KEDVENCEK

Esküvő: fogjátok meg a székszalagot, az beindítja a fantáziát

2011. február 2., szerda 08:54

Karina vesszőparipája a természetesség volt az esküvői dekorációját illetően. Az ültetésnél nem ültetőkártyákra írtuk a neveket, hanem szőlőlevélre. Hajdíszéül se strasszkövet, vagy tüllrózsát választott, hanem orchideafejet. Bármilyen extrém dekoráció megvalósítható. Tippek és árak. Esküvői SOS. 5. rész.

1. rész: Trükkök a helyszínen

2. rész: Megaláztak a kölcsönzőben

3. rész: Fátyolban a romkocsma pultjánál: a fotós kiválasztása

4. rész: Bikicsunáj vagy menő dj

Legyen szó kiállítóteremről, kilátóról, egy tanyáról, vagy egy hagyományos étteremről, a stílusos dekoráció tudja megadni azt, amitől esküvői helyszínné válhatnak.

Fotó: Peter Kemmer
Fotó: Peter Kemmer

Ajánlások alapján, vagy az internetről biztosan találtok olyan dekoratőrt, akire rá meritek bízni a feladatot, és olyanra díszíti az esküvőtök helyszínét, amilyet megálmodtatok.

A szalag beindítja a fantáziát

Egy profi dekoros az első személyes találkozón mutat nektek képeket az elmúlt évek munkáiból. Jobb esetben már dolgozott a ti helyszíneteken, de ha nem, az se baj. Ha tehetitek, fogjátok a kezetekbe a székszalagokat, mert ez általában beindítja a párok fantáziáját színvilág és anyag tekintetében.

A következő találkozót érdemes már magán az esküvői helyszínen tartani, hogy konkrétabban beszéljetek a dekorációról, asztalok elrendezéséről, a terem berendezéséről.

A kasírtól a  boldogságkapuig: dekor zsargon

Hál' isten a virágok neveivel nem, de egy pár szakzsargonnal tisztában kell lennetek, amikor az esküvői dekorációról beszéltek.

- asztalközép dekoráció, kasír (asztalszoknya)

- fényfüggöny (izzósor tetillel eltakarva, általában a főasztal mögött)

- székselyem (szabott székszoknya)

- átvető (asztali futó)

- kitűző (vőlegénynek, tanúknak virágkitűző)

- boldogságkapu ( virágkapu, szabadtéri szertartásnál használatos. Ha a pár átbújik alatta, boldog lesz az életük)

Ha tudjátok a létszámot, akkor megvan, hány asztal kell, hány asztalközép-dekoráció.

Karina vesszőparipája a természetesség volt az esküvői dekorációját illetően. Az ültetésnél nem ültetőkártyákra írtuk a neveket, hanem szőlőlevélre. Hajdíszéül se strasszkövet, vagy tüllrózsát választott, hanem orchideafejet.

Menyasszonyi csokrot tízezerért

Mindennek az alapja a virág, ami olykor csillagászati áron kapható csak. Kitti szeptemberben akart tulipáncsokrot, ilyenkor csak Hollandiából lehet rendelni, 2000-ért szálját, így 30.000 Ft lett a csokra. Nem csoda, hogy a dobócsokrát már a jóval olcsóbb magyar rózsából köttette.

Egy átlagos menyasszonyi csokor is 10-15.000 Ft között mozog, amit a legtöbb pár először sokall, de ilyenkor arra kell gondolnotok, hogy olyan tartósnak kell lennie, hogy a délelőtti fotózástól, a délutáni szertartáson át és az azt követő csokordobásig makulátlan állapotú legyen.

Vintage sátor és antik szódásüveg

"Csak élővirágot ne, és nem szeretnénk kötött asztaldíszeket se"- mondta Nelly és Bence. Dekorosunk egy igazi vintage sátrat varázsolt nekik. Szárított levendula csokraikat különböző méretű és formájú fagyertyatartók díszítették. Mivel a székselyem se illet hozzájuk, az angol-szász esküvőkön népszerű fémvázas bankett széket béreltük nekik. Az antik szódásüveget a cateringes cég hozta a terítéshez, de dekorelemnek se volt utolsó.

Sokszor szervezünk úgynevezett tematikus esküvőket. Tavaly egy vitorlás pár kérte, hogy próbáljunk becsempészni valamilyen tengeri hangulatot az esküvőjükbe, mert szinte az egész násznép vitorlázik. Dekorosunk kapva kapott az alkalmon és fehér-türkizre varázsolta a termet. Az asztaldíszek világítótoronyba voltak helyezve, viharlámpásokkal kiegészítve, még az ültetésnél a neveket is kis hajtogatott csónakokra írtuk. Kata és Gábor esküvőjén a násznép biztos, hogy - a jó kaján és zenén kívül- az egyedi dekorra is emlékezni fog.

Tuják a málló vakolatnál

A héliumos lufidekor itt, a fővárosban nem cseng valami jól, de meglepődve tapasztaltuk, hogy ha csak módjával van elhelyezve egy-két ízléses, metálfényű luficsokor, akkor igenis feldobja a helyszínt. Ha vannak gyerekek az esküvőn, biztos, hogy hálásak érte.

Magyar viszonylatban nem ritka, hogy egy esküvői helyszín például egy gyönyörű villa, de nem minden négyzetméterével szeretne a pár dicsekedni. Balázsék hatalmas, kaspós tujákat béreltek, hogy fotóikon még véletlenül se látszódjanak az épület helyenként málló falai. Ezt leszámítva maga a villa, ahol a vacsora volt, fantasztikus, plusz fénytechnikával bevilágíttatták, hogy este is gyönyörködhessenek benne.

Szállítás-bontás, kétszer oda-vissza. A dekor költségbe ez vagy már eleve bele van kalkulálva, vagy mindig a végén még hozzájön. Sőt azt is tisztázni kell a helyszínnel, hogy mikor mehet a stáb bontani. Lesz-e ott valaki hajnalban, vagy csak másnap délelőtt.

Vőfély, vagy ceremóniamester?- a jövő heti cikkünk erről szól.

Révész Anna és Seybold Anett esküvőszervezők

www.allyouneed.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.02 09:28:25Brannagh

  Én nem tudom elképzelni, hogy más találja ki helyettem vagy más készítse el helyettem a dekorációt. Egyszerűen hozzá kell nyúlnom, nekem kell odatennem, hogy igazán a magamének érezzek valamit. Persze nem is vagyok az a kategória, aki külön meg tudna (akarna)fizetni egy dekorost.
  Ja, és a szőlőleveles megoldás nem természetes. Erőltetett.

 • 2011.02.02 10:00:24hopmester

  Magyarországon egy új látványelem színesítheti a rendezvényeket.
  A lángshow-ban négy színnel tudunk dolgozni, feliratokat céglogókat tudunk megjeleníteni.
  Az elektromos távvezérlésnek köszönhetően a kirajzolt ábra a nézők szeme láttára elevenedik meg.

  videó itt:[link]
  weboldal:http://hopmester.hu/Eskuvo-%20party%20feny%20dekoracio%20langshow.html

 • 2011.02.02 12:01:34Figyel Castro

  Brannagh: simán megcsinálhatod. Nekünk a dekoros hozta a virágokat, mi meg csináltunk ültetőkártyát és menükártyát az asztalokra magunk.

 • 2011.02.02 14:15:02nyomika

  Azon eléggé elszörnyedtem, hogy a cikkben azt állítják : "Ha tehetitek, fogjátok a kezetekbe a székszalagokat, mert ez általában beindítja a párok fantáziáját..."
  A székszoknya nem más, mint nagy lehúzás. Egy darabka anyag, amit átkötnek egy szalaggal. Gondoljatok bele, hogy hányszor adják bérbe ugyanazt az anyagot, ugyanazzal a masnival?
  Általában mindenhol normális székek vannak, nem kell eltakarni őket. Az én esküvőm egy kastélyban volt, de nem éreztem szükségét a székszoknyának. A székek amik az étteremben voltak, tökéletes illetek a dekorációhoz. Eleve a környezethez választottam a dekoráció színeit és nem fordítva.
  Szóval a székszoknya szerintem felesleges pénzkidobás.

 • 2011.02.02 14:22:19nyomika

  Az ültetőkártyákat saját kézzel írtam, a gyűrűpárnát én varrtam, a virágos csajszival megbeszéltem, hogy milyen dekorációt szeretnék, pont olyat csinált amilyet elképzeltem.
  A csokrom kevesebbe került, mint 10.000 Ft. Sok virágos ha meghallja, hogy menyasszonyi csokrot szeretnél, akkor eleve rátesz pár ezer Ft-ot. Ha vidéken (Budapest környékén) csináltatod sokkal olcsóbban megkapod.
  Nem kell dekoratőr, csak egy jó virágos, aki ért a szakmájához és némi érzéke van a díszítéshez.

 • 2011.02.02 14:29:16Barna László

  Na ez egy életszagú post volt, hiteles.
  Kiváncsi leszek következő cikkre a vőfély vs. Cm cikkre, ugyanis erről tartok előadásokat.
  A történet nem egyszerű, és többszereplős.
  Csak az látja át aki régi esküvőipari szereplő.
  Figyelek hölgyeim!

  Üdvözlettel:

  Barna László
  Ceremóniamester, esküvői tanácsadó, esküvőipari szakértő

 • 2011.02.02 15:11:45scs

  MI MI MI Mi EZ???????

  csak átfutottam ezt a cikket, de most hogy látom, hogy 2.000,- forintért adnak 1 szál tulipánt szeptemberben, holland import tulipánból?????

  Ez egy vicc, már ne haragudjatok.... bár gondolom meg kell fizettetni a PR cikkek árát.

  Mi előző évben szeptemberben 15.000,- ért adtunk !!25!! szálas tulipán csokrot.

  Miről beszélünk???? Ez egy vicc.

  weddingdesign.blog.hu - aki megfizethető minőségre vágyik

 • 2011.02.02 16:01:28bes3

  anyám borogass.

  nem mondjátok hogy ERRE van igény és pénz...

  Hihetetlen. Nem kell panaszkodni a gazdasági helyzetre :)

  (egy ismerôs volt egy esküvôn ahol a menyasszony mindent sk csinált mert az úgy a jó és úgy a tökéletes, varrt díszt, sütött kis személyre szóló ültetôsütiket, stb stb.

  Annyira hulla lett hogy egyszerûen elaludt a vacsora elején és átaludta a tökéletes esküvôjét :) hajnaltájt ébredt amikor a vendégek utolsó adagja szedelôzködött.

  Nagy az Isten állatkertje.

 • 2011.02.02 16:19:13Figyel Castro

  bes3: ezt ugye Te sem hiszed el?

 • 2011.02.02 18:37:33nitro1

  Hát ez az, hogy most már "esküvőipar" van... Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy akik erre szakosodtak, azok a téli hónapokban és a hétköznapokon dolgoznak-e valamit, és a hétvégi esküvő csak bónusz, vagy eleve csak hétvégén dolgoznak, és ezért ilyen baromi drágák, mert rövid idő alatt kell sok pénzt leakasztani.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta