ALAPKONYHA

A Costes lett az év étterme, itt a lista!

2017. február 27., hétfő 20:16

Ma este ismét kiosztották a Dining Guide év étterme díjakat, ezzel együtt pedig megjelent az idei top 100-as kiadványuk, amelyben a szerintük legjobb éttermeket ajánlják. 

 • Az év étterme: Costes, séf: Palágyi Eszter
 • Az év szakácsteljesítménye: a Bocuse magyar csapata : Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes

A fine dining éttermek díjazása előtt idén is a street food kategória nyertesét szólították először színpadra.

 • Az Év Street Food Díját a Kemencés Pizzéria érdemelte ki.
 • Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat Garai Ádám, az Olimpia séfje vette át.
 • Az Év Innovatív Konyhája Díj birtokosa 2017-ben a Mizsei János séf által vezetett MÁK étterem konyhája.
 • Az Év Séfje Díj Sárközi Ákosnak, a Borkonyha séfjének járt.
 • Az Év Legígéretesebb Konyhája Díjat a Babel Budapest kapta, mely éttermet két séf, Langer Gábor és Veres István közösen vezetnek.

Titokban tesztelt a külföldi sokcsillagos zsüri

A Dining Guide folytatta a tavalyi évben megkezdett hagyományt. Az idei kalauz szakmai hitelességét továbbra is egy nemzetközileg elismert, összesen három Michelin-csillagos séfnek, Giancarlo Perbellininek és társainak köszönhetjük. Giancarlo Perbellini, mint a zsűri elnöke, társaival titokban tesztelte a számukra előválogatott húsz éttermet, ezután döntötték el a legjobb 10 étterem sorrendjét. Segítségére volt a tavalyi zsűri elnöke, a két Michelin csillagos La Peca étterem tulajdonosa, valamint Fausto Arrighi, a Michelin korábbi igazgatója.

Az Év Étterme díj birtokosa 2017-ben a Palágyi Eszter vezette Michelin csillagos Costes 93 ponttal.

Ez Magyarország egyik legstabilabb konyhája, amely kívül, sőt felette állt a 2016-os évben a Michelin-csillagos magyar éttermekben történt mozgolódásoknak. Magyarország első Michelin-csillagos éttermében most már Palágyi Eszter vezeti a konyhát, a korábban executive chefként közreműködő Miguel Vieira már a távolból sem szól bele az étterem működésébe. Ennek következménye, hogy a magyar séf nagyobb hangsúlyt tud fektetni a hazai sajátosságokra, ez pedig még egyedibbé teszi a Costest.

92 pontot kapott a Babel és az Onyx

Őket követi a sorban egy tavaly már a tízbe került, azonban idén különösen figyelemreméltó étterem, a Babel Budapest 92 ponttal. A Babel Budapestben a zsűri szerint valós értelmet kap a a regionális konyhaművészet kifejezés, amelyben Erdély különös szerepet játszik. Hlatky-Schlichter Hubert tulajdonos Veres István és Langer Gábor séfpárosnak szavazott bizalmat, a tavaly újjászületett és gyökerihez visszatérő étteremben a jó dolgok, mint a modernség, az innováció és a nyitottság megmaradt, viszont kiegészült valami olyan egyedi újszerűséggel, ami egészen ígéretessé teszi jövőjét is.

A Babelhez hasonlóan szintén 92 pontos a Michelin-csillagos Onyx. Magyarország második Michelin csillagos éttermében az eddigi jelek szerint a séfváltás zökkenőmentesen zajlott, Széll Tamás és Szulló Szabina helyét Mészáros Ádám vette át. Étlapváltás is történt, a továbbra is nagyon magas színvonalú és csúcsminőségű alapanyagokra épülő, magyar konyhát vivő étteremben a színvonal nem esett.

91 és 87 pont közé hét étterem is jutott

A Borkonyha 91 pontot érdemelt, csak úgy, mint a Costes Downtown. 89 ponttal szerepel a kalauzban az Olimpia, mint a tízes lista új belépője. A Salon 88 pontos, csak úgy, mint a St. Andrea Borbár, a lista másik új belépője. Magyarország tíz legjobb étterme között még két éttermet kell kiemelni. A 87 pontos Arany Kaviár, illetve a szintén 87 pontos MÁK évek óta a lista állandó szereplői.

A minőség magas, az egyediség még hiányzik

Hagyomány már, hogy a gála estéjére elkészül a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz is, melyet március 1-jétől lehet kapni az újságárusoknál. A kiadvány a TOP 100-as rangsor mellett több mint 200 további étteremről és street food helyről szolgál információval.

„A magyar vezető éttermek egyértelműen nagyon magas minőséget képviselnek, a megismert éttermek konyhatechnológiai felkészültsége a mai európai színvonallal megegyező, az éttermek kialakításáról annak minőségéről is elmondható ugyanez.” – kezdte értékelését Giancarlo Perbellini

„Amit hiányoltam, az az úgynevezett egyediség, a régióra jellemző jegyek erősítése. A legjobb magyar éttermek kínálatában nem csak a régióra jellemző alapanyagoknak, hanem a helyi gasztronómiai kultúrának, a jellemző ételeiknek is meg kell jelenniük, természetesen a mai elképzeléseknek megfelelő minőségben vagy akár csak egy modern adaptációban. Elengedhetetlen lesz a mezőgazdaság fejlődése, hiszen ma az éttermek (a saját elmondásuk szerint) még nem tudnak megfelelő mennyiségű, magas minőségű hazai alapanyagot beszerezni.”

Ajánlanak, nem kritizálnak

Herczeg Zoltán gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője kiemelte: „Kritikát nem írunk. Nem arról kell írni, hogy hová ne menjenek a vendégek, éppen ellenkezőleg, ezek a kiadványok éttermeket ajánlanak. Amikor tavaly újra fogalmaztuk a Dining Guide értékelő rendszerét, akkor csak a függetlenséget és a kalauzok szakmai szempontjait tartottuk szem előtt. Az idei évtől nagy segítségünkre volt a Michelin Guide egyik volt igazgatója, Fausto Arrighi, aki 36 évet töltött el a nagynevű étteremkalauznál. Az ő szakmai tapasztalata, tanácsadói munkája sokat adott a Volkswagen-Dining Guide TOP 100 idei, 2017-es kiadványához.”

A 2017-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Fődíj: Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Costes

Különdíjak:

 • Staropramen-Év Street Food Díj: Kemencés Pizzéria
 • Gyulai Pálinka-Év Ifjú Séftehetsége Díj: Olimpia – Garai Ádám, séf
 • K&H private banking-Év Szakácsteljesítménye Díj: a Bocuse d'Or 2017-es magyar csapata – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes
 • Neff-Év Innovatív Konyhája Díj: MÁK – Mizsei János, séf
 • Unicum Riserva-Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Babel Budapest – Langer Gábor, Veres István, séfek
 • Nespresso-Év Séfje Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

Top 10 étterem:

 1. Costes – Palágyi Eszter, séf
 2. Babel – Langer Gábor, Veres István, séfek
 3. Onyx – Mészáros Ádám, séf
 4. Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
 5. Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
 6. Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
 7. Salon – Wolf András, séf
 8. St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
 9. Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
 10. MÁK – Mizsei János, séf

Ez volt a díjátadó menüje

Az este menüjét a Babel Budapest séfjei alkották meg. A vacsora mellett több további topséf is készül kreatív finger foodokkal külön erre az alkalomra.

 • Ádám Csaba (Olimpia) például ananászos véres hurka falatokat kínált,
 • Barna Ádám a Szent Andrea Wine & Gourmet Bar séfje egy igazán különleges, körözöttel töltött „kavicsot”, és egy hurkával töltött buktát birsalmával.
 • Langer Gábor és Veres István többek között a disznósajthoz izgalmas alma gélt, torma „snow”-t valamint rizs csipszet párosított, második finger foodjuk pedig egy hátszín volt, amit a kávés vattacukor tett különlegessé.
 • A székesfehérvári 67 étterem séfje, Volenter István kreációjának alapanyagai bergamot, karfiol és zöldborsó.
 • Az Onxy séfje, Mészáros Ádám a Magyar Evolúciós Menüjük egyik fogását hozta: feketegyökér, cékla, petrezselyem.

A Babel Budapest menüje:

Welcome Flying

 • Disznósajt, alma, torma

Előételek

 • Bélszín, szója, jégcsap retek
 • Polip, feketgyökér, quinoa
 • Füstölt sertés májkrém, savanyított uborka, lavash
 • Zeller „rizottó”, zeller vinaigrette, angol zeller

Főételek

 • Fogas, citrom, cékla
 • Vaddisznó tarja, burgonya, hagyma
 • Csicsóka, kovászolt csiperke
 • Tanyasi csirkemell, paprika, házi tészta

Desszertek

 • Rigó Jancsi
 • Mákos guba
 • Narancsos sajttorta
 • Magyar sajtválogatás 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés