KEDVENCEK

Olyan, mintha gyesen lennék: kutyatartás kezdőknek

2011. február 6., vasárnap 08:57

Szerdán még úgy feküdtem le, hogy nincs kutyám, csütörtök este pedig már megvolt Mimi, az agár kölyök. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, hogy elveszünk a baráti jótanácsokban és a neten fellelhető információkban. Új sorozatunkban tanácsokat adunk kezdő gazdáknak. Kutyanapló, 1. rész.

Amikor valaki babát vár, több hónapja van a felkészülésre, egy kiskutya érkezése nem mindig ilyen kiszámítható. Szerdán még úgy feküdtem le, hogy nincs kutyám, csütörtök este pedig már ott pislogott mellettem Mimi, az agár kölyök.

Az előző kutyám fiatal felnőttként került hozzám és fogalmam sem volt, mit kezdjek egy kiskutyával. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, hogy elveszünk a könyvek, baráti jótanácsok és a neten fellelhető információk végeláthatatlan tengerében, kapkodunk és következetlenül próbálunk megfelelni ezeknek a módszereknek.

Tornádó a lakásban

Az első pár napban Mimi kedves, ragaszkodó, összegömbölyödve alszik az ölemben, figyeli minden lépésemet. Első este, amíg nem néztünk oda, lelopta a pizzáról a pármai sonkát, de még örültünk is neki, hogy nem egy elveszett jószág. Ezt az akciót leszámítva, úgy viselkedett, mint egy vendégségbe érkezett gyerek, csendes, udvarias, próbált jókislány lenni.

Az ötödik nap fordulat állt be, Mimi ettől a pillanattól fogva kezdi otthon érezni magát, ha jó kedve van, szétcincál mindent, ami az útjába kerül, egyik pillanatban a kesztyűmmel a szájában rohan, a másik pillanatban a nád szőnyeget tépi a konyhában. Kétségbeesetten figyelem, ahogy cikázik a lakásban.

Kerülöm a durva szidást

A farkasfalkában a kölykök sokkal nagyobb szabadságot élveznek, mint növendék és felnőtt társaik, ennek fényében nem szabad folyamatosan korlátoznunk a kiskutyát, érdemes inkább megelőzni, hogy olyan helyzetbe kerüljön, amiből rosszaság lehet. Egy lépéssel előtte járok, elpakolom a rágásra csábító dolgokat, a zoknik és cipők helyett játékokkal vezetjük le a felesleges energiát és a fogzás okozta rágáskényszert.

Elkerülöm a durva szidást, mert azzal csak traumát és bizalmatlanságot ültetnék el a kiskutyában, persze, ez nem azt jelenti, hogy tétlenül nézem, ahogy a szennyesből kiráncigálja és darabokra tépi a ruháimat.

Mimi folyamatos figyelmet követel, de nem árt, ha már most megtanulja, hogy nem ő az életünk középpontja. Viszont fontos, hogy az első időszakban ne kapjon folytonos elutasítást, hiszen ez a későbbi viszonyt megalapozó kötődés kialakításának ideje. Ha zavar az evésben, mindenhol ott nyüzsög, lelkiismeretfurdalás nélkül elküldöm, de naponta sokszor játékra hívom, aktívan foglalkozom vele.

A gyes időszaka

Nem jelent folyamatos szobafogságot, ha a kutya éjjel-nappal velem van, kutyabarát éttermek és kávézók vendégei vagyunk, Mimi jó néhány megbeszélést és interjút hallgat végig – igaz, többnyire mély álomba merülve.

Nem riaszt vissza az üzletekre kiragasztott tiltó tábla sem, szinte sehol sem szólnak egy gombszemű kölyökkutya miatt, és a tömegközlekedés sem jelent gondot, mivel egy bizonyos méret és kor alatt úgy tűnik, az ellenőrök nem követelik a jegyet és a szájkosarat. Persze, most nem tudok egy egész éjszakát végigbulizni, sőt, még egy mozi is nehezen kivitelezhető – nem csak a kötődés kialakítása, hanem a lakás épsége miatt sem érdemes azonnal több órára egyedül hagyni a kölyköt.

Úgy döntöttem, legalább két hetet rászánok, mielőtt hosszabb időre otthon hagyom Mimit. Folyamatos szoktatással, pár percekkel növelve az időt, egyre közelebb jutok az áhított mozihoz, anélkül, hogy végig azon aggódnék, hogy szétrágja a vezetékeket, és áramütés éri.

Folytatjuk.

Szerző: Markó Barbara

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.06 12:47:48devadel

  Jin_Ke (mozivandal.blog.hu):

  egy finom visszakérdezéssel válaszolnék, talán megérted. szóval hogy te tudod-e például, hogy a gyilkos galóca nevű gomba mérgező. hadd előlegezzem meg a választ, tudod. de vajon onnét tudod-e, hogy kipróbáltad? megint megelőlegezve a választ, valószínűleg nem, mert akkor nem leveleznél itt velem, hanem feküdnél hanyatt a sírban.

  mert tudod az ember nem csupán a közvetlen tapasztalataiból képes tanulni (ez fontos része emberségének), hanem közvetett módon, pl mások tapasztalásának a megértéséből, vagy például tisztán logikai következtetésből. meg még sok más módon is. az ember tudod elég érdekes állat :-)

 • 2011.02.06 12:49:18devadel

  na jó, már unlak benneteket, nagyon eccerűek vagytok. sziasztok

 • 2011.02.06 12:51:00devadel

  egyébként is itt van egy érdekes cikk, hogy kell kiskutyát tartani, miért nem azzal foglalkoztok inkább?

 • 2011.02.06 12:54:24Mitana

  Devadel:
  Akkor ezek szerint - feltételezve, hogy az állatok erre képtelenek - Minden egyes olyan állat aki szereti a gombát, az megeszi a gyilkos galócát, és meghal (mert csupán közvetlen tapasztalatból képes tanulni, ami nem része az állatvilágnak SZERINTED). Ehhez képest egész nagy a fajok diverzitása. Megvilágítanád homályba burkolózó elmémet, hogyan is lehetséges ez?
  Amúgy, ha a kutyádat mindig felkapod, ha jön egy másik kutya, akkor félni fog a többi kutyától, pedig még csak nem is érintkezett egyel sem. Akkor ez most mi? Mitől fél ha nem volt közvetlen tapasztalata? Pusztán a te viselkedésedből von le következtetést. Tehát közvetett úton jut el a tapasztalás élményéhez. Ennyi...

 • 2011.02.06 12:59:12devadel

  Mitana édes, légy kedves idézd azt a részt, ahol olyat írtam volna, hogy az állatok csak közvetlen tapasztalatból képesek tanulni, és a fejemet fogom a falba verni, hogy milyen hülye vagyok. addig is amíg keresed, gyakorold a szövegértelmezést, állati hasznos dolog tud lenni, ha az ember emberekkel kommunikál.

 • 2011.02.06 13:00:46bunkó

  devadel: Szerintem senkinek sincs nagyobb szüksége egy kutyára, mint neked. Hacsak nem vagy valódi pszichopata, teljesen megváltozna a világképed, attól, hogy egy ennyire sok örömet okozó lény van a társaságodban.

 • 2011.02.06 13:05:08Mitana

  Tudod, hízelgő, hogy hímnemű létedre édesezel egy másik férfit, de sajnálatodra én a térfél másik oldalán játszom... :D
  Amint itt átolvastam a hozzászólásaidat, nekem az jött le, hogy számodra az állatok csupán buta, érzelmekre képtelen élőlények, amik csupán sérült emberek egojának növelésére használhatók. És mint ilyenek, képtelenek minden emberi képességre.
  A fejedet pedig ne verd a falba! Tudod milyen drága újrafesteni, vagy tapétázni? :D

  De inkább megyek a kutyáimmal és a barátnőmmel sétálni! Szép vasárnapot mindenkinek!

 • 2011.02.06 13:10:14bunkó

  Az EMBER-ség egyik fokmérője az, hogy az illető hogyan viszonyul más élőlényekhez.
  Persze nem kell egyenrangúnak tekinteni őket, az is hiba. Habár én ismerek olyan gilisztát, amelyet többre tartok bizonyos embereknél..

 • 2011.02.06 13:10:16devadel

  bunkó:

  vannak gyerekeim, van barátnőm, vannak barátaim. elképesztően sok örömet tudnak adni, külön-külön és együtt is. amit ehhez képest egy kutya tudna adni, beidomított feltétlen engedelmességet és rajongást, arra -mint érett felnőtt embernek- nincs szükségem.

  de játszhatunk, te mondasz egy dolgot, amit a kutya meg tud adni, a szerelmem pedig nem, és én mondok egyet fordítva. nézzük meg, ki nyer ;-)

 • 2011.02.06 13:10:56bedlifan

  hát első kutyának egy agár igazi kihívás - hogy finoman fogalmazzak... remélem gazdi sokat fog vele menni, sportolni, különben semmi értelme agarat tartani. Agártartás = életforma.

 • 2011.02.06 13:13:16hopp-hopp

  devadelNEK -
  apukám te vagy a mai nap troll hőse.
  ha kíváncsi vagy más emberekre is - akkor költözz be egy börtönbe vagy egy elvonóra. hogy megfelelő társaságba légy.

  másik dolog: miért van az, hogy valaki feldob egy témát - a többiek meg okos hozzászólások helyett baromságokat halandzsáznak össze - mert az jóóóó a magyar-embernek?

  aki jobban látja a dolgot - menjen el újságírónak és szüljön cikkeket.

  amúgy meg *egy kutya jobban szeret téged, mit te önmagadat valaha is szeretted.* - ennyit erről.

  üdv neketek és a kutyáitoknak.

 • 2011.02.06 13:14:30Körticsek

  Ne javasoljatok már Devadelnek kutyatartást. Aki olyat ír, hogy egy kutyával nem lehet kommunikálni, annak nem való állat.

 • 2011.02.06 13:16:13devadel

  Mitana:

  fú, nagyon lányos neved van, megtévesztett. feljebb már írtam hogy szerintem lány vagy, és nem cáfoltál. édes visszavonva.

  azzal, hogy a nem emberek képtelenek az emberi képességekre, nem állítok semmit, mert ez tautológia.

  és igen, valóban úgy gondolom, hogy az állatok, amikor nem házőrzésre, szántásra, vacsorára használjuk őket, akkor bizony egyszerű pótlékok. amit egy állat tud adni, azt az embertársak sokkal magasabb szinten tudják adni. csak azért esetleg meg kell dolgozni, egy emberre ugyanis nem elég ráparancsolni, vagy beidomítani, hogy szeressen.

 • 2011.02.06 13:17:30Menyusmenyét

  Csak röviden:
  - a szerzőnek a kis agár nem az első kutyája, csak az első kiskölyök, akivel dolga van (javaslom a cikk ismételt, figyelmes elolvasását);
  - devadel forduljon szakemberhez - no nem az állatutálata miatt; az legális és nagyjából veszélytelen, míg verbális szinten marad :)

 • 2011.02.06 13:19:45devadel

  körticsek:

  nem írtam olyant, hogy egy kutyával nem lehet kommunikálni. egy papucsállatkával is lehet: felkapcsolod a villanyt, érzékeli és reagál rá. annyit írtam, hogy az emberrel bonyolultabban lehet kommunikálni. de azért az is látszik, valóban, hogy nem feltétlenül, mert sokan nem is értik ezek szerint amit írok. ti nyugodtan maradjatok a morgás-farokcsóválás tengelyen :-)

 • 2011.02.06 13:22:30ezanévmárfoglalt

  devadel

  A fellengzős körmondataid ellenére is csak egyet tudok mondani: IDIÓTA vagy!
  Peace

 • 2011.02.06 13:25:13Menyusmenyét

  devadel, egyszer már elköszöntél, és az volt a jó irány.
  Ne erőlködj tovább, ez már csak szánalmas védekezés, egyre több fronton :)
  Élvezd a vasárnapot a humán barátaiddal :)

 • 2011.02.06 13:27:20heszusz

  ne etessétek a trollt!

  tyutyák jó fejek, ez is cuki

 • 2011.02.06 13:33:39hirokin

  Mitana: Nem kötözködésképpen, de a kutyák éppenséggel nagyon is tudnak hazudni, és önzők is tudnak lenni. Ilyen tekintetben egészen embereiek.

 • 2011.02.06 13:49:24afx

  nekem csak az a kérdésem ,hogy honnan van az agár. :)

 • 2011.02.06 13:52:05Zsozé_

  Bár kutyám sosem volt (talán majd egyszer), de ezt a cikket elolvasva semmivel sem lettem okosabb. A cikkben felsorolt dolgokat még a hülye is tudja, az más kérdés ki hogyan tartja be az úgynevezett "szabályokat". Gratulálok ismét egy nulla mondanivalós írást sikerült rittyenteni :(

 • 2011.02.06 13:53:37icepicKP

  devadel, igazából már a legelején megmondták neked a frankót:
  heptakontanonaéderhez csatlakozva javaslom, hogy tarts galandférget! magadban! talán segít rajtad :D

 • 2011.02.06 13:57:06Mitana

  hirokin
  Ezek szerint csak nekem voltak eddig rossz tapasztalataim... :) És hogyan hazudik? Megkérdezed, hogy te voltál, és megrázza a fejét, hogy nem? Amúgy önző tud lenni, az tény. De ez a túlélési ösztönhöz kellett.
  Ha megjövök a kutya örül, csóválja a farkát. Bemegyek a konyhába, szemét széttúrva. Fordulok meg, hogy hol a kutya, mire ő már sunnyog a helyére behúzott farokkal. Amennyiben nem rögtön tette ezt, mikor megjöttem, csak miután észrevettem, mit tett, úgy valóban képes a hazugságra. De ennél nagyobb hazugságod még nem kaptam. Lopáson annál inkább... :D De hát az agarak ehhez nagyon értenek! A legmagasabb helyről is leszednek bármit, aztán ártatlan képpel néznek! :)

 • 2011.02.06 13:57:34FIGO

  Komolyan képesek vagytok egy devadel-féle középszerű idiótával foglalkozni?
  Örül, hogy egész napra van kivel dumálnia!
  Nyomorult szerencsétlen!

 • 2011.02.06 14:05:45j311

  Do NOT feed the trolls!!!!

  Mellesleg, néhány teáskanálnyi átlagos kézkrém mennyi kalóriát tartalmaz?
  Csak szeretném tudni, hogy mennyivel kevesebb kaját kapjon a kutya, miután jóllakott az elcsent krémmel.

 • 2011.02.06 14:06:21treq

  Kedves Mitana,
  Gratulálok a kiskutyához! :)
  Én is a napokban lettem gazdi.
  Remélem, majd időről időre megosztod az új tapasztalataidat! :)

  devadel:
  Neked külön szeretnék gartulálni! Aztán azt kezdesz vele, amit szeretnél...
  ezen a szép vasárnapon mondd miért fárasztod magad itt? ahelyett, hogy a pároddal, gyermekeiddel, barátaiddal töltenéd értelmesen és hasznosan az idődet?...

 • 2011.02.06 14:32:29Jin_Ke (mozivandal.blog.hu)

  devadel:

  Még egyet is értenék veled, ha a te állításod a következő lenne: minden kutya ugat

  De te marhaságokat állítasz: a kutya nem képes a szeretetre, csak ösztönös viselkedési formákat mutat stb...stb.. várom a következő hibás hasonlatot.

  Mondjuk az tényleg érdekel, hogy miért olvasod el egyáltalán a posztot. (Bár valószínűleg azért mert te is próbálkoztál kutyaneveléssel, mert szerették volna egyet, de megbuktál, így egy kreált teória mögé bújva próbálsz mentséget találni, most kicsit mérges vagy amiért rájöttem és alaposan megfogalmazva, meg fogod nekem magyarázni, hogy tévedek)

 • 2011.02.06 14:48:40isti86

  @devadel:

  Méltánytalanul túlbecsülöd az embereket.

  Ráadásul olyan alapfeltevésből indultál ki ami hamis, abból, hogy azért tartanak kutyákat az emberek, hogy a hiányzó társas kapcsolataikat pótolják. Ez nem igaz. Azért tartanak kutyát, hogy kiegészítsék azokat. Az, hogy az ember más fajok közül társakat szerez az evolúció szerves része. Biztos sokkol a dolog, de a szervezet sok más fajjal szimbiózisban él. Miért lenne egy kutya rosszabb társ egy baktériumnál, ha ugyanúgy igényt elégít ki? Miből gondolod, hogy az a tízezer éves együttélés amit a kutya és ember maga mögött tudhat hibás?
  Maximum azt állíthatod, hogy neked nincs szükséged kutyára, de ki kell ábrándítsalak: nem azért mert te jobban bánsz az emberi kapcsolatokkal, a kutyások meg nem. Ez egy alaptalan feltételezés, ráadásul teljesen szubjektív.

 • 2011.02.06 15:55:55Atomot az indexre!

  @isti86: olyat még nem hallottam, hogy egy baktérium örült volna a gazdi hazatértének... ;-)

 • 2011.02.06 17:32:05diszperz

  devadel

  A lényeg az, hogy ha kutyás lennél, meggyőződéssel hirdetnéd, hogy az az ember akinek nincs kutyája minimum pszichopata. A te hozzászólásaid nem arról szólnak, hogy milyen a viszonyod a kutyákhoz, hanem arról, hogy mennyire fafejű vagy. Nem kell válaszolnod, mert kilépek, nem fogok vitatkozni egy fafejűvel.

 • 2011.02.06 18:01:20teafozo

  Devadel:

  Te tényleg főnők vagy? Írtad fentebb, hogy beosztottaid. Jézusom, nyugtass meg kérlek nem egy önkormányzatnál vagy főnök. Gyerek van? Kockafejű? Tépkedi a békák lábát? Ja, bocs, a műanyag békákét, mert hogy a te környezetedben nem nagyon maradhat meg élőlény valszeg. Nagymama ha eltöri lábát, dobod ki, mint haszontalant? Kellene neked egy kis korrepetálás életből valszeg. Mondtam én, hogy gyógyulj!!!

 • 2011.02.06 18:47:30kacce

  szerintem ez a devadel tartson alient...a mellkasában :DDD

 • 2011.02.06 18:50:58cC

  egy dolgot hiányolok, nem írtad le, hogy honnan van a kutyus, mert
  1. nem ártana nekik egy kis reklám, főleg az 1%os időszak miatt, (hátha valaki ezek alapján nekik adja)
  2. elég kalandosan került hozzád, ha jól tudom, jó lenne, ha tudnák az emberek, hogy hogyan - szerintem érdekes lenne és tanulságos...
  3. meg azért is, hogy megtudják, hogy van egy ilyen szervezet is és mekkora mák, hogy egy ilyen kis tünemény megúszta a kalandot és nyert egy szuper gazdit a személyedben! És ezzel nincs egyedül.

 • 2011.02.06 20:10:32taweret

  Devadel

  Képzeld egy kutya is megelégelheti, ha csak bántást kap, de szeretetet soha, így el is szökhet. Személyes tapasztalat. Vidéken szomszéd barátunk (akkor kb 12 éves volt) befogadott egy kóbor kutyust, aki egyébként csodálatosan okos és szeretni való volt. Sajnos nap mint nap csak az erejét fitogtatta rajta, ütötte, ocsmány módon viselkedett vele (mi az öcsémmel többször kértük, hogy fejezze be ezt a viselkedést). Mivel szinte minden nap találkoztunk, a kutya is jött vele. Minket imádott. Állandóan szeretgettük, játszottunk vele. Minden reggel a mi kapunkban kezdte a napot. Aztán pár hét múlva egyik reggel nem volt sehol. Talán azért nem ment el rögtön, mert kapott egy csomó szeretetet mástól, így volt miért maradnia, de velünk nem élhetett, így inkább feladta a "biztonságot" jelentő otthonát.

  Nem először találkozom kóbor, vert kutyával és képzeld, ha szeretettel fordulsz felé, ő megbízik benned. Nem rögtön. Nagyon hosszú idő elnyerni egy ilyen kutya bizalmát és én büszke vagyok rá, hogy nekünk többször is sikerült.

  Sajnálhatod, ha kimarad az életedből ez a fajta bizalom

 • 2011.02.06 20:34:12Alag-Dombi

  FAQlyás Menyét: Már mért ne szabadna beengedni. Érdekesen hagynám a rövid szőrű agaraimat kint a fagyban. Ők a család tagjai. Még ha házőrző is a kutya, ember számba kell venni. Nem mellékesen az egyik agaram egy Whippet akit még az ágyam végébe is beengedek...

  Devadel: Nincs mit hozzáfűzni a beírásodhoz, pontosan minősíted magad.
  "tanulj meg másokért felelősséget vállalni, hogy ne szorulj rá egy buta állat egyoldalú rajongására"

  Nos hát... pont a kutyáimért és gyerekeimért ( nem magányosan élő kutyára szoruló emberrel beszélsz épp ) vállalom a felelősséget. Hiszen a kutya is ránk van szorulva valamennyire.
  Nincs annál csodálatosabb mikor a gyerekeim és a kutyáim együtt játszanak és szaladgálnak a kertben. De valószínű neked sem gyerekszobád sem kutyád nem volt soha. Mennyivel szegényebb vagy mint mi "buta állat egyoldalú rajongására " szorulók akiknek vannak élményeik és kutyáik.

 • 2011.02.06 20:51:38antiszociális exlúzer

  devadel

  Ezzel az agresszív, önelégült szöveggel tipikus antiszociális észosztó benyomását kelted, aki csak a neten tudja kiélni magát.

 • 2011.02.06 22:16:33Kutyaszív

  Kezdő (kis)kutyatartóknak én csak aszondom: Szinák János-Veress István: A kutya hétköznapjai. (Gondolat, 1986.) Antikvárban még kapható. A szerzők publikálnak az interneten is, aki életre szóló barátságot szeretne, annak érdemes őket olvasnia.

  Sok-sok boldog évet kívánok az agarakkal, whippetekkel, ésatöbbimindegymilyenkutyával!

 • 2011.02.06 23:49:27lionking

  Mindig így kezdődik :)
  Az ember beengedi az ágya végébe aztán mikor felébred, a kutya már a párnáról néz vissza :)))

 • 2011.02.07 00:01:28lionking

  devadel
  Antiszociális birka

 • 2011.02.07 06:56:21Alag-Dombi

  Lionking:Ez találó, de ez legyen a legnagyobb bajom a kutyával. :) De valóban, ahogy múlnak az órák Ő egyre feljebb csúszik. :P

 • 2011.02.07 07:42:46v.i.z.s.l.a.n.c.s

  Nekem is agaram van otthon (whippet). Nagyon szeretnivaló kutyák :) Jól írod a cikkben, hogy nincs szükség durva fegyelmezésre. Ha nem is látszik rajta, hogy valamit is érne a fegyelmezés, később meg lesz a hatása. Kb 1 éves korig tart a rosszalkodás, utána megkomolyodnak. Én legalábbis ezt hallottam és ezt is tapasztaltam.
  A rágással kapcsolatban: ahelyett, hogy semmit sem engednénk neki, adni kell neki valamit, amit szabad. Az enyém pl nagyrészt kiélte a rágási kényszerét abban, hogy volt egy saját fotelja, aminek fából volt a karfája. A "volt"-at konkrétan kell érteni.. ;) ugyanis, elfogyott, elrágta, mindkettőt.
  Megjegyzem: kis korban 220V-os vezetékeket érdemes elszeparálni - sosem lehet tudni.
  Olvastam olyan hozzászólást, hogy előbb emberekkel tanulj meg bánni, és utána vegyél kutyát. Szerintem ez így nem igaz. Ha valaki vesz kutyát, és megy vele kutyás közösségbe, akkor emberekkel kerül kapcsolatba. Tehát a kutya is hozzásegíthet az emberekkel való kapcsolatteremtéshez!
  Szerintem nincs gond azzal, ha a kutya az ágyban alszik. Az agarak viszonylag tiszta kutyák. Persze séta után a lábait lemosom, stb. Nagyon jó érzés, ahogyan odabújik melléd, ott szuszog melletted, melegít :)
  És akkor most jön a reklám helye whippeteseknek, agarasoknak:[link]
  ..csak azért, hogy legyen kitől tanácsot kérni, ha szükség van rá.

 • 2011.02.07 08:28:30aladdin

  na miutan elolvastam a hozzaszolasok 10%-at ugy dontottem inkabb kimegyek setalni a gyerekemmel es a kutyammal! mert az jobb

 • 2011.02.07 09:03:01fernanda

  Amúgy ez a nő nem jár dolgozni???? Vagy oda is viszi magával a kutyáját?

 • 2011.02.07 09:46:17Alag-Dombi

  Nagyon sok helyen beengedik az AGARAKAT! Sok agarast és kutyást ismerek aki tudja magával vinni dolgozni is a kutyát. Főleg egy agarat aki nyugodt és képes egész nap rendesen viselkedni, feküdni.

  Fernanda: Kicsit epésnek tűnt a kérdésed.

  Kedves v.i.z.s.l.a.n.c.s!!! Jól mondod amit mondasz :) 21 éve élek whippettel és alszom is vele...

 • 2011.02.07 10:06:41afx

  pls pls pls
  valaki mondja meg, hogy honnan tudok agarat szerezni!!!

 • 2011.02.07 14:01:53cC

  ez a nő...? vered a biztosítékot... de csak irigykedsz tudom... amúgy képzeld, csomó iroda kutyabarát, nekem több ismerősöm is a whippetjével jár dolgozni...
  afx: milyen agarat szeretnél? mentett agarakat pl itt találsz: szentferenc.hu

 • 2011.02.07 19:47:10lionking

  v.i.z.s.l.a.n.c.s
  ez egy elég khm.. szóval van jobb oldal is meg jobb fórum is.
  Na nem whippet tematikus, hanem globál agaras..

 • 2011.02.07 20:20:58afx

  @cC köszi a linket!!!
  alapvetően angol agarat szeretnék és pont olyan ezüst szinüt mint a cikkben.
  elég nehéz rátalálni a tenyésztőkre ...:(

 • 2011.02.08 07:36:47Alag-Dombi

  Ha gondolod írj nekünk: agar@alag-dombi.hu

 • 2011.02.09 19:47:14scriptosaurus

  Fiam(33) most vett egy 16 hetes mokány bull terrier fiút, és szinte átalakult az élete: a lábánál alszik az irodában, reggelente és napközben is sétára viszi. Devadelre ne is figyeljetek, csak bosszantani akar benneteket.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta