Hogyan tartsunk életben egy kiskutyát?

Mimi érkezésével beköszöntött a hajnali 5-6 órás kelés az életembe és ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ébredezés, zuhany, reggeli, kávé, öltözés, hanem a takaró alól azonnal farmer, cipő, kabát, póráz. Mimi olyan hirtelen érkezett, hogy azon sem volt időm gondolkozni, mit adjak enni egy a whippet kölyöknek. Kutyatartás és lélektan kezdőknek, 2. rész.

1. rész: Hirtelen lett egy kutyám

Pont két hete van velem Mimi, a whippet kölyök. A távlati cél természetesen, hogy a kutya alkalmazkodjon hozzám, ő vegye át a napi ritmusomat, de egyelőre még én vagyok az, akinek tökéletesen felfordult az élete. Ősi szabály, hogy a kutya van értünk, nem mi a kutyáért, de az elején jóval több energiát kell befektetnünk. Oda kell figyelni az etetésre, meg kell tanítanunk a szobatisztaságra és meg kell ismertetnünk azzal a közeggel, amiben élni fog. Ami később rutinná válik, most még nagy feladvány, össze kell csiszolódnunk.

Kelni hajnali 5-6 közt

Kötetlen a munkaidőm, ezért korábban nyolc előtt még elszántan aludtam - Mimi érkezésével viszont beköszöntött a hajnali 5-6 órás kelés az életembe és ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ébredezés, zuhany, reggeli, kávé, öltözés, hanem a takaró alól azonnal farmer, cipő, kabát, póráz. Felkapom a kutyát, és azonnal rohanok le a ház elé, ugyanis amint Mimi felébred egy hosszú alvásból, pisilnie kell, nem bírja végigasszisztálni a készülődést. Hiába a nagy igyekezet, néha így is előbb csúszik be, mint ahogy leérnék vele, nagyjából minden harmadik alkalommal sikerül kibírnia - de jó látni, hogy egyre ügyesebb.

Fotó: Marianne Perdomo
Fotó: Marianne Perdomo

Az éjszaka a legkritikusabb, ha nyolc órát szeretnénk aludni, akkor előfordulhat, hogy reggelre egy kis meglepetés fogad az előszobában. Ebben a korban ugyanis a kiskutyák 3-4 órán át tudják visszatartani, ha azt szeretnénk, hogy mihamarabb szobatisztává váljanak, alkalmat kell biztosítanunk rá, hogy a szabadban végezhessék a dolgukat.

Output

Ha nem tudjuk megoldani, hogy valaki napközben levigye a kiskutyát és egész nap egyedül van, akkor kénytelenek leszünk a macskaalom elvén működő kutyapelenkát használni, viszont így számolnunk kell vele, hogy lassan fogjuk tudni csak leszoktatni róla. Ez a készség azonban folyamatosan javul, és végül 8-10, sőt 12 órát is kibírnak a kutyák – ezzel nyugtatom magam minden hajnalban.

Két fontos elvet tartok be a szobatisztasággal kapcsolatban, a legfontosabb az odafigyelés, meg kellett tanulnom a kutya jelzéseit, hogyan szimatol akkor, amikor a játékát keresi és amikor ki kell mennie. Egy nagy játék vagy valami izgalom után jobb, ha leviszem – de evés után egy-két órával is várható valami akció. A másik fontos elv, hogy pozitív megerősítéssel dolgozom, ha kint végzi el a dolgát, nagyon megdicsérem – ha bent kapom rajta, akkor viszont nem verem meg, nem üvöltök vele, csak rosszalóan morogva azonnal feltakarítom az eredményt. Felesleges volna traumatizálni olyan szabályok megsértése miatt, amiket még meg sem tanítottunk neki.

Input

Nem volt időm gondolkodni, hogy mit adjak enni Miminek, olyan hirtelen érkezett. Vettem egy nagy zacskó közepes termetű kölyökkutyáknak való tápot az állatkereskedésben, de azóta is kétségeim vannak, hogy jól tettem-e. Bár tudom, hogy a minőségi tápok nem a zacskós leves megfelelői, hanem inkább az ízetlen űrhajós superfoodoké – pontosan kiszámították mennyi vitaminra, fehérjére, zsírra és szénhidrátra van szüksége egy növésben lévő kiskutyának. De vajon nem tenne-e jót a változatosság?

Szépen lassan elkezdek adagolni a táp mellé tésztát, zöldséget, rízst – húst még nem, mivel a túl sok fehérje nagyon felpörgeti a növés folyamatát, ami nem tesz jót az izületeknek. De egyéves kora felett nála is teljesen le fogom cserélni a méregdrága tápot vitaminokkal kiegészített házi kosztra. Mimi korában általában naponta háromszor kapnak enni a kiskutyák, de nála jól beállt a két evés, általában a nap közepén nem tudok nyugodt pillanatot találni az etetésre.

Az étteremben nyugodtan alszik az ölemben

Az evéssel kapcsolatban is betartunk néhány fontos szabályt. Mimi agár, tehát fajtajellegzetessége a lopás, kunyerálás – többek közt ezért soha nem adunk neki a saját ételünkből, nem etetjük az asztalról. Néhány nap alatt megtanulta ezt a szabályt, és most már alig mutat érdeklődést a vacsoránk iránt, étteremben is nyugodtan alszik az ölemben, amíg eszem.

Fontos felhozni itt is a rangsor kérdését – éreznie kell, hogy nekünk fontosabb a saját vacsoránk, mint az övé, például, nem kell azon aggódni, hogy ő éhes, hogy időben kell enni adni neki. Sokkal fontosabb, hogy a mi étkezésünk utánra essen az etetés, még akkor is, ha ez későn van. Fontos, hogy ne legyen folyamatosan előtte az étel, és az is, hogy ha nem kéri, akkor azonnal vegyük el, és csak a következő etetésnél adjunk legközelebb.

Az egészséges mértékű éhség, majd ennek csillapítása erősíti a kötődést – és ide tartozik az a tanács is, amit a kutyaiskolában kaptam. Néhány hétig nem tálból, hanem kézből etetem Mimit, ami szintén a kötődést és a rangsort erősíti, egyértelművé teszi a kiskutya számára, hogy az étel tőlem származik, én mentem meg az éhhaláltól nap mint nap. Olyan nagy sikerrel, hogy Mimi két hét alatt legalább másfél centit nőtt...

A fotó illusztráció.

Oszd meg másokkal is!
Mustra