KEDVENCEK

Hogyan tartsunk életben egy kiskutyát?

2011. február 15., kedd 13:43

Mimi érkezésével beköszöntött a hajnali 5-6 órás kelés az életembe és ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ébredezés, zuhany, reggeli, kávé, öltözés, hanem a takaró alól azonnal farmer, cipő, kabát, póráz. Mimi olyan hirtelen érkezett, hogy azon sem volt időm gondolkozni, mit adjak enni egy a whippet kölyöknek. Kutyatartás és lélektan kezdőknek, 2. rész.

1. rész: Hirtelen lett egy kutyám

Pont két hete van velem Mimi, a whippet kölyök. A távlati cél természetesen, hogy a kutya alkalmazkodjon hozzám, ő vegye át a napi ritmusomat, de egyelőre még én vagyok az, akinek tökéletesen felfordult az élete. Ősi szabály, hogy a kutya van értünk, nem mi a kutyáért, de az elején jóval több energiát kell befektetnünk. Oda kell figyelni az etetésre, meg kell tanítanunk a szobatisztaságra és meg kell ismertetnünk azzal a közeggel, amiben élni fog. Ami később rutinná válik, most még nagy feladvány, össze kell csiszolódnunk.

Kelni hajnali 5-6 közt

Kötetlen a munkaidőm, ezért korábban nyolc előtt még elszántan aludtam - Mimi érkezésével viszont beköszöntött a hajnali 5-6 órás kelés az életembe és ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ébredezés, zuhany, reggeli, kávé, öltözés, hanem a takaró alól azonnal farmer, cipő, kabát, póráz. Felkapom a kutyát, és azonnal rohanok le a ház elé, ugyanis amint Mimi felébred egy hosszú alvásból, pisilnie kell, nem bírja végigasszisztálni a készülődést. Hiába a nagy igyekezet, néha így is előbb csúszik be, mint ahogy leérnék vele, nagyjából minden harmadik alkalommal sikerül kibírnia - de jó látni, hogy egyre ügyesebb.

Fotó: Marianne Perdomo
Fotó: Marianne Perdomo

Az éjszaka a legkritikusabb, ha nyolc órát szeretnénk aludni, akkor előfordulhat, hogy reggelre egy kis meglepetés fogad az előszobában. Ebben a korban ugyanis a kiskutyák 3-4 órán át tudják visszatartani, ha azt szeretnénk, hogy mihamarabb szobatisztává váljanak, alkalmat kell biztosítanunk rá, hogy a szabadban végezhessék a dolgukat.

Output

Ha nem tudjuk megoldani, hogy valaki napközben levigye a kiskutyát és egész nap egyedül van, akkor kénytelenek leszünk a macskaalom elvén működő kutyapelenkát használni, viszont így számolnunk kell vele, hogy lassan fogjuk tudni csak leszoktatni róla. Ez a készség azonban folyamatosan javul, és végül 8-10, sőt 12 órát is kibírnak a kutyák – ezzel nyugtatom magam minden hajnalban.

Két fontos elvet tartok be a szobatisztasággal kapcsolatban, a legfontosabb az odafigyelés, meg kellett tanulnom a kutya jelzéseit, hogyan szimatol akkor, amikor a játékát keresi és amikor ki kell mennie. Egy nagy játék vagy valami izgalom után jobb, ha leviszem – de evés után egy-két órával is várható valami akció. A másik fontos elv, hogy pozitív megerősítéssel dolgozom, ha kint végzi el a dolgát, nagyon megdicsérem – ha bent kapom rajta, akkor viszont nem verem meg, nem üvöltök vele, csak rosszalóan morogva azonnal feltakarítom az eredményt. Felesleges volna traumatizálni olyan szabályok megsértése miatt, amiket még meg sem tanítottunk neki.

Input

Nem volt időm gondolkodni, hogy mit adjak enni Miminek, olyan hirtelen érkezett. Vettem egy nagy zacskó közepes termetű kölyökkutyáknak való tápot az állatkereskedésben, de azóta is kétségeim vannak, hogy jól tettem-e. Bár tudom, hogy a minőségi tápok nem a zacskós leves megfelelői, hanem inkább az ízetlen űrhajós superfoodoké – pontosan kiszámították mennyi vitaminra, fehérjére, zsírra és szénhidrátra van szüksége egy növésben lévő kiskutyának. De vajon nem tenne-e jót a változatosság?

Szépen lassan elkezdek adagolni a táp mellé tésztát, zöldséget, rízst – húst még nem, mivel a túl sok fehérje nagyon felpörgeti a növés folyamatát, ami nem tesz jót az izületeknek. De egyéves kora felett nála is teljesen le fogom cserélni a méregdrága tápot vitaminokkal kiegészített házi kosztra. Mimi korában általában naponta háromszor kapnak enni a kiskutyák, de nála jól beállt a két evés, általában a nap közepén nem tudok nyugodt pillanatot találni az etetésre.

Az étteremben nyugodtan alszik az ölemben

Az evéssel kapcsolatban is betartunk néhány fontos szabályt. Mimi agár, tehát fajtajellegzetessége a lopás, kunyerálás – többek közt ezért soha nem adunk neki a saját ételünkből, nem etetjük az asztalról. Néhány nap alatt megtanulta ezt a szabályt, és most már alig mutat érdeklődést a vacsoránk iránt, étteremben is nyugodtan alszik az ölemben, amíg eszem.

Fontos felhozni itt is a rangsor kérdését – éreznie kell, hogy nekünk fontosabb a saját vacsoránk, mint az övé, például, nem kell azon aggódni, hogy ő éhes, hogy időben kell enni adni neki. Sokkal fontosabb, hogy a mi étkezésünk utánra essen az etetés, még akkor is, ha ez későn van. Fontos, hogy ne legyen folyamatosan előtte az étel, és az is, hogy ha nem kéri, akkor azonnal vegyük el, és csak a következő etetésnél adjunk legközelebb.

Az egészséges mértékű éhség, majd ennek csillapítása erősíti a kötődést – és ide tartozik az a tanács is, amit a kutyaiskolában kaptam. Néhány hétig nem tálból, hanem kézből etetem Mimit, ami szintén a kötődést és a rangsort erősíti, egyértelművé teszi a kiskutya számára, hogy az étel tőlem származik, én mentem meg az éhhaláltól nap mint nap. Olyan nagy sikerrel, hogy Mimi két hét alatt legalább másfél centit nőtt...

A fotó illusztráció.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.15 18:52:31Mice007

  Az emberek önszántukból (persze vannak akik igen, tehát tisztelet a kivételnek) nem fogják összeszedni a kutya után a cuccot, amíg nincsenek rákényszerítve. Ugyanígy vannak akik addig magasról tesznek pl a sebességkorlátozásra, amíg nem áll ott a trafipax, vagy elcsalja az adó befizetést amíg nem ellenőrzik. Osztrákoknál is régen össze - vissza volt szarva minden park, aztán elkezdtek keményen büntetni és ellenőrizni, azóta tisztaság van. Ennyi.

 • 2011.02.15 18:53:50cC

  khatkha: nem tudok róla, hogy lenne, de coursingpálya az nem csak úgy van, hanem az rendezvény :) szóval nem tudok olyan pályáról, ami mindennap van és lehet menni, hanem edzések vannak, meg versenyek, meg amit megszervezel magadnak:)
  mondjuk nem vagyok szakértő, az enyém nem coursingel, nem is fog (még meglátom legalábbis), így annyira nem látok bele a dolgokba.
  de ha már jó idő lesz, sok edzéslehetőség lesz, addig marad a frizbi meg a labda:D

 • 2011.02.15 18:59:34Mitana

  Pedig megfogadtam, hogy ezuttal nem szólok bele, de könyörgöm:

  "Whippet nem való lakásba": Télen kiviszem a WHIPPET-emet, futkározik fél, max 1 órát, aztán remegő lábbal odajön, mert FÁZIK!!!! Te meg megsimogatnád, láncra kötnéd, és kint hagynád... Felelősségteljes kutyatartó...
  "Whippet nem való házba, mert sokat fut"... Mindjárt sírok... Akkor a távfutok is éljenek a szabadban, mert ők is sokat futnak, jó? Az én kutyám fut 1 órát max sebességgel, aztán lógó nyelvvel hazamegyünk (csak az ő nyelve lóg :D)és alszik 4-5 órát a kanapén. Nem akar kimenni újra, nem akar játszani, ALUDNI és/vagy PIHENNI akar.
  Ja, és reggel, míg én öltözök az induláshoz a kutya az ágyában fekszik és néz engem. Nem siet, nem sürget. Sokszor én akarok indulni, ő nem... :)))

 • 2011.02.15 19:00:38cC

  mákos: miért is? mert a te stílusodban válaszoltam és megpróbáltam rávilágítani arra, hogy milyen lealacsonyítóan beszélsz a kutyákról?
  "Az siker, hogy már az a divat, hogy 2-3 kis féreggel rohangál a többség? Nyilván a média hatása. " - ha ezt élőben mondanád nekem, el is kenném a szádat ezért a kijelentésért. Én is le tudom férgezni a számodra kedves gyerekeket. Jól esett?
  Csak megmutattam milyen az, ha valaki olyan, mint te.
  Mice007-nek meg maradéktalanul igaza van.

 • 2011.02.15 19:02:27cC

  és nevetséges is vagy, mert CSAK 5x írtam le, hogy én felszedem a szart, akkor most milyen sztereotípiát is erősítek?

 • 2011.02.15 19:04:09Mitana

  Ja, és egy történet:
  Volt egy szép terület. Kutyások jártak össze, ott volt az esti kutya-party. Aztán a helyi gyerekes+nyugdíjas (tisztelet a kivételnek) érdekképviselet úgy döntött, hogy körbekerítteti a területet, mert a kutyák hangosak, és van aki nem szedi fel a kutyapiszkot és a gyerekekre ez káros (amit nem is tagadok, de aki normális az felszedi). Folyománya: játszótár van most ott. Napközben a nyugdíjasok panaszkodnak, hogy a gyerekek hangosak, este meg mindenki, hogy a fiatalok ott gyűlnek össze inni, cigizni, meg egyéb dolgokra... Reggel csikkek, törött üvegek, gumik, és egyéb kellékek... De a kutyák miatt biztos megérte, hogy a gyereke immár nem piszokba, hanem egyéb gusztustalan dolgokba tenyerel...

 • 2011.02.15 19:05:57mákospacal

  Puma:
  Politizálásba akkor ne menjünk mélyebben, igazad van. Aki érti érti.

  Örülök, ha valaki összeszedi,
  - de egyrészt azért tapsikolni nem fogok neki, mert az az alap, hogy összeszedi
  - másrészt pedig nem azért írtam be ide, hogy a példamutató kutyásokat dícsérgessem, hanem mert felbosszantott a cikk naivitása, közvetlenül az után, hogy épp az utcáról jöttem be, ahol a napirutin részeként mások szarát pucoltam
  - harmadrészt nem csak szar van, hanem húgy is mindenen, ami elképzelhető. És nem, nem a csövesek húgya, hanem annak a napi 40-50 kutyának a mocska, amit a saját lakóhelyükről idehoznak üríteni.
  A húgyot hogy szeded össze? Sehogy. Azt IS én pucolom le a kocsimról, a házfalról, a kapuról, a 2 percre kint felejtett bicikliről és mindenről, ami akár 1 centire kiáll. És nem gyerekekkel húgyoztatják össze...

 • 2011.02.15 19:10:26Mitana

  mákospacal
  Egyet értek veled! Aki ott hagy bármínemű piszkot, az hülye. De akkor szidd ugyanilyen vehemensen a" gyerekeseket, a részegeket, a cigizőket, a szemetelőket, és mindenkit, aki bárhogyan is terheli a környezetét. Ja és szidd a galambokat, macskákat, és egyéb szabadon élő állatokat, aki ugyanúgy piszkítanak, csak nincs gazdájuk. És akkora Balatonba piszkító halakról már ne is beszéljünk... :D

 • 2011.02.15 19:14:28mákospacal

  cC: oké bocsi a mutyuli férgezéséért, lehet neked is van retikutyád, mindegy magánügy...

  "Én is le tudom férgezni a számodra kedves gyerekeket."

  De azért a kutya NEM= gyerek! Soha ne is legyen. Mindig az ember az első.
  Nem tudom hány éves vagy és hogy van-e gyereked, de ha lesz, és elengednéd a parkban tavasszal a fűben és az első 10 m megtétele után szarosan jön vissza és emiatt legszívesebben elbőgnéd magad a dühtől, akkor megérted majd, hogy miért az ember a fontosabb.

  A sztereotípiát azzal erősítetted bennem, hogy pont úgy vágtál vissza, mint azok a kutyások, akik nem látnak át a kutyaszerelmük fátyolán ;)

 • 2011.02.15 19:16:32cC

  nade ez most megint csak az emberek egyedi primitívsége, mert aki normális, az nem hagyja a kutyájának, hogy összepisiljen olyan dolgokat, amiket nem kéne.
  ez is a felelős állattartás része...
  rengeteg a hülye kutyás, ebben igazad van és rengeteg olyan van, aki nem törődik se a szarral, se azzal, hogy a frissen vakolt házat pisili le a kutyája, mert oda se néz. de ne általánosíts, én se általánosítok a gyerekesekkel kapcsolatban, pedig lenne néhány hajmeresztő sztorim róluk.
  úgyhogy legközelebb ne a kutyákat hívd kelléknek meg féregnek, hanem annak a parasztnak üvöltsd le a fejét, aki nem szedi a szart össze.

 • 2011.02.15 19:20:54mákospacal

  Mitana:
  Ne beszélj már te is mellé :)
  - Miért szidnám a gyerekeseket ember? Normális?
  - Részegek? Mi?
  - Cigisek? Jogos. Óriástahók. Szídom őket ahol lehet.
  - Szemetelők? Jogos. Óriástahók. Szídom őket ahol lehet.
  - Galambokat? Jogos, gáz, de ha keveset is tesznek ellene, pl etetés tiltásával. Jájjájj szegény galambok.
  - Macskák? Szinte nem is létező probléma a kutyához képest. Másrészt tudhatnád, hogy a macska 5 perc alatt megtanul alomba nyomni. (Nem is értem ez a kutyatartásban mért nem alap)
  Halak viccnek jó elismerem

 • 2011.02.15 19:23:35cC

  nem tudom mi az a retikutya :S de semmilyen élőlényt nem férgezünk le...(kivéve a férgeket meg a szúnyogokat) azt hiszem ebben kiegyezhetünk.
  Nálam nincs ilyen hierarchia, hogy ki az első, ugyanolyan szinten kezelem mindkettőt.
  egyik sem képes önálló döntést hozni és mindkettő ugyanúgy függ Tőlünk.
  Én akkor is elbőgöm magam a dühtől, amikor elengedem a kutyám, ő játszik egy másikkal, futkározik, fetreng és beleesik a szarba. ugyanúgy meg kell fürdetnem, mint a gyereket, hisz velem alszik, feljön az ágyra, stb.

  én csak pont úgy vágtam vissza, ahogy te kezdted...

 • 2011.02.15 19:26:17Mitana

  mákospacal
  - Miért szidnám a gyerekeseket ember? Normális? : Utcán vécéztetik a gyereket, hagosak, szemetelnek... Ja és a babakocsisoknál roszabbat nem ismerek. Miért kell mindig párban menni egymás mellett? Persze én is sarkítok, mint Te is. Ahogy nem minden kutyás hülye, úgy a gyerekesek közt is van normális.
  - Részegek? Mi? - Eldobálják az üvegeket, odavizelnek mindenhova, hangosak, stb... Nem az összes, de több mint a kutyások között.
  - Macskák : a szabadon élő macskákra gondoltam. Akik senkié...

 • 2011.02.15 19:30:18lionking

  Jujj mennyi szagértő...

  Annyit leszögeznék nagyon sokévi whippet és egyéb agártartóként, hogy bizony

  1. az agár főleg a rövidszőrű NEM való állandóra a kertbe, sőt..
  2. Az agár aze gyetlen kutyafajta amelyiknek NINCS szaga úgyhogy akik a kutyaszag ellen tüntetnek, azok most koppantak :) Igaz ha megázik azért van ázottkutya szag de cseppetsem olyan intenzív, mint más fajtáknál
  3. A mi whippetünk, ha esett, akkor inkább nem ivott, de nem ment ki pisilni. Ha igen, akkor max 2 métert a kaputól igen hamar elintézve a dolgot és irány haza, ez lehetett akár 14 óra után is !!!
  4. akinek nem volt agara az ne beszéljen már bele főleg ne marhaságokat. Egy agár teljesen más tipus, egészen másféle törődést és tarást igényel mint a többi eb.
  5. A lakásba nem való agárról... tökéletes lakáskutya, egész nap hever és lusta, nekünk az összes ezt csinálta-csinálja, pedig ott a kert, nyáron az ajtó is tárva rohanhatnának egész nap, de nem!!! fekszenek az ágyon kanapén, leterített takarón bármin, csak valami puha legyen alattuk, és eszük ágában sincs állandóan rohanni. Nem tudom honnan ez a hülyeség, hogy ha agár, akkor állandóan rohantatni kell.

 • 2011.02.15 19:34:16mákospacal

  cC:
  Figyelj. Szerintem, ha mélyen belegondolsz, te is rájössz, hogy az embert nem lehet átnevelni.
  Szólok rendszeresen, de nagyon kellemetlen (még nekem az), mert 10-ből 9-szer az a válasz, hogy "mi közöm hozzá", hogy "joga van" és, hogy kutyagyűlölő vagyok.
  Én nem akarok általánosítani, de az arány sajnos messze messze a tahók oldalára billen, ez tény, nehéz nem általánosítani.
  Ellenben van itt egy kutyás csaj, aki menet közben MÁS szarát is összeszedi, beszélgettünk, megdícsértem, és elmondta, hogy már unja, mert a többi 95% leszarja. És megértem őt.

  Valaki írta, hogy az osztrákoknál mi volt a szitu.
  Csak a vasszigor javított a helyzeten.

  Én pedig személy szerint úgy látom, hogy egész egyszerűen nincs más megoldás, mint leszabályozni, hogy hol lehet kutyát tartani.
  Urbanizált környezetben nem szabadna. Ugyanúgy, ahogy malacot, tyúkot és egyéb háztájit sem.
  Ellenben minden olyan hobbiállatot lehetne, ami el tudja intézni bent (macska, madarak, rágcsálók, hüllők)

  Hja nem tudom ki írta, hogy mér nem megyek el vidékre.
  Ez döbbenetes hozzáállás. És pont erről a hozzáállásról beszélek. Nehogy már én menjek el, aki szenved a mások által okozott problémától.
  Én előbb voltam itt mint a probléma, ami mára nagyon nagy lett.

  És hagyjuk már a "gyerekesek" példát is, mert mindenki gyerekből lett. A gyerek nem kedvtelés, a kutyatartás pedig az és nem létszükséglet. De úristen hadd ne magyarázzam már ezt.

 • 2011.02.15 19:42:03mákospacal

  Mitana:
  mindegy, reménytelen, ne daráljuk a fingot.

  cC:
  retikutya: többnyire yorkik, csivavák, amiket az ember hozott létre "kelléknek".
  A mai celebek hordják retikülben (kistáska) öltözködés kiegészítőként pl.
  Régen lábmelegítőnek is használták az emberek.

  Ha megsértődsz a "kellék" szón, akkor ne rám sértődj meg, nem én, a "kutyagyűlölő" találtam ki, hanem egyes kutyabarát kutyatartók.

 • 2011.02.15 19:42:39Mitana

  mákospacal
  "A gyerek nem kedvtelés, a kutyatartás pedig az és nem létszükséglet." - Az autó sem létszükséglet. Mégis több autó van, mint ember. Minek, ha van tömegközlekedés...
  A kutyatartást én is valamiféle vizsgához kötném, de nem más emberek, hanem a kutya érdekében.
  Támogatom azt is, hogy büntessék azt, ha valaki ott hagy bármit is a földön. De akkor a szemetelést is. Te sem dobhatsz el csikket, zsebkendőt, semmit. Ennyi.

 • 2011.02.15 19:47:21mákospacal

  Mitana, mondom hagyjuk, mert nem érted. Ha rajtad múlna még az utcán fingást is felhoznád ellenérvként. Igazad van oké? A kutyaprobléma nem probléma csak én találtam ki és vesszenek a "gyerektartók isakkor". E.

 • 2011.02.15 19:52:46Mitana

  Mákospacal:
  Felesleges sarkítanod. Amit én állítok, az pont az, hogy a kutyások között is vannak hülyék, és mások között is. Amit Te kijelentettél, hogy szinte minden kutyás hülye. Hidd el: nem így van! És nem kutyaprobléma van, hanem kutyatartó probléma. a kutya nem szedi össze maga után. De ahogy a kutyáért a kutyatartó a felelős, úgy a gyerekért is a szülei. Szóval ne védd a hülye szülőket sem (abból is van sok) a kutyatartókkal szemben, mert hiteltelen leszel.

 • 2011.02.15 19:55:39Öreg Sam

  lionking!
  remélem jól irtam :)
  Igenigen,az én agaraim is fejüket a padlóig lógatva hihetetlen pózokban heverésztek,de amint "sétálunk" elhangzott,kevés volt nekik a 7 hektár!
  Egyszerű matek: egy lakás legyen 100 nm,ezen tartanak egyesek agárt.
  Az én birtokom körülkeritve 70 000 nm,és kevés volt nekik!
  Én soha nem voltam elkötelezettje a "gyári" kajának,növendék korú kutyáimnak saját keveréket adtam (csirkehus/zöldségek/tészta/rizs/vitaminok/stb),és mindig figyeltem a kutyák székletét!
  No az mindent elárul az etetésről.

 • 2011.02.15 20:01:13Mitana

  Öreg Sam:
  Szerintem ez agár és egyed függő is. Az enyém 1 óra rohanás után (3 kutya kergeti felváltva) nem bír többet futni. Lefekszik a lábamhoz és boldogan vigyorog. Sétálni utál, mert nem tud futni... :) Ellenben pl 1 vizslával mászkálhatsz egész nap, mert imádja a nagy sétákat. Nekik nem elég az 1 óra egyszerre. A lényeg, hogy a kutya boldog legyen. Ha az, akkor nem mindegy, hogy 50-100 négyzetméter, vagy akár több hektárról beszélünk? :)

 • 2011.02.15 20:03:22lionking

  Öreg Sam: jól :)

  Ha futás van a mieink az elsők.
  De ha séta akkor hajógyári egyébként tavasztól őszig agárpálya...

 • 2011.02.15 20:07:50mákospacal

  Mitana:
  Talán így érted:
  "Kutyás"probléma van, létezik, minden szinten beszélnek róla, tehát komoly tömegeket zavar, komoly az egészségre ártalmas hatása. És nem fújja el a szél, mint a szmogot például.

  Gyerekes szülő probléma nincs. Nincs kísérlet a gyerekek és szüleik okozta "problémák" megoldására sem széles, sem szűk körben. Bár szerintem a szűk kör is kb rád korlátozódik, mert röhejes példa.

  Súlyozás = hány embert és mennyire zavar.
  Itt többen is írták, hogy csodálkoznak, hogy a kutyákkal foglalkozó cikkeknél mindig megjelennek a "kutyagyűlölök" (egyébként nem kutyagyűlölők akik megjelennek - ez a sarkítás).

  Szerinted miért van ez? Azért mert nagyon széles rétegek életét keseríti meg ez a szándékosan okozott helyzet és nincs rá megoldás.

  Azonban az utcát elfoglaló és a gyereket utcára szarató szülőhordákról itt olvasok először.

 • 2011.02.15 20:18:34Mitana

  Mákospacal
  Nálad a kompromisszumkészség hiányzik a legjobban.
  Ha zavar a kutyaugatás, akkor normális vagy. Ha zavar a gyerekzsivaj a szomszédból, akkor antiszociális vagy.
  Ergo nem lehet a mai társadalomban egyenlő mércével mérni a kettőt, holott mindkettő pont ugyanolyan zavaró. Hány anyára szóltál rá, hogy ne a játszótéren pisiltesse a gyerekét? 0. Hány kutyásra: sokra. Mi is a különség? Semmi. Ugyanaz a szennyezés. Tehát ez álszent dolog. A társadalom jobban tolerál mindent a gyerekeseknek, mint bárki másnak. Miért is nem lehet a szülőknek is normálisnak lenniük? Miért nem tud a társadalom nyomást gyakorolni rájuk? Mert nem akar. Ezért van több cikk kutyás témában mint a gyerekes témában. De ismétlem: Nem vagyok gyerekellenes, csak az álszent dolgokat nem szeretem. Én összeszedem, tehát, mikor a kutyásokat szidod, akkor engem jogtalanul. Érthető a felháborodásom, nem? Mintha Ausztriában közölnék, hogy minden magyar tolvaj, és nem szolgálnak téged ki. Nos?

 • 2011.02.15 20:22:48Mitana

  Ja, és én minden kutyásra rászólok, aki otthagyja. Sőt, ami itt közösség van, az tömegben lép fel az ilyen renitensekkel szemben. Aztán vagy alkalmazkodik, vagy máshova megy kutyázni. Képzeld, ilyenek is vannak. De mókás, hogy rámszólnak, ha délután 3-kor ugat a téren a kutyám. Milyen törvénybe is ütközik? Túllép egy bizonyos decibell szintet? Mert a játszótér egy csendes hely biztosan... :)

 • 2011.02.15 20:35:24mákospacal

  A kompromisszumkészség belőlem? Ember. Az életem egy kompromisszum, mert kénytelen vagyok elviselni, hogy mások kárt okoznak nekem és nem tehetek ellene semmit. Ez mi, ha nem kompromisszum?
  A kompromisszum azt jelenti, hogy mindkét fél tesz valamit a közös "jobb" érdekében. A kutyatartók nagy többségének azonban nemhogy haszna nincs, de egyenesen kárt okoz.
  Akkor ki kompromisszum képtelen?

  "Hány anyára szóltál rá, hogy ne a játszótéren pisiltesse a gyerekét?"

  Egyre sem, mert soha nem tapasztaltam.

  "Mi is a különség? Semmi. Ugyanaz a szennyezés. "

  Kurvára nem ugyanaz a mértéke, mennyisége. Ezt te komolyan mondod?

  "A társadalom jobban tolerál mindent a gyerekeseknek, mint bárki másnak."

  Igen és ez így is van rendjén a gyerekek és így a gyerekesek a jövő, így jöhettél te is létre, majd ha felnősz és bölcsebb (nem okosabb) leszel rájössz.

  "Én összeszedem,"

  Igen? A pisát összeszeded? Vagy valaki takarítja utánad, klórmeszeli a járdád ház sarkát stb?

  "Mintha Ausztriában közölnék, hogy minden magyar tolvaj, és nem szolgálnak téged ki. Nos?"

  Igen megtörtént velem, amikor kimentünk vásárolni a 90-es évek elején. Felháborított, de igazuk volt. Igyekeztem ellenpéldát mutatni.
  Ez nagyon jó példa volt részedről, mert hasonló, csak kutyaügyben több a tahó, mint a normális, ausztriában ez fordítva volt.

 • 2011.02.15 20:43:24lionking

  "Igen? A pisát összeszeded? Vagy valaki takarítja utánad, klórmeszeli a járdád ház sarkát stb?"

  Jelenleg ott tartunk, hogy sokkal több pisiproblémát okoznak a hajléktalanok, mint a kutyák.
  Fokozva a helyzetet
  A csövik ott végzik el, ahol az emberek jelentős számban fordulnak elő, a kutyákkal főleg a fák tövét látogatják a gazdik vagy az uttest legszélét a járda mellett. Persze nem mindenki de legalább van aki
  A csövik felszállnak a buszra, villamosra és mindent megfognak leülnek ahová az emberek is utánuk. Biztos, hogy egy rendszeresen beoltott, állandó orvosi ellenőrzésen áteső, gondos gazdik szeretetét élvező, és szerintem gyakrabban és többet tisztálkodó kutya jobban fertőzhet mint a hajléktalanok?
  Nem kéne ennyire elvakultan túlozni

 • 2011.02.15 20:55:35goldblum

  mákospacal: Meglehetősen jónevű környéken lakom. A közeli parkot a taxisok sz*rják-h*gyozzák tele. Akik miatt nem engedhetem akárhová a kutyáimat. Ja, majd' elfelejtettem - meg a kölkök, meg a velük lévő felnőttek, akik sajnálják a 100ast a csili-vili parki wc-re. És közülük senki sem szedi fel helyes kis zacskóval a saját végtermékét.

 • 2011.02.15 21:03:25Mitana

  "Hány anyára szóltál rá, hogy ne a játszótéren pisiltesse a gyerekét?"
  Egyre sem, mert soha nem tapasztaltam. " És rászólnál? Az emberek rászólnak? Nem...
  "Mi is a különség? Semmi. Ugyanaz a szennyezés. "
  Kurvára nem ugyanaz a mértéke, mennyisége. Ezt te komolyan mondod?" Szövegértés: ki beszélt mennyiségről? Azt mondtam, hogy ugyanaz. Te komolyan mennyiség alapján teszel különbséget a káros/törvénytelen dolgok között? Akkor mivel kevesebb biciklilopás van, mint kocsilopás (ez tudom, hogy nem igaz, csak a példa kedvéért), nézzük el? Szerintem mindkettő elég súlyos, mindkettő ellen fel kell lépni! Normális értékrend szerint...
  "A társadalom jobban tolerál mindent a gyerekeseknek, mint bárki másnak."
  Igen és ez így is van rendjén a gyerekek és így a gyerekesek a jövő, így jöhettél te is létre, majd ha felnősz és bölcsebb (nem okosabb) leszel rájössz." MIÉRT? Miért toleráljuk a hülyeséget? Szóval, ha egy szülő hülye, nézzük el neki, mert van gyereke? A hülye szülőnek hülye gyereke lesz, mert ezt látja követendő példaként.
  "Én összeszedem,"
  Igen? A pisát összeszeded? Vagy valaki takarítja utánad, klórmeszeli a járdád ház sarkát stb?" - Szerinted Te és a családod fajlagosan mennyivel több szennyvizet, hulladékot, szmogot termeltek egy kutyához képest? CSomagolóanyag, benzin, olaj... Ezek egy része megy a tisztítóba, szeméttelepre, másik része az erdőbe, folyóba, stb. Szerintem sokkal nagyobb gond ez. Amúgy a kutyám csak és kizárólag fűben hajlandó elvégezni a dolgát. Esélye sincs, hogy a te házadat lepisilje. Mellesleg szukaként ehhez igen nagy tehetség kéne! :)
  Lehet, hogy Te elfogadod, hogy tolvajoznak, én nem. Más az ingerküszöbünk.

 • 2011.02.15 21:06:35B.B/alias B.B

  Magyarországon a futballhoz és a kutyákhoz mindenki ért.
  Éppen ezért a magyar foci és a hazai állattartás minősége világszínvonalú.

 • 2011.02.15 21:11:07mákospacal

  Na kutyások lépek.
  Tanulság, hogy semmi nem változik. A döntéshozók is közülünk / közületek kerülnek ki és nyilván sokan kutyatartók közülük.
  És a saját kedvtelésük kárára nem fognak tenni semmit.
  Inkább mindenféle koholt és ostoba hasonlatokkal elbagatelizálják a problémat.
  Én meg röhögök amikor a kutyások egymás vacka elé mocskolnak és szidják a rendszert :))) Meg a szülőket :))) Vicc

 • 2011.02.15 21:19:04lionking

  mákospacal: A pont úgy passzolsz ide, ahogy a nicked két alkotórésze :)

  Amúgy a meggyes mákos bableves úgy készül, hogy a szakácsnő kettőt lapoz a szakácskönyvben :)

 • 2011.02.15 21:51:12privateer

  Tejcsokoládé, ja persze mindenki hülye aki nem gyereket vesz. Embert nevelni sokkal de sokkal nagyobb felelőség. Te készen állsz arra hogy 20 éven át folyamatosan nonstop nevelj, és a jelenlegi áron kb. 22 milliót ki is fizess azalatt az idő alatt, stb?
  Kutyánál is megvan a felelőség. Csak más fajsúlyú. Más költségek stb.

 • 2011.02.15 22:30:04minervajamie

  nem olvastam végig a kommenteket, addig jutottam, hogy ne szarasd, pisiltesd a kutyádat a parkba.
  1, Nem véletlenül találták ki a zacskót.
  2, Az valószínűleg sokkal tisztább és egészségesebb, amikor a 4éves kislánynak, kisfiúnak pisilnie/kakilnia kell és anyuci a bokorba vagy csak simán egy fa mellé végezteti el a dolgát a gyerekkel. És azután felszedi a végterméket? Nem. Szerintem amíg a szülők nem tesznek meg ennyit a gyerekük után, addig a kutyásoknak se nagyon rinyázzanak. Meg azt is szeretem, amikor arról van szó, hogy ne menjen be veled a kutya a tóba fürödni, mert koszos. És amikor belehugyoznak/*zarnak a vízbe, az valószínűleg tisztább.

  Magához a cikkhez: Marha jó, hogy a kutya kibír 10-12 órát, de próbáld meg addig te tartani légyszíves. Ha sikerül, anélkül, hogy majd belepusztulnál a szenvedésbe, még akkor se próbáld ki a kutyádon.....

 • 2011.02.15 22:48:35cC

  én voltam, aki azt mondta, hogy menjél vidékre, ha gyereket akarsz, AZÉRT mert te is ezzel a hülyeséggel jössz, hogy kitiltanád az állatokat a városból. mi ez a hülyeség? nem vagy felsőbbrendű, csak mert felegyenesedve jársz, sőt...ahogy olvasom a hsz-eid egyre inkább felmerül bennem a gyanú, hogy még az egyszerű szövegértéssel is gondjaid vannak.
  szerintem az emberek a mocskai ennek a csodálatos Föld bolygónak és nem az állatok. Milyen alapon gondolod, hogy több jogod van a létezésre náluk???

  és képzeld, igenis van gond a gyerekes anyákkal, amikor sikít a fülembe, hogy úúúúúúúristen a kutyám megszagolta a 10 éves gyerekét 1 méterről. és aztán csodálkozik, hogy a gyereke egy életre fosni fog a kutyáktól és felnőtt korában neurotikus lesz a túlzott féltés miatt. meg amikor feljelent az idióta picsája, hogy a kutyafuttatóban hangosan ugat a kutya, még sorolhatnék ezernyi abszurd dolgot, de teljesen felesleges, mert vagy nem olvasod amit írok, vagy elfelejted értelmezni.
  itt akit ismerek mind összeszedik a szart, az mennyi is? 10/10. te mit írtál? 10/9? én nyertem.

 • 2011.02.15 22:53:03minervajamie

  Na, pont az olyanok gyerekeitől irtózok, mint te vagy. Elmegyek mellette a pórázon lévő kutyámmal és látszik a fintor a fején, gyerek odajönne, hogy megsimogatja a kutyát, jaj ne tedd, mert meg fog harapni. Nem, hogy arra tanítaná a gyereket, hogy kérdezze meg, hogy meg lehet-e simogatni és nem megindul, nem, meg fog harapni.

  Egyébként Én is örülnék neki, ha szabályoznák az egész dolgot, baromira utálom, amikor belelépek más kutyának a végtermékébe. És állítom neked, hogy egy kutya más kutyának az ürülékébe nem fetreng bele, jobban szereti a ló,ember ürüléket, az valahogy nagyobb szaggal bír. Szeretem, amikor egy jó séta után órákig kell mosnom a kutyát, mert valaki a fa tövébe nyomta.

  A járdás pisiről: Többet láttam embert ház sarkára, oldalára hugyozni, mint kutyát. A kutyák nem szeretnek betonra pisilni, kakilni.

  Gyerekpisi: Még amikor ez nem dívány volt, akkor írta valaki, hogy de különben is a gyerekpisi az olyan, mint a rózsavíz. Tényleg??

 • 2011.02.15 22:55:36Pannon Puma

  "Magához a cikkhez: Marha jó, hogy a kutya kibír 10-12 órát, de próbáld meg addig te tartani légyszíves. Ha sikerül, anélkül, hogy majd belepusztulnál a szenvedésbe, még akkor se próbáld ki a kutyádon...."

  jobb lett volna, ha elolvasod a kutyások kommentjeit a témában.

 • 2011.02.15 22:57:47minervajamie

  nem is az éjszakára gondolok, persze, azt bírja ki. Csak itt általánosságban írta. Napközben ne hagyja már 10-12 órára egyedül a kutyáját.

 • 2011.02.15 23:35:55dávidzoli

  Hellóka!

  Pár jó tanáccsal szolgálhatok. Először is az agarak a királyok!!!!!
  Másodszor, a kutyáknak nem kell a változatosság, állítsd rá egy nagyon jó tápra és kapja azt. Ha adsz neki mindent, akkor összezavarod az emésztőrendszerét és annak nem lesz jó vége. Azért adsz neki egy méregdrága tápot, mert abban minden úgy van benne, olyan arányban, ahogy kell. Harmadszor, evés, játék és szundikálás után törvényszerű a pisi-kaki, szóval ezen alkalmak elkapása egyenes út a szobatisztaság felé. Felnőtt korban természetesen majd éhgyomorral vidd sétálni, hancúrozni a kutyust egészségügyi okokból.
  Hajrá!!!!

 • 2011.02.15 23:42:19cC

  nem fogja magára hagyni, nem kaphat whippetet felelős helyről úgy, hogy ezt a fejébe ne vernék...
  nem erről van itt szó, hanem arról, hogy szeretné már átaludni az éjszakát és nem hajnalban kelni, hanem mondjuk 10kor.
  :)

 • 2011.02.15 23:44:08minervajamie

  Az én kutyám full házikoszton él, mégsincs semmi baja tőle. Csirkét nem ehet, mert allergiás rá. Meg a doki azt mondja, amúgy sem jó nekik a szárnyas.

  Emlékszem én az át nem aludt éjszakákra, tudom milyen az. Most már, ha felkelt éjszaka, akkor tudom, hogy nagy a baj, mert hasmenés következik.

 • 2011.02.15 23:57:41dávidzoli

  Minervajamie
  A házikoszt sem rossz, de szem előtt kell tartani a megfelelő fehérje-szénhidrát-zsír arányt, természetesen meg kell főzni a kaját, fontos az ásványi anyagok vitaminok, rostok mennyisége. Jó recepteket lehet találni Fodor Kinga, Mit egyen a kutyám című könyvében. Vagy lehet venni egy jó szárazeledelt. Pro és kontra ugyanő, ugyanott. Igen, a csirke a leggyakoribb allergén, és csontot egy cseppet se. Hali.

 • 2011.02.16 00:15:02vau

  hmm, inda megette a posztom.

 • 2011.02.16 00:16:37vau

  minervajamie: 10-12 óra téma

  néhányan dolgoznak ám, és néha azért előfordul, hogy túlórázni kell. a kutya azért nem mimóza, nem kell pszihiáterhez hordani, ha nem mindennapos a dolog.

 • 2011.02.16 07:30:29bedlifan

  amit a táplálásról írtál a dilettantizmus csúcsa, kéne konzultálnod a tenyésztővel (vigyél neki egy csomag papírzsepit, mert sírva fog fakadni).
  ha "túl" gyorsan nő a kutya (ezt a szóösszetételt értelmezni sem tudom), nem a táp minőségéből kell lejjebb venni, hanem adni kell csont erősítő vitaminokat, pl gf600, stb.

 • 2011.02.16 11:22:21tejcsokoládé

  2011.02.15 21:51:12privateer
  olvasnod kellene mielőtt írsz... aki együtt alszik, eszik, fürdik a kutyájával, az hülye. pont. a kutya állat, ugyanúgy, mint a disznó, ló, csirke, nem való lakásba, nem való étterembe.

 • 2011.02.16 13:06:19Macu49

  Én is kutyaimádó vagyok, vagyis állatimádó. Ha nagyon-nagyon sok pénzem lenne mit kezdenék vele? A gyermekotthonokat és kutya-macska menhelyeket támogatnám.
  tejcsokoládé bejegyzésével nem értek egyet!

 • 2011.02.16 13:34:14susubolondság

  @Öreg Sam: Nekem két agaram van és egy agármix belvárosi lakásban. Semmi baj nincs velük. Nem vagyunk egymás terhére. Sokat járunk a szabadba, kirándulni. De tanyán is voltunk sokat, ott is bent voltak és velem jöttek sétálni nagyokat.

 • 2011.02.16 14:05:35cC

  tejcsoki: ugyanmár kérlek. vagy vidéki vagy, vagy 100 éves. tisztább a kutyám, mint TE. minden séta után fürdik. Te fürdesz minden alkalommal, hogy belépsz a lakásba? naugye, hogy tisztább!
  úgyhogy igenis jöhet velem az étterembe, mert a pincérnek büdösebb a szája, mint a kutyámnak.

 • 2011.02.16 22:25:17robertdani

  Elfáradtam abban amíg végigolvastam mindent. Elképesztő, hogy mennyire bután is lehet valaki boldogtalan. :-)
  A cikk nagyon jó, szóról-szóra ugyanezeket és ugyanígy éltük meg pár éve. Remélem még sok örömötök lesz egymásban.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta