KEDVENCEK

Ne menjen rá inged-gatyád: Trükkök esküvői spórolásra

2011. február 16., szerda 14:02

Ha lemondtok a desszertről és helyette menyasszonyi tortát rendeltek, ha nem ragaszkodtok az esküvői főszezonhoz és a szombati lagzihoz, máris spórolhattok a költségeken. A legelső kérdés, amit megkapunk a párjainktól, hogy az egész esküvő mennyibe kerül majd. Összeállítottuk a költségvetést. Esküvői SOS. 7. rész.

1. rész: Trükkök a helyszínen

2. rész: Megaláztak a kölcsönzőben

3. rész: Fátyolban a romkocsma pultjánál: a fotós kiválasztása

4. rész: Bikicsunáj vagy menő dj

5. rész: Fogjátok meg a székszalagot, az beindítja a fantáziát

6. rész: Lerészegedett a haverom: mire jó a vőfély?

A legelső kérdés, amit párjaink a leggyakrabban feltesznek nekünk, akár már az első érdeklődő mailben, hogy mennyibe kerül az esküvő. Sokan leírják, hogy nem is nagyon érdekli őket más, csak a végösszeg.

Újházi tyúkhúsleves vs. beluga kaviár

Ilyenkor rögtön vissza kell kérdeznünk. Hányan lennének, milyen helyszínt szeretnének, milyen szolgáltatásokhoz ragaszkodnak (pl. autóbérlés, tűzijáték, csoki szökőkút stb.), és mi az amiről lemondanak a költségek kordában tartására? A menü összetétele szintén jelentősen befolyásolja az árat.

Van aki egyszerű, hagyományos menüsort kér (újházi tyúkhúsleves, sültes tál vegyes körettel, rétes) van aki előételnek beluga kaviárt, libamáj pástétomot kér, hat féle főételnél nem éri be kevesebbel, és az italcsomagba is prémium kategóriás pezsgőt, bort, röviditalokat kér!  3000Ft-ért már kaphatunk esküvői vacsorát , az átlag ár 5- 6000Ft/fő, de hallottunk már 40.000 Ft-os menüsorról is.

Az esküvői költségvetéssel kezdjétek a tervezést

Ha kitűztétek az esküvőtök dátumát, a következő nagyon fontos dolog az, hogy készítsetek egy esküvői költségvetést. Egyezzetek meg, hogy mennyit akartok költeni az esküvőre és, hogy azt a pénzt ti ketten álljátok, vagy bevonjátok szüleiteket is.

Fotó: Brandon Christopfer
Fotó: Brandon Christopfer

Fanni meglepődött, hogy édesanyja (aki nagy részben beszállt anyagilag) szinte teljesen átvette az irányítást, és nélküle nem dönthettek sem a helyszínről, sem a menüről. A vendéglistába is beleszólt, és jóváhagyása nélkül nem rendelhettek egyetlen tételt sem. Katiék esetében csak egyik oldalról szálltak be a szülők, ebből adódott egy kis feszültség, mert sok olyan vendég is eljött, akiket megkérdezés nélkül a nem fizető szülők hívtak meg (javarészt távoli rokonok és saját barátaik).

Ha megoszlanak a költségek rengeteg közös egyeztetésre van szükség. Bár Zsófi és Kristóf szülei gond nélkül megtudtak egyezni, hogy ki mit vállal, és mi az, amit nem tudnak finanszírozni, ehhez persze le kellet ülni együtt a családnak.

Egyre többen kérnek pénzt nászajándékba

Pár éve még ciki volt pénzt adni

„Néhány éve még ciki volt pénzt adni egy házasulandó barátnak. Rossz szemmel nézett rád a rokonság, azt gondolták, igénytelen vagy, gyorsan le akarod zavarni az egészet, nem is szereted őket, bele sem akartál gondolni, hogy minek örülnének. Pedig akit igazán érdekel egy pár sorsa, az tudja, micsoda kín nekik három pirítóssütőt, egy gyötrelmesen ronda gyümölcsös csendéletet, egy nagymamás porcelán kávéscsésze készletet, és egy aranyszínű selyemágyneműt felhalmozni a lagzin, ahelyett, hogy egy kis pénzt kaptak volna "- íme egy korábbi körkérdésük arról, hogy vajon illik-e pénzt adni nászajándékba.

Sajnos az esküvőtöket nem csak álmaitok, vágyaitok alakítják, hanem az is, hogy mennyi pénzt szántok rá. Viszont ha lesz menyasszonytánc számíthattok rá, hogy a kiadások egy része visszajön. Egyre többen kérnek pénzt nászajándékba, mondván, hogy nászútra gyűjtenek, ha kedvesen megfogalmazzák kérésüket, kevesen veszik zokon. Úgyis nyűg lehet a vendégeknek, hogy mit is vegyenek a párnak.

Természetesen egy akár a saját kertben, vagy kis étteremben megrendezett szűk körű esküvő is lehet  hangulatos és emlékezetes . De, ha nagy lagzit szeretnétek 100-150 meghívottal, akkor már csak részben igaz az a mondás, hogy az esküvő rólatok kell, hogy szóljon.

A 100 fős lagzi legalább 1.5 millió

Egy 100 fős esküvőt, kb.1.5-2 millió forintból lehet megrendezni. Persze lehet ennél kevesebből is, ha nem egy teljes esküvői menüsort szolgálnak fel vacsorára, hanem a polgári és / vagy szertartás után egy állófogadást tartotok a násznépnek, a buli pedig önköltséges.

De félmillióba az is belekerül, ha a gyűrűt és a ruhát is belevesszük. Manapság az ilyen típusú esküvő egyáltalán nem ritka, nincs is ebből sértődés, csak előre tüntessétek fel a meghívóban, hogy a családot és a barátokat ne érje meglepetésként a dolog.

Minél kevesebb vendég van, az étel annál drágább

Egy átlagos magyar esküvői költségvetés százalékos arányban lebontva a következőképpen néz ki:

Étel-ital - 40%

Helyszín bérleti díj - 7%

Ruházat  - 10%

Dekoráció - 8%

Fotó/Videó - 12%

Zene - 8%

Nyomdai munka (meghívó, menükártya, ültető kártya) -  4%

Köszönetajándék - 3%

Gyűrűk - 5%

Polgári/ templomi ceremónia - 3%

Mivel az étel és az ital kerül a legtöbbe, minél kevesebb embert hívtok, annál kevesebbe kerül az esküvőtök. Bár ez se feltétlenül igaz, ha ragaszkodtok egy nagyon egzotikus menühöz.  Lilláék csak 25-en voltak egy elegáns budapesti étteremben, mégis 800.000-re rúgott a számla.

Hogyan lehet spórolni?

A végtelenségig nem nyirbálhatjátok a meghívottak listáját, ezért íme pár ötlet, hogy hogyan spórolhattok még.

Fotó: Amy Goodman
Fotó: Amy Goodman

1. Valamivel olcsóbb a menü, ha kihagyjátok a desszertet és a menyasszonyi tortát szolgáljátok fel vacsora végén.

2. Ha nem ragaszkodtok a szombati naphoz, a legtöbb helyszín kedvezményt ad pénteken és vasárnap. Vagy akár a szezonon (május-szeptember) kívüli esküvőkre is.

3. Ha nem ódzkodtok ugyanattól a dekorációtól, mint amit az előttetek lévő pár használt a templomban, akkor felezhetitek a virágok költségeit.

4. A násznép egyáltalán nem sértődik meg, ha nem adtok köszönetajándékot, vagy csak valami igazán apróságot, amit ti készítettetek saját kezűleg- ez akár a meghívóra és a dekorációra is érvényes lehet.

5. Ha van a családi-baráti körben egy alkalmas jármű, felesleges 50 ezerért bérelnetek.

A drága esküvő 2 millió forintnál kezdődik

Drága esküvőről kb. 2 millió forintos összeghatár felett beszélhetünk. Azok a párok, akik jelentősebb összeget szánnak az alkalomra, általában 5-7 millió forintot költenek. Ebbe azért 2-3 napos esküvő is belefér kisebb kastélyszállókban, úgy, hogy fedezik a násznép szállását is.

Gábor és Iza még külön fodrász-sminkes csapatot is rendelt 200.000 forintért a násznép készülődéséhez.

Akármennyit is szántok a nagy napra, készítsetek egy Excel táblát a kiadásokról (egy jó esküvőszervező mindig elkészíti nektek) és legyetek résen, így kisebb az esélye, hogy elúsztok az anyagiakkal!

Révész Anna és Seybold Anett Esküvőszervezők

www.allyouneed.hu

A jövő heti téma: kell nekem esküvőszervező?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.16 14:51:58theutat villám

  "Pár éve még ciki volt pénzt adni"

  Jó pár éve lehetett az már....

 • 2011.02.16 15:07:12Adelaide Josephine von Styrum-Limburg

  Nekem kb. félmillióba fog kerülni az esküvőm, remélem, nem kell átlépnünk ezt a határt...Bár sose voltak olyan igényeim, mint bérelt kocsi, ceremóniamester, drága ruha, meg ilyesmi. És valóban, a desszert a torta lesz, meg némi házi süti...Nincs minimum, bármilyen kevésből meg lehet csinálni, csak az igényszinttől függ.

 • 2011.02.16 15:18:05pöttömröff

  ezek a százalékok abszolút nem állják meg a helyüket.... nálunk a nagy részét a helyszínbérlet és a fotós vitte el, a kaja csak ezután (egyébként piknikpartit rendeztünk az ültetett vacsora helyett, nagy sikere lett)....

  A RUHA IS kijött 10 e Ft-ból!!! nem kölcsönzött, hanem sima bevásárlóközpontban vett libbenős-lenge fehér nyári ruha varrónővel kicsit átalakíttatva, csodaszép és elegáns lett, nem olyan, mint Kiszel Tünde báli ruhái... többi apróságot pedig lényegében egy kis kreativitással és saját kivitelezésben fillérekből megoldottuk...

  és végezetül, bármily meglepő, EGYÁLTALÁN nem kértünk ajándékot, csak annyit, hogy a nők hozzanak sütit, a férfiak italt, a gyerekek meg fehér virágot... édesség megoldva, rövidital megoldva, a gyerekek virágai pedig egy csomó vázát megtöltöttek...pluszban kértünk még egy bekeretezett családi fotót, amit eltettünk emlékbe... szerintem minden vendégünk örült, hogy nem kellett iszonyatos költségekbe verni magát, és sokkal lelkesebben jöttek el az esküvőnkre...

 • 2011.02.16 15:37:12kisvirag80

  Nekünk is sikerült valamennyit spórolni, mégpedig úgy, hogy találtunk egy olyan oldalt, ahol sok szolgáltatót egyszerre tudtunk megkeresni és így jobb árakat sikerült kialkudnunk pl. fotósoktól.
  Akit érdekel esetleg: www.eskuvomlesz.hu

  Amúgy tényleg a kaján lehet a legtöbbet spórolni, meg azon is, ha nem tart hajnalig a buli :) a minek 22-kor véget ért már.

 • 2011.02.16 15:50:15phaszfej

  Kisvirág: az utolsó sorodban a "minek" csak elírás vagy van esetleg mélyebb lélektani jelentése is?

 • 2011.02.16 15:50:23phaszfej

  Kisvirág: az utolsó sorodban a "minek" csak elírás vagy van esetleg mélyebb lélektani jelentése is?

 • 2011.02.16 15:50:25phaszfej

  Kisvirág: az utolsó sorodban a "minek" csak elírás vagy van esetleg mélyebb lélektani jelentése is?

 • 2011.02.16 15:52:50kudarc

  Várom a jövő heti témát :D!

  A miénken 50 ember volt, és mindennel együtt volt kb. 1 millió huf. Tényleg akartuk, hogy ott legyen aki fontos, legyen szép ruhánk, stb. Virág minimális volt, a vacsora ára tartalmazta a pincéreket, a rövidet, mindent. Reggel 3-ig bírtuk, de nagyon élveztük :D.

 • 2011.02.16 15:54:34kisvirag80

  a "minek" elírás volt kedves phaszfej!

 • 2011.02.16 16:14:49ÉSZLÉNY

  mi elmegyünk jó messzire, ott legjobb barátok társaságában összekelünk, a rokonoknak pedig állófogadásos polgárit adunk, (mert a jó messze kötöt frigyet itthon érvényesíteni kell) szuper olcsó és már a nászút is benne van :-)

 • 2011.02.16 16:37:00pöttömröff

  ja, és amit kifelejtettem, a miénk is véget ért este 10-kor (mivel eleve piknikpartinak szerveztük, az meg ugye inkább napközbeni sztori), illetve a PÉNTEKI NAP is sokat jelentett (fotós konkrétan féláron elvállalta!!)

 • 2011.02.16 16:59:45guido2008

  Tapasztalataink szerint nem lehet 100 fős esküvőt csinálni 1,5-2 millából!
  Ez a százalékos táblázatból is kijön, ugyanis ha 40 % az étel-ital, az 2 millió esetén 800 ezer Ft. / 100 vendég, azaz 8.000,- Ft / fő. Ez nagyon kevés. Ennyiért csak elég „minimalista” menüt / italt lehet kihozni. Nem korlátlan italfogyasztással, nem az esküvő teljes időtartamára és valószínűleg tömény italok nélkül.

  Nem beszélve az exkluzív helyekről - nem rongyrázásról beszélek! -, csak elegáns, dekoratív, ízléses esküvőről.

  De, ha tovább nézzük a százalékokat pl. a gyűrű sor - 5 %, az 2 millánál 100.000,- Ft. Ezért az összegért csak elég vékonyka, "függönykarika" gyűrűt lehet venni.

  Lehet próbálkozni vidéken, azonban ott a szállás költség dobja meg a költségvetéseteket - hacsak nem akarjátok, hogy a család / rokonság / barátok hajnalban, egy átmulatott éjszaka után, (egy-két pohárka alkohol tartalmú ital után) autóba ülve hazautazzon. Nem beszélve arról, hogy a Budapesttől távolabbi helyszínek ritkábban felkészültek esküvők szempontjából.

  Egyetértek a fent leírtakkal, tudatosan, tervezve csináljatok esküvőt, de sajnos ha 1,5 - 2 millió áll rendelkezésetekre, akkor nem fogtok tudni 100 embert vendégül látni.

 • 2011.02.16 17:14:03mojoking77

  Lassuk csak.
  Ket eve volt a lagzink. Szuleim csaladjai kimondottan negyok, es a mai napig szoros a kapcsolat, igy aztan az elejen eldolt, hogy nem fogunk olyanokon gondolkodni, vajon kit is nem muszaly meghivni (Jo, tudom mindjart kapom, hogy persze, aki megengedheti.. Pff). Osszesen 190 vendeg volt, legalabb fele a barati kor. Budapest egyik legszebb helyen sikerult megszervezni (Udvarhaz etterem-Harmashatarhegy), effektiv kis osszegert, (osszehasonlitva a toobi, nem is feltetlenul pesti hellyel). Persze at kellett gondolni egy ket dolgot, de az olyan idiotasagok, mint a tuzijatek, meg a csokiszokokut, meg a plusz desszert a 15 kulonbozo torta, es egy csomo sos-edes suti koze (nagyjat a csalad keszitete) eszunkbe sem jutott. A tomenyet mi vittuk, a mulatsagrol egy hat fos mezoberenyi csapat gondoskodott (szenzaciosak voltak, a magyar zenetol Metallicaig minden volt, fuvosokkal stb) szinten nagyjabol egy kettagu pesti haknibanda arabol. Ami nagyon fontos volt es nem szabad rajta sporolni, az a ceremoniamester. Nem volt olcso, viszont tokeletesen profi volt, vegig felszinen tartotta a hangulatot amikor esetleg kezdett leulni, viszont egy pillanatig sem volt hivalkodo, vagy ripacs. Osszessegeben szenzaciosra sikerult, nem is feltetlenul mi, hanem a legtobb vendeg velemenye alapjan.
  A matek?
  Hat igen, valamive 4.5 millio felett lett vege, ebbol az ajandekok es a menyasszony (+volegeny)tanc utan valamivel tobb mint 3.5 jott vissza. Szigoruan sajat zsebbol, nem is szerettuk volna bevonni a szuloket ez oldalrol

 • 2011.02.16 17:14:52mojoking77

  Bocs az elirasokert...

 • 2011.02.16 17:34:21kaffana

  Igaz a mi esküvőnk 3 és fél éve volt, de irtó szerencsénk volt az árakkal. Ami a legfontosabb szerintem: 1. helyszín, 2. étel, 3. ruha, 4. menyasszonyi torta.A szülők 500-500.000,- Ft-tal támogattak, és ebből kihoztuk a nászút felét is (két hét európai körút). A mi esküvőnk 100 fős volt.
  A meghívókat magunk terveztük, nyomdába vittük, de mi mentünk a papír után stb.(150 db 5000,- Ft)
  A ruhát kiárusításon 30.000,- Ft-ért sikerült beszereznem, a kiegészítőkkel,és cipővel együtt 50.000,- Ft.Ismerős adott cabrio kocsit.Virág (menyasszonyi csokor, dísz az autóra és egyben az asztaldísz + amit eldobtam) 20.000,-Ft.
  A helyszín és az étel vitte el a költségek nagy részét (160.000,- Ft + 470.000,-Ft), szép és tágas helyen,udvarral.Zenekar (3 fős, profi, nem szintis) 90.000,- Ft.Sütit minden vendéget kértük, hogy hozzanak. A tortát nászajándékba kaptuk. Italt mi szereztük be olcsón. Díszítés (díszítő saját eszközeivel) 20.000,- Ft. Vőfély meglepetésül az egyik barátunk volt. Barátok csinálták a játékokat is, ami feldobta mindenki hangulatát.Fotós az egyik barátunk volt.
  És végül mi pénzt kértünk, a meghívóba kis versikével kértük erre a vendégeket, ami nem volt bántó, sőt.
  Hajrá minden tervezgetőnek!!!

 • 2011.02.16 17:38:44mojoking77

  @2011.02.16 17:34:21kaffana
  Hmm, tenyleg szerencsesek voltatok. Kocsival nekunk sem volt gondunk, hala az egnek, a tobbi azert nalunk picivel tobbe fajt....

 • 2011.02.16 18:19:55Judit*

  Virágosnak nem kell megmondani, hogy menyasszonyi csokor lesz, mert máris többszörös árat mond. ;)
  De csodaszép egy karcsú menyasszonynak, nem-abroncsos ruhához pár szál kála magában, egy szalaggal átkötve. :)

 • 2011.02.16 18:27:26Judit*

  Gyűrű: nem muszáj aranyból lennie, sokkal olcsóbb és szebb és strapabíróbb, és nem színeződik el a nemesacél! pélául itt: www.steeel.hu (nincs közöm hozzájuk, de ha nem lennék már tizenéve férjnél, tuti tőlük venném a karikagyűrűket)

 • 2011.02.16 19:12:07Nadiposzi

  Rövidet valami leszakadt lerakatban vettem. Az étteremben megbeszéltem hogy bort, házipáleszt, néhány fajta rövidet (unci, gin) én hozok. Ok. Kaja. Leves plussz sültek. (gomba a vegáknak) Éjfélkor fasírt, krumpli sali, maradék sült, töltött kápi. A nagynénik, helyi erők sütöttek sütit. Tortát aki hozott, hozott, aki nem nem. Ezzel nem foglalkoztunk külön, így is rengeteg volt. Meghívókat én rajzoltam, kinyomtattam fusiba, ez ingyér volt, mondjuk párszáz forint volt a papír hozzá. Zenész. A meghívottak konzervatív, klasszik mulatós zene pártiak, de a Jó Laci Betyár kaliberű műmájerek helyett beérték a Pistivel, aki tangóharmonika, szinti kombóval végig nyomta. (Mondjuk nálunk egy ilyen flancos zenekar nem rúg labdába, aki nem tudja azt folytatni, hogy: " Kecskebéka felmászott a fűzfára"
  A ruha bennvolt 120-ba, sajna kénytelen voltam megvenni életem első 20 ezer forintos cipőjét. Azóta volt rajtam 2x. Na mindegy. A fodrász ingyért vállalta a menyasszony frizuráját, vittünk sütit. (Nővérem gyerekkori barátnője.)
  Na összesen volt az egész 110 vendéggel kb. 700 ezer. Ez visszajött a táncpénzből.
  Összefoglalva: városi népeknek ez bíz szopás. Fizetni kell az anyakönyvvezetőért, etc.
  Van egy alapvetően falusi környezetre, kalákára alapuló szokás (lakodalom) aminek a piaci alapokra helyezése katasztrófális az átlag számára. Persze az esküvőszervező majmok ezekből a szerencsétlenekből élnek.

 • 2011.02.16 20:29:51Brannagh

  "a Budapesttől távolabbi helyszínek ritkábban felkészültek esküvők szempontjából."

  Persze, Budapesten kívül nem is házasodnak az emberek.
  Spórolós ötletekkel abszolút egyetértek. Az italhoz még annyit, egy barátnőmék csinálták, hogy ismeretségük volt italnagykerben, előre összeválogatták a szükséges italokat nagyker áron, majd ami megmaradt visszavitték, és visszakapták az értékét. Persze ilyenkor általában felszámolnak felszolgálási díjat, de van úgy, hogy nem.

 • 2011.02.16 21:29:28marketingmunkás

  szép étterem: nem kell dekor csak pár asztaldísz. ruha: e-bay. ebéd: nem kell hajnalig dajdajozni. fotós: erre költsetek, ezt nézitek örökké. ezért ue vonatkozik fodrász-sminkesre is. meghívók: internetes rendelés. itallap készítése: ki lehet húzni róla a horribilis árú piákat. én úgy vagyok vele hogy mindenki addig nyújtózkodjon amíg a takarója ér, ha már közös életük kezdésénél sem megy ez a szemlélet mi lesz később, több financiális felelősség esetén.

 • 2011.02.16 22:15:48Cserépke

  pöttömröff

  Esetleg lehetne többet megtudni az esküvőtökről?
  Nekem nagyon szimpatikusnak tűnik az egész. Most nagyon aktuális lenne a számunkra, ráadásul ahogy kivettem az írásodból belsőségesre sikeredett, amilyet mi is szeretnénk (és nem mellesleg nem vagyunk tele pénzzel).

 • 2011.02.16 22:32:16jidi

  tud valaki mondani ötletes köszönőajándékot? a szuper zsákos mandulán és hűtőmágnesen kívül :)

 • 2011.02.17 00:01:39kaffana

  Nadiposzi, nekünk Budapesten volt, ráadásul Budán. Sz'tem egy városban tartott esküvőn is megoldható, hogy ne lépje túl a pár a kereteket. Persze nagyon csábítónak hatnak az esküvő köré szerveződött cégek ajánlatai. Mi is voltunk esküvő kiállításon... de mindez csak arra volt jó, hogy kiforduljunk onnan, és kijózanodjunk.
  Ami fontos:
  listát írni és mellé az árakat is és több cég ajánlatát kikérni.
  Csak a legszükségesebbekre költeni: a meghívón, a virágon, a sütin simán lehet spórolni, ugyanis sohasem ezekre fognak emlékezni.
  Ha valaki szeretne utólag ajándékot adni, az az esküvőn a párral készül fotóval megteheti, papírképet 19,- Ft darabjáért ma már elő lehet hívatni.

  Az igaz, hogy a ruhával nagy szerencsém volt, utálom az abroncsot, így egy egyszerű á-vonalú szoknya, és egy fűzős fölsővel megoldottam az egészet (ennek ellenére mindenki el volt ájulva az egyszerűsége ellenére a nagyszerűségétől), de ennek köszönhetően végig tudtam táncolni az éjszakát. A menyecskeruhám egy piros alapon fehér pöttyös váll-nélküli ruha volt (10.000,- Ft a kínain). A barátaink és családunk úgy emlékeznek vissza az esküvőnkre, hogy jó és bensőséges hangulat volt.

 • 2011.02.17 00:39:28BubuMaczkó

  A fenti költségvetési táblázat megközelítőleg jó, bár minél több vendég van, annál inkább elcsúszik ettől. Illetve néhány tétel nem szerepel rajta (pl vőfély, ceremóniamester), viszont a gyűrű, vagy esettől függően a ruha kevés százalékot kapott.
  Még ami a péntekkel kapcsolatos: nekünk 10%-ot engedtek ételből-italból a péntek miatt, valamint elengedték a terembérletet is (80.000,-) Ft, így kb. 10 vendéggel többet tudtunk meghívni. De pl az autót is kispóroltuk, mivel minden egy helyen lesz. A zenekar helyett DJ lesz, ami szintén olcsóbb, és nekünk jobban meg is felel, hogy eredetiben hallhatunk mindent.
  Amin nem spóroltunk, az a fotós, videós, ruha. Minden, ami emlékül maradhat...

  jidi: Én a[link] oldalon láttam olyan köszönőajándékot, ami egy tábla csoki, rá van ragasztva egy papír a meghívó motívumával, és igazából ültetőkártya (Tehát a vendégnek névre szól). Amolyan kettő az egyben megoldás, ha valaki nem akar dekorációs céget megbízni, szerintem saját kezűleg is meg tudja csinálni, főleg, ha a meghívókat is maga csinálta. Illetve láttam már buborékfújókat is, ami tetszett, és a vendégek rizs, meg ilyenek helyett buborékokat "szórtak" az ifjú párra. Fotózás szempontjából is jó képek születhetnek, és jó játék pl a gyerekeknek. De ez már nem olyan olcsó.

 • 2011.02.17 07:23:55hopmester

  A dekoráció, és tüzijáték helyet ajánlom a színes lángot.[link]

  videó itt:http://www.youtube.com/user/hopmester

 • 2011.02.17 08:22:33kudarc

  jidi: mi nem számoltunk köszönőajándékkal, de anyósom meglepett minket :), mézeskalács szivecskéket sütött otthon, és rajta volt a párom és az én nevem kezdőbetűje :).

 • 2011.02.18 09:13:43jidi

  Köszönöm szépen a tippeket!

 • 2011.02.18 10:21:58huncsongor

  Nekünk 2éve 600ból kijött az esküvő. Külön volt egy családi ebéd 60emberrel, majd másik helyszínen a buli 150nel, ahol csak hidegtál volt+süti+torta. A sütiket egy cukrász ismerős készítette nagyon olcsón, a zenét egy dj barátom szolgáltatta, nyitott tetejű autót szintén ismerőstől kaptunk kölcsön, virágkötő gyerek kori barát, az ötvös aki a gyűrűket csinálta 100e helyett anyagárba 20ért szintén, vőfély egy színész barátunk volt...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta