KEDVENCEK

Lerészegedett a haverom – kínos helyzetek, ha nincs vőfély

2011. február 9., szerda 08:36

Féltünk attól, hogy mindenki minket talál meg a kérdéseivel, hogy mikor lehet átadni az ajándékot, kimehetnek-e egy cigire a nyitótánc előtt – mondta egy pár, amelyik úgy döntött, ceremóniamesterre van szükség az esküvőjükön. Sokan utálják, ha egy idegen irányítja a násznépet, de szerintünk a nap nyugalma érdekében szükség van rá. Esküvői SOS, 6. rész.

1. rész: Trükkök a helyszínen

2. rész: Megaláztak a kölcsönzőben

3. rész: Fátyolban a romkocsma pultjánál: a fotós kiválasztása

4. rész: Bikicsunáj vagy menő dj

5. rész: Fogjátok meg a székszalagot, az beindítja a fantáziát

„A családból úgyis megoldja valaki.” „ A legjobb haverom kész ceremóniamester!” „Tibi tök mikrofonérzékeny, majd ő tereli a népet!” „Szerintünk személytelen, ha egy idegen szerepel az esküvőn, a mi barátaink úgyis utálják a játékokat.”  „Nekem ne ugráljon senki furkósbottal, gúnyában erőltetett rímeket puffogtatva!”

Nem részegen, és nem csak akkor, amikor jól esik

Rengeteg ehhez hasonló kijelentést hallottunk már párjainktól, amikor rákérdeztünk, igényt tartanak-e  ceremóniamesterre vagy vőfélyre. Nincs is feltétlenül szükség külső segítségre, de ha sok a tervezett program az esküvőn, és nagy a létszám, fontos, hogy valaki ott legyen és részt vegyen a násznép bevonásában.

Valóban lehet olyan barát, családtag, aki alkalmasnak tűnik a feladatra, de át kell gondolni, hogy terhelni akarunk-e ilyesmivel egy vendéget. Hisz ez egy olyan munka, ahol jókor jó helyen kell lenni, nem részegen, nem éppen akkor, amikor jól esik.

Évit elfelejtették elrabolni

Mondunk példákat: a pár számára fontos életút fotóklipről lemaradt a család fele, mert senki nem hívta fel a figyelmet a kezdésre, 180 fős esküvőn a vacsora kezdés egy órát csúszott, mire bekóválygott mindeni a terembe, és megtalálta a helyét, a halk szavú vőlegény beszédére nem figyelt senki, Évi menyasszonyunk pedig izgatottan várta, ki fogja elrabolni a menyasszonytánc végén, de ezt a férfiak elfelejtették megbeszélni egymás közt. Ha lett volna egy alkalmas vőfély vagy ceremóniamester, ezek és még sokkal több baki elkerülhető lett volna.

Laci és Viki ragaszkodott hozzá, hogy az egyik nagydumás barátjuk irányítson, amikor kell, ők mindent megbeszélnek vele, ehhez képest már 11-kor teljesen lerészegedett, és nem volt beszámítható állapotban. Semmi sem akkor történt, amikor a pár szerette volna.

Mégis mire jó a vőfély?

Vidéki lakodalomban nem is kérdés, hogy fogadjanak-e vőfélyt, teljesen természetes, hogy szakember gondoskodik a násznép és a pár szórakoztatásáról. Zsolték esküvőjén nagyon jól teljesített a felkért barát, csak ő nem tudta elengedni magát legjobb barátja lagziján, mert nem akart felsülni, mint ceremóniamester. De mi az, amiben még fontos a vőfély jelenléte?

Az esküvő is a vendéglátásról szól, és kell egy házigazda, aki leveszi a pár és a család válláról a terhet, amikor invitálni kell a vendégeket a ceremónia, a vacsora, a menyasszonytánc kezdéséhez, a tortavágáshoz. Szükség esetén koordinálja a pár által kért játékokat, és útbaigazítást ad, ha több helyszínen zajlik a nap. De akár segít szedni a svédasztalról az időseknek, és a helyükre navigálja a vendégeket, ha előre meghatározott az ültetés.

„Nem akartuk, hogy a moderátor túlszerepeljen az esküvőnkön, ezért többet is megnéztünk. Két jelöltet sikerült élőben munka közben megfigyelni, így könnyű volt a döntés!”

A profi vőfélyek, ceremóniamesterek demovideókat töltenek fel honlapjukra, de ezzel ne érjétek be, ha van lehetőség, egy esküvőn lessétek meg, hogyan szerepel!

Hajnalig a násznéppel mulat

Kérdés, hogy mi a különbség a vőfély és a ceremóniamester között? A vőfélyt elsősorban vidékies hangulatú esküvőkre ajánljuk. Népies öltözetben jelenik meg, rigmusokban beszél, már szertartás előtt a lánykikéréstől , hajnalig a násznéppel marad és mulat. Rímekbe szedi a mondanivalót, feladatok elé állítja az ifjú párt, mindig a társaság szerves része és a pár szócsöve.

Sok pesti ódzkodik a vőfély jelenlététől, de nem zárkóznak el egy visszafogottabb, öltönyös műsorvezetőtől, nekik mindenképp ceremóniamestert ajánlunk. A ceremóniamester a vőfélyhez képest kevésbé központi figura, a háttérből intézi, hogy a nap menete gördülékeny legyen. Általában kellemes orgánumú, megnyerő stílusú úriember. De láttunk már nőfélyt és női ceremóniamestert is.

„Féltünk attól, hogy a nagy napon mindenki minket talál meg a kérdéseivel, hogy mikor lehet átadni az ajándékot, kimehetnek-e egy cigire a nyitótánc előtt, és merre van a WC? Nehezen vettük rá magunkat, hogy ismeretlent fogadjunk fel házigazdának, de megérte. Többször beszélgettünk az esküvőnk előtt, és tényleg hatalmas segítség volt. Jó ismerősként váltunk el a végén!”- számolt be egy pár.

Ha belefér a büdzsébe, érdemes profi házi gazdát fogadni, nemcsak a jelenléte miatt, hanem a rengeteg ötletért, amivel hozzájárulhat a buli sikeréhez.

Ha kíváncsi vagy, hogy mennyibe kerül akár a vőfély, akár az egész esküvő,  a jövő heti Esküvői S.O.S.-ből megtudhatod!

Révész Anna és Seybold Anett Esküvőszervezők

www.allyouneed.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.09 08:47:37Figyel Castro

  Nekem tökéletesen megfelelt az öcsém, szuper volt, és negyon örült neki! Semmi szükség a faszt építek főtt tojásból és répából és azzal poénkodok című dologra, és noha köztudottan hülye és gyermeteg tudok lenni, ezen kb 15 évesen tudtam utoljára (és először) röhögni.

 • 2011.02.09 09:44:26Sárga Király

  "...a halk szavú vőlegény beszédére nem figyelt senki, Évi menyasszonyunk pedig izgatottan várta, ki fogja elrabolni a menyasszonytánc végén". Remek kapcsolat lehet.

 • 2011.02.09 10:01:06no-night

  Eddig két - alapvetően urbánus - esküvőn találkoztam vőféllyel, mindkettő kritikán aluli volt a kínrímeivel. A többin meg senki nem koordinált semmit, mégis mindenki tudta, hogy hol a helye és jól is érezték magukat.

  Aki meg azon megsértődik, hogy nincs menyasszonyrablás, az meg is érdemli...

 • 2011.02.09 10:06:15Démétér

  VOLT moderátorunk. Nem vőfély, mert hideg ráz a harsány figuráktól, akik a középpontban ugrabugrálnak, amikor az a pár helye volna.

  NEM terelt mindenki a megfelelő helyre, egyébként mindenben elégedettek voltunk vele. Halk volt, a háttérben szerevezett, ügyes volt.

  Egyébként sok esküvőn veszünk részt: minden alkalommal a vőfély a halálom. Micsinájjak, nem bírom. Minden alkalommal az éppen aktuális, nyilván. Mindegyik. Ripacs. Üvölt. Idióta. Beleszól, nevelget, irányít, részeg, harsány. A játékok megalázóak, kínosak, szánalmasak.

 • 2011.02.09 10:13:49kudarc

  Rokon töltötte be a vőfély szerepet, és jól sikerült. Nem részegedett le, nem volt harsány, ott volt és akkor amikor kellett, és hajnalig velünk volt.

 • 2011.02.09 10:25:32R0fike

  Nincs kínosabb egy vőfélynél, aki nem érti a dolgát.
  Az elmúlt években ilyenekkel találkoztam. Borzalmasak voltak.

  Kell azonban valaki, aki mindent tud, átlátja és koordinálni tudja a rendezvény lefolyását. Ha kell, ott van, de egyébként nem is látszik.

 • 2011.02.09 12:20:36A nép fia

  10 év és 100 lagzi után bátran ajánlom szolgálataimat!

 • 2011.02.09 12:25:45A nép fia

  Jah, általános félreértés, és ha ilyen vőféllyel találkozik valaki, akkor tudhatja, hogy ripacs:
  a vőfély NEM showman! Nem is kell úgy viselkednie! Ha olyan lakodalomba hívnak, ahol stand up-comedy-t kellene csinálni, vagy egyszemélyes show-t, akkor azt inkább passzolom. Szánalmas, ha ilyet látok... A vőfély egy rendező, aki real-time-ban rendezi meg az előadást, és néha vicceseket mond.
  A lakodalmas játékoktól pedig a frász tör ki. Aki nem tudja jól érezni magát a lagziban, az érezze rosszul.
  A vőfély feladata, hogy az ifjú pár érezze jól magát, ne a hatodik szomszéd Marika néni, vagy a 15 éve nem látott bánsági nagybácsi.

  Általános tapasztalat, hogy mindig van 1-2 nagyon kedves figura, akik ott tesznek keresztbe a vőfély munkájának, ahol csak tudnak. Az olyanoknak: HEADSHOT.

 • 2011.02.09 12:29:24A nép fia

  A másik általános félreértés:
  A lagzi az ifjú párért van, és nem fordítva. Ott minden úgy van/lesz, ahogy ők ketten akarják.
  Nagyon vicces, amikor a harmadik nagynéni jön oda, hogy így meg úgy szeretné, és csináljam... Mondom, csókolom, majd ha a pár azt szeretné.

  A párral már hetekkel, hónapokkal előtte percről percre megtervezzük a lagzi menetét, megbeszéljük, hogy mit hogyan szeretnének, miből mennyit engednek, mi az, ami még belefér, mi az, ami már nem, stb.stb. Ha ehhez 90%-ban tudjuk tartani magunkat a lagziban, akkor már jók vagyunk.

  És mindig mondom nekik: NE hagyjátok, hogy bárki (após, anyós, szülők, nagymama, bátyó, hugi, a szomszéd, stb.) megmondja, hogy mit hogy csináljatok! Az lesz, amit Ti akartok, az lesz, amit most megbeszélünk. Mindenki más meg mehet a levesbe...

 • 2011.02.09 12:54:23Bambano

  "Az esküvő is a vendéglátásról szól,": ilyen félmondatot le mertek írni? Akkor ne legyen esküvő, a vendéglátás a vendéglátó ipari egységek feladata (höhö, ez egybe és külön írva is olyat jelent, amire gondolok...).

  Menyasszony rablás: a bátyám esküvőjén mindenkinek szóltak, csak nekem nem... így a menyasszony rablás vége az lett, hogy maga a rablás nem sikerült, én kitűnően szórakoztam azon, hogy végigvertem a teljes rablóbandát (ösztönösen, mivel nem volt előtte egyeztetés) és utána órák hosszat puffogtak meg döntötték magukba a piát... majd jöttek panaszkodni, akkor rájuk szóltam, hogy akkor menjünk ki ide hátra, erre lett végre csend.

  Az jó mondat lehetne, hogy az esküvő a párról szól, az van, amit ők akarnak, így nem kell esküvőt szervezni.

 • 2011.02.09 15:59:23Barna László

  Mindenki írt részigazságokat. A cikktől féltem, de nem ment el szélsőségekbe, tartalmazott definícióban új jellemzőket is. A vőfélynek és a CM-nek ugyanaz a szervező és problémamegoldó feladata van, a különbség a habitusban és a stílusban van.
  Egymást egy szolgáltatóval kiválasztani kölcsönös felelősséget jelent.

  Nem gyereket, nem felnőttet, nem férfit és nem nőt, nem vőfélyt vagy ceremóniamestert, nem öltönyt vagy népviseletet kell keresni, hanem azt az embert akivel kölcsönösen megbíztok egymásban, és illeszkedik az elképzeléseitekhez, a családhoz, a vendégekhez

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta