no

Vidámparkok odaát

Könnyen elképzelhető, hogy Ausztria azért nem épített túl sok óriási hullámvasúttal bíró vidámparkot, mert minek strapálja magát, ha egyszer ott vannak a németek, akik úgyis megszállottan rajta vannak ezen a témán. Ez persze közel sem jelenti azt, hogy ne lenne hova mennie a sógornak szórakozni, ám hagyományos értelemben vett vidámparkjuk nincs olyan sok, hemzsegnek ellenben az erdei kalandparkoktól, az óriási strandoktól és a bobpályáktól. Nagyon úgy fest, hogy ők a gyerek mindenek előtt vonalon mozognak, mivel a kisebb méretű családi parkokkal Dunát lehet rekeszteni.

Az alábbiakban ezeket a helyeket vizsgáljuk meg, hátha egy hétvégi kirándulás keretében kedvünk szottyanna tesztelni is őket.

1. Az Erlebnispark Straßwalchen Salzburg északi részén található, és egyike a megannyi, főképp a kicsik szórakozására szakosodott vidámparknak. Mindent bevetnek benne, ami csak vonzhatná a gyerekeket, tehát akad dínó park, Fantasiana nevű mesevilág, egy western város, de Szindbád utazásait is végigkövethetik, sőt még Drakula kastélyát is bebarongalhatják a látogatók. Bár a honlapon fellelhető fotók nagy része boldog családokat ábrázol, meg lehet próbálkozni gyerek nélkül is a straßwalcheni vidámparkkal, de 18 év felett inkább ajánljuk azért a Prátert. A belépő 15 euro (kb 4500 forint), nagyjából mindennek a használatára feljogosít, mínusz a gyerekek kedvencei: a zenélő, sípoló, előre-hátra mozgó színes játékok.

vi1
erlebnispark.at

2. A Bécsi Prater korántsem csak egy vidámpark, megannyi más formája a szórakozásnak is rendelkezésünkre áll, ráadásul viszonylag közel van. Az általunk bemutatott vidámparkok közül ez a leginkább felnőtt-kompatibilis, azaz rendes méretű hullámvasút, sőt a világ legmagasabb körhintája, a Praterturm is itt található, 117 méter magasságban pörget Bécs felett. Nagyon úgy fest, hogy nem azért a Prater Ausztria leghíresebb vidámparkja, mert ez van a fővárosban, de csak még azért sem, mert közel van Magyarországhoz, hanem egyszerűen azért, mert tényleg ez a legjobb. Ennek megfelelőek az árak: bár maga a bejutás ingyenes, viszont 1-10 euro között lehet felülni a játékokra (a fent említett Praterturm öt eurót kóstál), így viszonlag gyorsan elszalad egy százas.

136379155
Amy T. Zielinski

3. A Familypark Neusiedlersee van a legközelebb kishazánkhoz, ám ez újabb formája a gyerekvidámparkoknak. Kisgyerekes szülőként mondhatom, nagy áldás a korábbi nevén Märchenpark. Nyáron még fürdeni is tudnak a lurkók a viccesen megoldott szökőkútban, ami igazán felüdítő tud lenni két óriáscsúszdázás vagy éppen az annyira azért nem kis méretű hullámvasútazás között. A látogatóknak nincs olyan híres látványosság, mint a straßwalcheni vidámparkban, de azért itt is akad traktortúra, ami a háztáji állatok között kalauzol, meseerdő vagy kisvonat. Általános megfigyelés, hogy a kisebb gyerekeket inkább izgatta a németül mesélő erdő, mint bármi más, esetleg persze a külön Familypark által kibocsátott érme, amit számolatlanul lehet dobálni az erre szakosodott színes, zenélő játékokba. 19,50 euró a napijegy, de szülinaposoknak ingyenes, akár salzburgi unokatestvérénél.

vi3
familypark.at

4. Nem a legmeggyőzőbb, de azért vidámpark-szerű a Familienland a tiroli Mühlauban. Ajánlatai alapján olyan lehet, mint egy nagy kültéri Elevenpark, bár van kalózhajójuk, gyerekrepülőjük, sőt viking városuk is kisvasúttal. Ettől függetlenül, ha választani kéne, biztos nem ezt keresnénk fel, pedig ez a legolcsóbb, mindössze 10 euró a napijegy felnőtteknek.

vi4
familienland.net

5. A Fun Spielpark Leutasch gyerekvidámpark egy újabb példa arra, hogy nehéz hullamvasútrajongó osztrákként az élet. Maga a leutaschi játékpark is inkább csak azért kerülhetett fel a listára, mert az amúgy 1,2 km hosszú bobpályát ügyesen vegyítik a vízicsúszdával és egyéb játékos lehetőségekkel. Az Innsbruck közelében fellelhető nagyszabású játszótérre nincs belépő, van viszont zseton, amiből darabja egy euróba kerül, de ötven euróért vehet kombinált jegyet a látogató.

6. Se szeri, se száma az osztrák bobpályáknak és játékparkoknak, így ezek hosszas felsorolásától most eltekintünk. Nem különösebben vidámpark, de érdekes látványosságnak tökéletesen beillik, így a lista végére ideillik még a  Minimundus. A Klagenfurt mellett található miniatűr játékváros azért is híresebb, mint holland társai, mert az egész világ ismert épületei megtalálhatók benne 1:25 arányban lekicsinyítve az Eiffel-tornytól kezdve a New York-i Szabadság-szoborig. Több mint másfélszáz épület makettje látható, amit felnőttek 13 euróért tekinthetnek meg.

vi6
minimundus.at
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek