ALAPKONYHA

Hogy vegyünk jó spárgát?

2017. április 15., szombat 16:07 |

Itt a spárgaszezon, összeszedtük mire érdemes figyelni, hogy ne legyen se fás, se keserű.

medvehagyma-szezon lecsengésében egyetlen jó dolog van: az, hogy megjelenik a piacon a spárga. Persze az, hogy ez pontosan mikor következik be, nagyban függ az időjárástól. A spárgaszezon ugyanis nem tart tovább két hónapnál. A termelés jobb esetben már márciusban elkezdődik, de ha a tavasz késik, minden borul. Még jó, hogy idén időben érkezett.

A spárga hajtásnövekedése egyébként akkor indul, ha a talajhőmérséklet a tél után eléri a 10-12 Celsius fokot. A zöldség hosszú, gúla forma földkupacok alatt 4-6-8 darabos hajtáscsoportonként növekszik, a szüretelők innen kaparják ki, és ha elég hosszú, akkor elvágják, dobozba rakják, majd visszatemetik a földet. Ha jól csinálják, akkor a gyökértörzshöz nem túl közel vágják ki, ellenkező esetben ugyanis a spárga íze elég keserű. De nem csak erre érdemes figyelni a spárgaszedésnél: mivel minden spárgaszál más érettségi fokon áll, ezért egy lyukat többször is meg kell bontani. A spárga egyébként gyorsan érik, és ha a kelleténél fél nappal többet tölt a földben, teteje belilul, értéke pedig a felére zuhan.

shutterstock 423884443

Ez mind szép, de milyen a jó spárga? 

A jó fehér spárga egyenes, teteje nem lila, vágás után 22 centis. Ez a tökéletes spárgaverzió éri a legtöbbet. A vékony szálakra általában kisebb a kereslet, de ha ilyet látsz, ne aggódj, ízre pont olyan lesz, mint vastagabb testvére. A zöld spárgával könnyebb az élet, ő nem földkupac alatt, hanem a felszín felett növekszik, így nem kell sem ásni, sem kaparni, egyszerűen csak le kell vágni, ahogy elérte a 22 centis EU szabványt. Arra viszont figyelni kell, hogy ne nyíljon ki a feje. Ha ez mégis megtörténik, elvileg mehet a kukába, szóval a piacon is érdemes elkerülni. Vásárlásnál arra érdemes figyelni, hogy milyen a spárga végén a vágásfelületet. Ha az nagyon be van száradva, akkor a növény régi. Ez azért baj, mert a spárga 90 százaléka víz, így könnyen kiszárad, megfásul. A frissességét a beszáradás mértéke mutatja: ha csak fél centi kemény, az még megvehető, viszont a centis szárazság három napos spárgát rejt, szóval azt inkább érdemes elfelejteni. 

A jó spárga pedig nemcsak finom, de  A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdag. Jó levesnek és köretnek, de remek csirkével, rizzsel, salátának, vagy csak magában valami klassz öntettel. Mi számos spárga receptet próbáltunk már a gasztrorovat történetében, jöjjön a három kedvenc receptünk. 

Spárgás rizottó. Rizottó fehér- és zöldspárga-fejekkel, citrommal és parmezánnal. Olyan gyorsan kész, hogy a harmincperces kaják közé is befért volna.

Sült spárgasaláta. Pirított szezámmal indítunk, úgyhogy már csak jó lehet. És akkor a spárgáról és a bébispenótról még nem is szóltunk…

A szezonban legalább egyszer muszáj. Még jó, hogy egyszerű és gyors.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés