KEDVENCEK

Még pár jó éved van - így nyomasztják a 30-asokat

2011. április 8., péntek 19:04

A szülők és a társadalom egyaránt nyomasztja a felnőtteket. Van, akit a saját szülei gyötörnek azzal, hogy házasodjon meg, van, akit egy rokon támad le azzal, hogy szüljön, ha másnak nem is, legalább magának. A legtöbbször elhangzott elvárások, amikre mindenki jól tud reagálni, ha nem él együtt a nyomasztóval.

Húszas éveink vége felé, ha akarjuk ha nem, szembesülünk azzal, nem csak nekünk van elképzelésünk arról, hogyan alakítjuk az életünket. Édesanyánk, amint lehetősége adódik, megosztja velünk, mikor szeretné az unokáját csókolgatni, apánk a saját lakás hasznosságáról kezd el papolni vagy éppen az időskori öngondoskodás fontosságára hívja fel a figyelmet. Néhány példa, mivel nyomaszt a minket felnevelő generáció, és azt hogyan rázd le magadról, ha fáj vagy kellemetlen.

Házasság, gyerek

„Engem a házassággal meg a gyerekkel presszionálnak, pláne azóta, hogy a bátyámnál már otthagyott egy csomagot a gólya. Főleg a rokonságom azon része súlyos, akik mind a mai napig falun élnek. Ott még nem nagyon tudják elképzelni, hogy vannak olyan nők, akik nem feltétlenül ragaszkodnak az ilyesmihez” - mondta Judit. Lénát a már nyugdíjaskorú anyja nyomasztotta a gyerekvállalással, egészen addig, amíg meg nem unta és vissza nem szólt. „Anyám nem válogat az eszközökben, ha unokáról van szó.'Kislányom, úgy fogok meghalni, hogy nem vehetem kezembe a kisunokám?' - kérdezte, és közben törölgette is a szemét, hogy hatásosabb legyen. Megkértem, hogy ezt fejezze be, illetve emlékeztettem arra, hogy valószínű vele is eljátszották ezt a kedves szülei, és inkább jusson eszébe az, hogy érezte magát, amikor ezt neki kellett átélnie.”

Meló, lakás

Ha nincs is kimondva, akkor is ott lebeg a fejünk fölött, hogy a szüleinkről majd gondoskodnunk kell, főleg, ha egykék vagyunk vagy legkisebb gyereknek születtünk a családba. „Félek, hogy milyen lesz, ha nehéz lesz velük, vagy ha már nem lesznek. Jelenleg abban a helyzetben vagyok, hogy magamról tudok gondoskodni, de előre parázok, mi lesz, ha majd róluk is kell, persze nemcsak anyagilag, lelkileg is” - mondta Judit, akinek a bátyja a családalapítással sem vette le a gyerekvállalás terhét a válláról. A hogy áll a karriered jellegű kérdések sem utolsók a sorban.

„Azt élvezem, amikor egy beképzelt építész/orvosnak mondom meg, hogy mivel foglalkozom. Imádom, ahogyan megpróbálják elrejteni a megvetésüket, de egy kis fintor mindig kiül az arcukra, amikor félrefordítják a tekintetüket” - számolt be tapasztalatairól Dani, aki egy önmagát lecsúszott bölcsészként, konkrétan jegypénztárosként definiálta. Arra bezzeg nem tért ki, hogyan került beképzelt orvosok/építészek köze ilyen múlttal.

„Apám egy ideje mondogatja, hogy a saját lakás iszonyú fontos, azt nem vehetik el az embertől, meg blabla. Persze hitelre tudnék csak venni, ezt ő is tudja, de az az érve, hogy amennyit lakbérre költök, azt hitelre is mehetne, és az utóbbi mennyivel jobb volna. Soha nem hittem el neki, mert egyrészt most ott és akkora lakásban élek, amilyenben szeretnék, illetve megmaradt a szabadságom. Nem kell reszketnem a hitel miatt, nem kell ugyanott maradnom, bátrabban felmondhatok, sőt, ha az élet úgy hozza, az új munkahely közelébe is költözhetek, nem vagyok röghöz kötve egy lakás miatt. Persze olvastam is erről, ezért egy ideje félreteszem azt a pénzt, amit az albérlet és egy hitel törlesztőrészlet közti különbség kiad. Ha bátor lennék, ezt a pénzt befektetném, de egyelőre nem vagyok az” - foglalta össze Léna.

    Születések száma  Házasságkötések száma  Válások száma
 1980 148673 80331 27797
 2010 90350 35520 23800

Amikor már lemondtak rólad

A nyomasztás egy végtelen univerzum, az aktív nyomasztás is rettenetes, de van egy olyan fajtája is, amikor azt érzed, hogy lemondtak rólad, és már nem is vagy téma.

Erre is bőven akad példa, Kata legalábbis egy tucatot közölt velünk, amiből a legkifinomultabbakat válogattuk össze. „A fiam előző barátnője, az bezzeg a plafont is felsúrolta, látom, neked még vannak kihívásaid" - exem apukája, amikor elmosogattam. "A fiamnál nagy a forgalom, jönnek, mennek a csajok"- az ex apukája, amikor a fiával két éve együtt voltam. "Hát te már sosem mész férjhez?" - nagynéném, amikor 24 éves voltam. „Gondolom te sem szeretnél a saját gyereked nagyanyja lenni" - egy régi barátnőm, amikor betöltöttem a 30-at.” „Harmincon túl még van egy-két jó éved, akkor kivirágzol, hogy vonzó legyél, azok az utolsó évek, hogy szülj, mert utána, hidd el, láttam én már egy-két dolgot - sajnos gyorsul a lejtő" - élettapasztalat egy 40-es ismerőstől.

Dobsz egy implied facepalmot, és leszereled vele a kedves mamát

Persze a leggusztusosabb az, amikor valamelyik nagyéletű rokon osztja ki az embert. „Nekem az a kedvencem, amikor az unokatesóm, két éve sajnálattal a szemében azt mondta: figyi, de azért, ha már nem találsz magadnak férjet, egy gyereket csak szülsz magadnak, igaz?" Róla annyit kell tudni, hogy 46 éves, van két gyereke, a férje eddig kétszer hagyta el, másodszorra is visszafogadta, azóta úgy élnek együtt, hogy a csávó állandóan elmászkál, ráadásul még normális munkája sincs, és anyagilag is szarul megy nekik. Egy ilyen embertől csodás ilyen kedves tanácsot kapni.”

Lujza után Ivánról szinte áldás tudomást szerezni. Mondjuk őt a rokonok messze elkerülhetik, és olyan szerencsés, hogy csak a mama egzecíroztatja. ”Engem valamiért nem szoktak nyomasztani, biztos érzik, hogy azért nem vagyok az a könnyedén nyomasztható típus. Jó, nyilván, anyám néha bepróbálkozik ilyen gyerek hülyeségekkel, de olyankor elég egy implied facepalm, és akkor fél évig nyugtom van.”

Ha nem a család, akkor az is előfordulhat, hogy a kozmetikus, fodrász kóstolgatja az embert, persze jóindulatból, eszébe se jut, hogy egy-egy jól betalált mondattal elveszti a vendégét. "Magának inkább az érettebb korú nőknek szánt arckrémet ajánlom, nyugodtan válasszon olyat, amit a negyveneseknek ajánlunk, jót fog tenni "- mondta Katának a volt kozmetikusa.

Ha ezt meg mered csinálni, biztosan nem élem túl

"A fentiekben elég sok szülő-gyerek konfliktusról, nézetkülönbségről olvashattunk  - mondta Jankulár László,coach szakértő, akivel megosztottuk a megszólalóink történetetit.

"Ezek a tipikus generációs különbségből adódó kérdések, amiket sok esetben elsősorban a szülők szeretnek feszegetni. Úgy érzik, ami az ő korukban teljesen hétköznapi volt, az mindig is az lesz. "Mikor én ilyen idős voltam, már régen volt házam, gyerekem" stb. Azt, amit ők nem tudtak elérni, a gyerekeikkel szeretnék elérni. Ha nekik nem jött össze a boldog házasság, akkor mindent elkövetnek, hogy hatással legyenek gyermekeik párválasztására. Sajnos ebből elég sok konfliktus adódik, mivel már alapból nem tudtak jó példát mutatni a házasság területén, Ők sem tudtak jól párt választani, kialakítani egy normális házastársi viszonyt. A szülők ,akik karrierről vagy hatalmas sportteljesítményről álmodtak, de nem jött össze, a gyerekeiket hajszolják bele hasonló helyzetbe.”

35 évesen otthon élnek

A coach szerint ki lehet kerülni ebből az elvárás-spirálból, de előbb azzal kell tisztában lenni, melyik csoportba tartozunk. „A fiatalokat is alapvetően két csoportra lehet osztani, az egyiknél erősebb vagy gyengébb valamiért a szülői ráhatás az életükre. Ők megtanulnak - még ha lassabban is - önálló, egészséges életet élni. Megtanulják érzelmeiket uralni, és felismerik, hogy a szeretet nem attól függ, hogy azt csináljuk-e, amit elvárnak tőlünk. Az a szeretet, ha merünk valakivel őszintén beszélni. Ha nem hazudjuk azt, hogy minden rendben, ha nincs úgy. Nagy előrelépés lehet, ha elkezdünk felnőtt módjára, nyíltan beszélni másokkal érzéseinkről, főleg, ha valaki viselkedésével, túlzott gondoskodásával rossz érzéseket kelt bennünk.”

"A másik eset, amikor valaki már teljes egészében, érzelmileg, anyagilag függ a szüleitől. Ők azok, akik tipikusan még 35 évesen otthon élnek, soha nem volt hosszabb párkapcsolatuk. Elég gyakori, hogy felismerik, hogy valami nincs rendben, változtatni próbálnak, de túl erős a szülői ráhatás, ami akár zsarolásba is fulladhat. Mindenki hallotta már azt: ha ezt meg mered csinálni, biztosan nem élem túl, illetve a mi lenne velünk, ha te elköltöznél, soha senki ránk se nézne stb. Ilyen zsarolással évekig magukhoz tudják láncolni a gyereküket, és életük végéig ott marad, és a szülők eltávozása sem lesz képes önálló felnőtt életre." Jankulár László szerint, ha az utóbbi esettel állunk szemben, érdemes szakember segítségét kérni, aki akár néhány hónap alatt nagyobb pozitív változást tud elérni valaki életében.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.08 19:21:31Bambano

  kócs szakértő ad családépítési tanácsokat... rotfl van még lejjebb?

 • 2011.04.08 19:21:35antiszociális exlúzer

  „A fiam előző barátnője, az bezzeg a plafont is felsúrolta, látom, neked még vannak kihívásaid" - exem apukája, amikor elmosogattam.

  Erre jó visszavágás lehetne, hogy "igen, az én előző partnerem édesapjának pedig volt modora". Persze utólag könnyű okosnak lenni.

 • 2011.04.08 20:51:20terszim

  A coach azt nem mondta, hogy 30 fölött már tényleg fel kéne nőni, és tenni, amit az élet rendje diktál?

  Nem kéne rettegni attól, hogy az ember azzal, hogy normális életet kezd élni, mások kimondott vagy ki nem mondott elvárásainak is megfelel egyben.

  Amúgy elég gyenge poszt. Ha már egyébként beszéltek egy coach-csal is, akkor Mourinho-t miért nem kérdezték meg? : ) Vagy "Gyuri bá"-t a BLASZ 2-ből?

 • 2011.04.08 21:18:02szegeny magyarorszag

  kár, hogy elhiszik az emberek azt a sok hazugságot, amit a média, meg a feminizmus mond...aztán 30-40 évesen kezdenek rájönni, amikor már késő, hogy kár volt bedőlni a korszellemnek...

  reméljük a következő generáció majd jobban csinálja és tanul ebből.

 • 2011.04.08 21:37:19Éhes Horák

  Nehogy alávessétek magatokat mindenféle társadalmi nyomásoknak! A fajfenntartás egyébként is ódivatú.

 • 2011.04.08 21:37:44Makka Pakka

  A megfelelő cimkét hol lehet megvenni és mennyiért? Éppen eladtam pár OTP részvényt és van della a háznál. Anyámnak is vettem éves Bkikk előfizetést. Van mellé ajándék is!

 • 2011.04.08 22:19:38antiszociális exlúzer

  terszim

  És ki határozza meg, mi "a" normális? Te? A szomszéd Mari néni?

 • 2011.04.08 22:25:53Nancsi

  antiszociális exlúzer: nyilván a zindexponthu.

 • 2011.04.08 22:29:34Nancsi

  Egyébként azért gyakorolnak nyomást a szülők, mert alapvetően úgy érzik, hogy ők rontottak el valamit, és ettől selejt a gyerek. Meg kell őket nyugtatni, hogy anya, te jól neveltél, csak tudod ez a fránya nagyváros meg rossz társaság ugyebár. Ezért vagyok karrierista yuppieköcs, éjszaka meg kell az a kis drog+pia hogy a következő napot is ép ésszel kibírjam.

 • 2011.04.08 22:32:07Nancsi

  Egyébként meg azért tart itt ez az ország ahol, mert mindenki csak lét akar hűteni, ahogy a cikkben reklámozott kócs is. Értéket létrehozni, áááá, dehogy. Inkább fejjük a hülyéket. Tiszta Amerika.

 • 2011.04.08 22:45:13fakof

  de a legszebb az, hogy ha már megszülted, nem mondhatod rá nyiltan, hogy mekkora hiba volt :)))

  Tessék csak tessék, lehet szaporodni. Nem tilos.

 • 2011.04.08 23:13:17ziza.ziz

  fakof: hehehehehehe, milyen igaz :)

 • 2011.04.08 23:14:24ziza.ziz

  szegény magyarország, olyan okosakat monc, biztos elszámolsz végtelenig is

 • 2011.04.09 01:20:42bolek

  pöcsnek olvastam el ezt a cikket, qrva lapos volt!

  a szülők ilyenek, az ember meg gyerek nélkül hajlamos jóformán csak magával foglalkozni. olyankor nagyokosan azt hiszi, gyerek nélkül is tuti éldegélni, hogy a fajfenntartás valami tévedésből ránk hagyott evolúciós őskövület, meg hogy a gyerek fárasztó, sokba kerül stb.

  közben meg a gyerkőc egy végtelen örömforrás, oszt ha van, nem is érted, miért nem akartad korábban.

  ja, és harmincöt körül tényleg besavanyodnak vagy totál beparáznak a csajok, ez nekem is úgy tűnik.

 • 2011.04.09 03:58:07Álmos

  biológiailag az ember életének egyetlen értelme a szaporodás.

  az élet más értelmére még nem jöttünk rá.

  adjuk össze a fenti két tényt.

 • 2011.04.09 04:05:26Archenemy

  jaj bameg, nyomasztanak a társadalmi elvárások... és ezek a fránya társadalmi elvárások kizárólag azért vannak, hogy nyomasszanak, és a szüleim is csak azért mondják ezeket, hogy engem baszogassanak, más oka nem is lehet semminek, hiszen körülöttem forog a világ

  áááá bazmeg kész

 • 2011.04.09 06:17:06VaTi

  A másik ember életébe azok pofáznak bele, akiknek a sajátjuk sz*r/unalmas/lapos/félresikerült. Aki a saját életével ok-ban van, az nem érez ingert ilyesmire. Az én anyósom felkel fél 5-kor, elmegy uszodába. Leúszik sok hosszt, majd bemegy melózni. Délután tanfolyamokra jár: angol, számtek, masszázs, minden napp zsizseg valamit. Hétvégén meg elmegy túrázni. Én fáradt vagyok a nézésétől. DE! Meg van elégedve az életével, kellemes dolgokkal tölti ki az idejét, így nincs ingere, hogy beleszóljon a mi életünkbe. Ha kérdezek válaszol, ha segítséget kérek, segít. Magától eszébe nem jut beleszólni, tolakodni. Bár sok ilyen kellemes ember lenne, aki magával foglalkozik!

 • 2011.04.09 06:39:21dibbler

  A masok eletebe "belepofazik" a fonokod, a kollegaid, a tanaraid, a hitel ugyintezo, az orvosod ...

  Nem vagy te egy kicsit butuska?

  Masreszt a tomegek szamara elerheto "ember reprodukcio technologia" a mindenkori "easy way", ha mashogy akarsz elni eleg nagy szivas lesz.

  Harmadreszt a mai magyar no csak egy tars segitsegevel tud elheto eletet biztositani maganak es a gyerekenek.

  Negyedreszt ezeket az egyszeru axiomakat az ovodaban, altalanos iskolaban kellett volna tanitani.

 • 2011.04.09 06:51:03LouCyber

  "Mondjuk őt a rokonok messze elkerülhetik, és olyan szerencsés, hogy csak a mama egrecíroztatja."
  Egze... kedves cikkíró, a gyakorlatoztatás, végrehajtatás szófüzérek - sajátos - változata.

 • 2011.04.09 06:55:23VaTi

  dibbler: "A masok eletebe "belepofazik" a fonokod, a kollegaid, a tanaraid, a hitel ugyintezo, az orvosod ..."
  A cikk a magánéleti beledumálásról szól, nyilván az arra írt hozzászólás ebből indul ki és erre vonatkozik. Tekintve, hogy hitelügyintézésről szó nem esett a cikkben, ellenben arról igen, hogy anyósod/anyád/unokanővéred b*szkurál, hogy mikor lesz gyerek, mikor lesz második... Hogy kevered ide a főnököt, meg a hitelügyintézőt?

 • 2011.04.09 07:00:22LouCyber

  "A másik eset, amikor valaki már teljes egészében, érzelmileg, anyagilag függ a szüleitől. Ők azok, akik tipikusan még 35 évesen otthon élnek, soha nem volt hosszabb párkapcsolatuk."
  Nem még? Születésünktől kezdve - már - függünk. 35 éves korban - még - a mamahotelben lakni...
  Uff, szólt a nyelvfasiszta.

 • 2011.04.09 07:10:10dibbler

  A cikk a nyomasrol szol.

  A mai "reprodukcios technologia"-rol epp most derult ki, hogy nem finanszirozhato, de nincs helyette masik. Csaladok nyomorognak, kilatastalannak erzik a helyzetuket.

  A pasik 50%-a negativ peldak kozott nott fel, semmit nem fog magatol vallalni.

  A masik 50%-ot a gyorsan ebredo lanyok elkapkodjak.

  Azok a nok, akik jobban indulnak, nem erzik surgosnek a dolgok - lecsusznak a pasikrol.

 • 2011.04.09 07:19:52VaTi

  dibbler: "A mai "reprodukcios technologia"-rol epp most derult ki, hogy nem finanszirozhato" ezt a részét nem értem.
  Egyébként meg a férfiak és nők aránya közel azonos, ugye? Vagy legalábbis nincs akkora különbség, amennyi magányos barátnőm van. Kedvesek, intelligensek, tudnak főzni, nincsenek faxnijaik. Csak pasijuk sem. Nem szoktam erről kérdezni őket, nekem tényleg olyan beledumálásnak hatna, mert én is érzékeny vagyok a magánéletem határaira, így másokét sem szeretem megsérteni. Csak nem értem, hogy ha én látok teljesen normális csjokat, és feltételezem, hogy ugyanennyi normális pasi van, akkor ezek miért nem találnak egymásra? Abban igazad van, dibbler, h innentől kezdve ez patthelyzet. Egy lakást még két ember is csak nagyon nehezen tud megvenni, fenntartani, egy egyedülálló, egyfizus felállásban ez szinte lehetetlen - ha jól értettelek :)

 • 2011.04.09 07:32:35dibbler

  Egy tarsadalomban ahogy az atlagember fenntartja a mindennapjait, ez reprodukalja a tarsadalmat.
  Elemei: lakotelepi lakas, kisauto, kabeltv, mobil, internet, kozoktatas, stb. Igy viszonylag problema mentesen meg kene tudni elni.

  Ma MO-n sulyos lakossagi finanszirozasi valsag van - tehat a fenti modell sok-sok-sok fiatal szamara nem elerheto, helyette meg nincs mas.

 • 2011.04.09 07:39:45dibbler

  Meg egy utolso dolog: az emberek nem hulyek, ha a pasik nem akarnak "komoly szandeku" novel kezdeni, annak oka van.

  Zsigeri felelem az elorelathato napi stressztol, ami a csaladfoi szerepkorrel jar.

 • 2011.04.09 08:14:49Cartman (ex Cartman)

  Ciki, ha egy "újságírónak" Bridget Jones naplója az egyetlen kulturális élménye, amiből meríteni tud...

  Pár egyszerű tény, a cikk színvonalához mérten egyszerűen interpretálva:
  1. Tudom, ezzel sokakat meglepek, de a szülők unokákat csak saját gyermekeiktől várhatnak. Többek között ilyesmi miatt (is) csináltak anno gyereket. Teljesen természetes, hogy megpróbálják ez irányba befolyásolni az ifjakat.
  2. Az 1. tekintetében igencsak fura, ha valaki ezt a kérdést a szüleivel szemben is magánügyének tekinti.
  3. A gyerek hozzá tartozik a teljes élethez. Aki nem próbálta, nem tudja. Pont.
  4. Nem értek rá. Nem jó gyereket vállalni közel 40 évesen. Biológiai okból sem, és társadalmi / szociális okokból sem. (Kisiskolás koromban megkérdezte tőlem egy osztálytársam egy iskolai rendezvényen, amire hivatalosak voltak a szülők is, hogy "Eljött a nagypapád is?". Nem, nem jött el. Az apám volt...) A biológiait nem magyarázom. Arra ott a Google.

 • 2011.04.09 08:47:56oliva

  a mások életébe való beleugatás tipikus magyar sport, ha valakinek boldog házassága van, és egészséges, sőt ultra szuper gyerekei annak is beleugatnak az életébe, valaki biztosan akad, aki sokkal jobban csinálná, mert ez az extra menő ország tele van mindentudókkal, akiknek az élete egy nagy rakás sz@r, persze, de beleugatni profin tudnak, ezért akarok néha elmenekülni innen...

 • 2011.04.09 08:52:57Isaura

  Én harmincas éveim derekán, most mentem férjhez, és várom - "matuzsálemként", "rozzantan", "szottyosan" pfejj - az első gyermekem.

  Szüleim 50 éve jó házasságban élnek, 21 éves korom óta saját magam tartom el, mindig is tisztában voltam vele, hogy nőként családot szeretnék alapítani. Nem vagyok karrierista.

  De személy szerint azt tudom mondani mindenkinek, aki elítél azért, mert nem mentem az első adandó alkalommal férjhez és szültem gyereket, hogy megrémisztett az, ahogy ti, a többség, akik 20 évesen tettétek ezt, épp elváltatok, egymás mellett éltetek, de nem egymással; váltok, és lelkibeteg gyerekeket neveltek fel a következő generációnak...

  Nem bántam meg semmit, nem bántam meg, hogy megvártam, míg végre (!!!) egy férfival (lásd felelősségteljes, érzelmileg fejlett, biztonságot nyújtó - nem anyagi!) sikerült megismerkednem. Boldog vagyok, és nem csinálnám másként.

  Csak a magam véleményét mondtam el. Én annyiban különbözök sok más nőtől, hogy nem vagyok elvált, x db gyerekkel. Ez is az igazsághoz tartozik szerintem.

  Köszönöm, hogy egy ilyen "droidot" is meghallgattatok.

 • 2011.04.09 08:54:33Husi_Laci

  pár hete két 16 éves görényt bilincsben vittek el a középiskolából, mert késsel fenyegetve (egy osztálytársát is a végignézésre kényszerítve) szájbaerőszakoltak egy 18 éves lányt. a két görény családja azóta is zaklatja a megerőszakolt lányt, annak testvérét, a lakásukba is megpróbáltak betörni. amíg nincs kilövési engedély görényekre vagy nincs pénzetek fizetős iskolákra ne szüljetek. kivéve, ha görények vagytok vagy partvissal megerőszakolt csicskáztatott fiúgyerekre és szájbaélvezett kislányra vágytok.

 • 2011.04.09 08:56:02Husi_Laci

  oliva
  a mások életébe való beleugatás tipikus magyar sport


  kurva anyádat magyarozol te állat! magyar sport, ezért amerikai mozi az apádra ütök sorozata és woody allen filmjei sem erről szólnak. te szar.

 • 2011.04.09 09:00:19Husi_Laci

  a kibszott szex és ny sem egymás fikázásáról és előítéletekről szól. takarodj az országból és láss világot. majd bekussolsz

 • 2011.04.09 09:18:04Kelly és a szexi dög

  helyes a csaj a képen - aki befogja fülét, sunáznám!

 • 2011.04.09 10:54:44blue moon

  Miért van még otthon a 35 éves? Mert egy kifordult, érték nélküli világba nem akar, nem mer komolyabb felelősséget vállalni. A szülei is egy kifordult, érték nélküli világban nőttek fel, hiteles mintát nem tudtak mutatni.

  Hol lehet normális pasit, lányt találni? Fonó már nincs, táncházba nem járnak, a diszkó nem arra való, az utcán, könyvtárban, stb. meg úgy néznek ki a fejükből a fiatalok, mintha citromot szopogatnának.

  Nincs jövőkép, a múltat hetenként újraértelmezik, a jelenről pedig jobb nem is beszélni.

  Van egy régi kínai közmondás, nagyjából így hangzik: Ha rosszat akarsz ellenségednek, kívánd azt, hogy egy változó korban szülessen. Olyanban, ahol a régi értékeket már elsöpörték, újak pedig még nincsenek.

  A világ iszonyat gyorsan változik. A mai fiatalok szülei képtelenek lépést tartani vele. Ráadásul egy langyos komcsi világban nőttek fel, ahol az, aki befogta a száját és meghunyászkodott, kapott lakást, munkát, tudott gyereket vállalni és ha nem is fényűzően, de kényelmesen és BIZTONSÁGBAN tudott élni.

  Ma sokkal nagyobb a kényelem, de hiányzik a biztonság.
  Ráadásul egyre súlyosabb terheket görgetünk magunk előtt ebben a fogyatkozó kis országban.

  Felteszi magának a kérdést a fiatal? IDE vállaljon gyereket? MINEK?

  De semmi gond. Az evolúció eddig is megoldott mindent. Lesz ezután is Magyarország, csak épp polgárainak más lesz a bőrszíne. Baj? Nem biztos.
  A természet még most is erősebb az embernél, főleg akkor, ha az ember hagyja is magát és feladja.

 • 2011.04.09 12:15:20Mezei ZsurLó

  Ki ugat bele?
  Hova? Mibe? Én magasról leszarom azt, hogy ki hogyan és mikor mennyi gyereket vállal, csak azt ne várja, hogy az állam tartsa el.
  Ez a lényeg. Ha én majd 40 évesen vagy 42 évesen vállalom be a gyereket, akkor így teszek és kész.
  Húsz évesen még nem tudtam volna saját erőből nevelni, most már igen. Nem tudom ki az a luzer 30 éves, akit tudnak nyomasztani, nos azoknak üzenem , hogy nőjjenek már fel és tanulják meg megvédeni magukat.

 • 2011.04.09 12:21:00uf28x61

  @VaTi
  Az en kornyezetemben meg rengeteg normalis pasi van: jolelkuek, nagyon okosak, iszonyu jol keresnek, 30 koruliek, epp csak parjuk nincsen.
  Csak annyit tudok felroni nekik, hogy ok nem "alfa himek", azaz nem tudjak (soha nem is tudtak), hogy hogyan kell elcsavarni a nok fejet.

 • 2011.04.09 13:42:16antiszociális exlúzer

  Jól van, értem, az élet értelme a gyerek. Aki ezt nem látja be, az ostoba és szánalomraméltó, továbbá magányosan fog megdögleni harminc macska társaságában.
  Már csak azt nem értem: ez titeket miért érdekel? Azt ne mondjátok, hogy puszta jóakaratból hányjátok a szidalmakat a karrieristabaszatlanlibsiszinglikre, mert kilóg a lóláb.

 • 2011.04.09 13:43:45antiszociális exlúzer

  Cartman (ex Cartman)

  Régen is szültek a nők 40 évesen, csak nem az elsőt, hanem a sokadik porontyot - akik közül aztán vagy mind megérte a felnőttkort, vagy nem (jó eséllyel az utóbbi).

 • 2011.04.09 14:43:18Keresztény szellemiségű luxuskurva

  Ahogy elnézem a felhozatalt, egyre nagyobb a kedvem a szaporodáshoz, sokat javítanék az átlagon, bár gőzöm sincs, miből nevelném őket. Sebaj, a nagycsaládosok is majdnem mindig meg tudják oldani valahogy.

 • 2011.04.09 14:46:50Cartman (ex Cartman)

  2011.04.09 13:43:45 antiszociális exlúzer

  Persze, de ha valaki 40 évesen vállalja az elsőt... Ugye, nem kell magyaráznom?

 • 2011.04.09 22:51:06antiszociális exlúzer

  Akkor mi van? Bizonyos betegségeknek nagyobb a kockázata, ez tény. De egy negyvenévest még ne temessünk.
  Igen, lehet, hogy páran megszólják a gyereket, hogy "fuj, de öreg anyád van", hát ez legyen a legnagyobb baja az életben.

 • 2011.04.10 12:01:21gascan

  Nancsi: "csak tudod ez a fránya nagyváros meg rossz társaság ugyebár. Ezért vagyok karrierista yuppieköcs, éjszaka meg kell az a kis drog+pia hogy a következő napot is ép ésszel kibírjam."

  Ha szerinted mindenki, aki nem vállal gyereket, drogos alkoholista, és rossz társaságba jár, akkor sajnos segghülye vagy. Szülni remélem nem akarsz, mert idiótából van már elég így is.

 • 2011.04.10 12:11:59gascan

  Keresztény szellemiségű luxuskurva: "bár gőzöm sincs, miből nevelném őket."

  Szerintem ehhez kérd azon habzó szájú nagyokosok anyagi segítségét, akik szerint mindenáron X éves korban kell szülnöd, különben egy libsi drogos geci vagy.

  Szerintem meg mindenki szüljön akkor, amikor a körülményei lehetôvé teszik (értsd: nem csak a világra szarod, hanem fel is tudod nevelni, és nem segílybôl), megtalálta hozzá a megfelelô partnert (hozzáláncolni magad egy életre valami baromhoz: a legnagyobb szívás), és úgy érzi, eljött az ideje.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta