Frissítsd fel magad a gyümölcsökben gazdag turmixokkal

shutterstock 2484091903
Olvasási idő kb. 6 perc

Számtalanszor bebizonyosodott már, hogy az egészséges és a finom étrend nem mond ellent egymásnak. Írásunkban egy többféle variációban létező italra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelynek az összetevői egyetlen helyről beszerezhetőek.

Ősszel a piacok igazi kincsesbányává válnak, ahol számtalan finomsággal találkozhatunk. Érdemes kihasználni a szezonális gyümölcsök és zöldségek bőségét, hiszen ezek nemcsak ízletesek, hanem tele vannak tápanyagokkal is. A helyi termelők által kínált friss áru különösen értékes, hiszen nemcsak a minőségük, hanem a fenntarthatóság szempontjából is előnyös választás. Az őszi hónapokban a következő gyümölcsök és zöldségek kerülnek a fókuszba: az alma, amely a legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik, különféle fajtákban elérhető; a hazai szőlőfajták, amelyek ilyenkor a legédesebbek és leglédúsabbak; a cékla, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyet salátákban vagy főzelékekben is felhasználhatunk; a sütőtök, az ősz slágere, amelyből ízletes leveseket és süteményeket készíthetünk; valamint a különböző káposztafajták, mint a savanyúkáposzta, amelyek szintén ilyenkor érkeznek a piacokra. Október és november ideális időszak arra, hogy felfedezzük a helyi piacokat, és felfrissítsük étkezéseinket a természet adta finomságokkal.

A shotok kiválóan illeszkednek az egészséges és jóízű étrendben

A piacokat járva rengeteg szezonális finomságot találhatunk, ezek fogyasztásának népszerű és egészséges formája az, hogy leturmixoljuk őket és shotként visszük be a szervezetünkbe. Ezzel nemcsak az emésztést segítjük, hanem változatos ízkombinációkat hozhatunk létre a növények és a fűszerek variációival. Az ilyen italok amellett, hogy hidratálnak, segítenek fenntartani az energiaszintet és a jó közérzetet. Továbbá könnyen beleilleszthetőek az étrendbe, ráadásul könnyű elcsomagolni őket a táskánkba, ugyanis így nem fognak megnyomódni vagy megbarnulni, mint eredeti formájukban.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a zöldség- és gyümölcslevek nem helyettesítik a teljes értékű étrendet, és nem mindenki számára megfelelőek. Mindig fontos konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt jelentős változtatásokat eszközölnénk az étrendünkben.

Egy citrusos és aromás ízű finomság

A shotok összetevőinek közös tulajdonsága, hogy tápanyagokban gazdagok; a zöldségek és gyümölcsök kivétel nélkül tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és rostokat. A receptek gyakran tartalmaznak citrusféléket, ezek a legfinomabb és természetes C-vitamin forrásaink közé tartoznak, erősítik az immunrendszerünket, a gyümölcsök természetes cukortartalma pedig növeli a szervezet energiaszintjét, segít megőrizni az egésznapos vitalitást. Az egyes zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények gyulladáscsökkentő hatása közismert, a kurkuma, a gyömbér és a spenót kiemelten hasznosak ebben a tekintetben. A shotok összetevői természetes módon tisztítják a szervezetet és segítenek eltávolítani a testünkben felhalmozódott toxinokat.

shutterstock 2377146289

A házi készítésű shotok mellett szól az is, hogy a legtöbb bolti gyümölcslevekkel ellentétben mentesek az adalékanyagoktól, a koncentrátumtól és a tartósítószerektől. Kifejezetten kevés munka van velük, akár 10-15 perc alatt elkészíthetőek, az alapanyagok pedig könnyen és gyorsan beszerezhetőek. Naponta 20 millilitert érdemes fogyasztani belőlük, viszont fontos, hogy légmentesen tároljuk őket. Az alábbiakban egy olyan receptet ajánlunk, amely minden említett jótékony tulajdonsággal bír.

Összetevők:

5 db narancs

  • 1 db lime
  • 3 db közepes méretű sárgarépa
  • 1 db citrom
  • gyömbér (hámozva, ízlés szerinti mennyiség)
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 2 teáskanál méz vagy juharszirup

A friss és pikáns ízű ital elkészítése pofonegyszerű. A hozzávalókat meg kell hámozni, a gyömbért és a sárgarépát érdemes kisebb darabokra vágni, majd turmixgépben homogén állagúvá dolgozni. (Ha nincs erős turmixgépünk, akkor érdemes először lereszelni a keményebb részeket.) Ezek után keverjük hozzá a kurkumát és az édesítőszert, aki szereti az aromás ízeket, az borssal bolondíthatja meg. A végén szűrjük át az italt. Hűtve akár egy hétig is eláll, de természetesen frissen a legfinomabb.

Minőségi összetevők a dm drogériákból

A shotok hozzávalóit a dm üzletekben is megtaláljuk, legyen szó édesítőszerről vagy fűszerekről. Ideális esetben friss zöldségeket és gyümölcsöket használunk, de ezek nem mindig elérhetőek. Ilyenkor jó megoldást jelentenek a drogériákban beszerezhető gyümölcslevek, mert ezek legtöbbször az alapanyagai ökológiai gazdálkodásból származnak, kíméletes eljárásokkal dolgozzák fel őket, és nem tartalmaznak tartósítószereket, ízfokozókat vagy színezékeket.

  • A dmBio narancslé íze intenzíven gyümölcsös, feldolgozása kíméletes direktpréselt eljárással történik. Az ún. direktlé 100 százalékban friss, nap érlelte és ökológiai gazdálkodásból származó narancsból készült.
  • Hasonlóan magas minőséget képvisel a dmBio sárgarépalé, gondosan válogatott zöldségekből készül, szintén direkt préseléssel. Önmagában ízletes és frissítő hatású, de különböző italok alapanyagaként is kiváló.
dm-2
  • A dmBio vegyes zöldséglé szintén gondosan válogatott, ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból jött létre. Ezeket részben kíméletes eljárással préselték, részben tejsavas erjesztéssel kezelték, a kész zöldséglét egy csipetnyi tengeri sóval ízesítették. Önmagában remek és egészséges szomjoltó, de levesekbe és szószokba is kiváló ízhatást biztosít.
  • A dmBio A-minőségű juharszirup színvonalát az garantálja, hogy a szüreti időszak első két hetében nyerik ki a juharfából. Enyhén édes íze alkalmassá teszi nem csupán italok, édességek, hanem keleti ízvilágú édes-savanyú ételek ízesítéséhez is.
  • A lágy és virágos aromájú dmBio akácméz íze ellenőrzött ökológiai gazdálkodók munkáját dicséri. Nemcsak sütemények, desszertek és teák ízesítője, hanem mindenki gyerekkorának klasszikus kedvencéhez, a vajjal és mézzel megkent kenyérhez is kiváló.
dm1

A cikket a dm támogatásával a Brand & Content készítette, nem a Dívány szerkesztősége.  Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek