozik, a gyedre nem! Vagyis mielőtt visszamenne - tök mind1 hogy 1 év vagy 2 - le kell mondani a gyedről, és kérni a gyest, és csak utána munkába állni. Ha ezt nem így csinálja a kismama, akár csak 1 napot is dolgozik gyes nélkül, akkor azon a napon már minden további nélkül kirúghatják, rendes felmondással.
  3. Ha valaki vissza akar menni előtte ezt jeleznie 30 nappal kell írásban, tértvevénnyel (hogy iktatva legyen), és ez után bármikor visszamehet (akár az első 2 év alatt is). A gyes ideje alatt ugyanazokkal a kondíciókkal köteles alkalmazni a munkaadó, amiből elment szülni. Vagyis kevesebb munkaidő, kevesebb bér, más beosztás - ezeket nem köteles a munkavállaló elfogadni. A munkaadó ha nem tudja pl ugyanabba a pozícióba visszaültetni, mert már betöltötte, akkor felmentheti a munkavégzés alól, de a szülés előtti teljes fizetését (+ időközbeni bérfejlesztést: cég átlag vagy adott beosztás átlag) meg kell kapnia ettől függetlenül. Gyakorlatilag ha 2 évesen visszamenne, és nem akarják adott helyre visszarakni, akkor 1 é 1 hónapig teljes fizetést kap (+ ugye gyes, mert az független a munkavégzéstől), ez alatt lehet másik állást keresni.

  Szóval nem kell kétségbe esni, de alapvetően tisztában kell lenni azzal, hogy akármilyen jó fej is a főnök, meg akármilyen jó is volt a melóhely szülés előtt, ha csőbe tud húzni, akkor milliókat spórolhat, amit mi bukunk el. Ezért nem szabad engedni a 48-ból.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta