Mirelit pizza teszt: ezek kerülnek 800 forintba?!

Régóta dédelgetett tesztötletünket váltottuk valóra, és megnéztük, mit tudnak a mirelit pizzák. Arra fel voltunk készülve, hogy teljesen máshogy néznek ki kibontás után, mint a képeken, de arra voltunk kíváncsiak, hogy mit tudnak ízben. A szerkesztőséget nem akartuk teljesen felszámolni, ezért a nagyon olcsó pizzákat elfelejtettük. A sonkásra esett a választásunk, mert az minden mirelit pizza alapja, na és ott a legnagyobb az esély, hogy elbukjon az egész a rossz minőségű sonkán. 

Mivel a pizza egyik legfontosabb pontja, hogy jól süljön meg, ezért a Samsungtól kaptunk egy okos sütőt, ami gyakorlatilag egy kisebb méretű elektromos sütő, amivel ezen felül grillezni lehet, akár krumplit is lehet benne sütni, és persze mikrózni is lehet vele. Ebben sütöttük meg a pizzákat a pizzasütő funkcióval, mindegyiket annyi ideig, amennyi a csomaglásán szerepelt. 

Az értékelésben Budapest hiánypótló pizzázója, az Igen! nevű hely lelke, Vidó Nóri és üzletvezetője, Lovász Domi segített nekünk, akik végigszenvedték mind a kilenc indulót és pontoztak is velünk. A pontozásban, hogy nagyobb legyen a szórás, külön értékeltük a külsőt, a feltétet, a tésztát és az ízt, ez adta ki a végső pontszámot. 

Az igenes pizzák 450 fokon sülnek és 50-90 másodperc alatt sül meg a pizza. Kemence híján ez otthon persze máshogy megy, de vannak praktikák, amik segítenek. Elsőként a tésztát megcsináljuk és elősütjük száraz teflonserpenyőben úgy, hogy fekete pöttyös legyen. Ezt akár le is lehet fagyasztani későbbre. Nyújtásnál arra kell figyelni, hogy a közepe vékony legyen, a széle vastagabb és ne nyomkodjuk ki belőle a levegőt. Maximum hőfokra kell állítani a sütőt, ha van rajta grillfokozat, akkor azt használni, így a feltétek nagyjából két perc alatt rásülnek, a tésztát pedig már nem kell sütni, mert az az elősütésnél kész lett.  

Van olyan, aki vagy teflonlapot vagy vaslapot tesz a sütőbe és azt is előmelegíti, hogy hasonló körülményeket érjen el mint a kemencében, és arra a forró lapra teszi rá a pizzát, közel a tetejéhez.

A másik nagy tévedés a túlzott fűszerhasználat. Az igenesek elmondták azt is, hogy egy fajta pizzára való oregáno, az pedig a marinara, arról nem is beszélve, hogy minden mirelit pizzára került paprika is, ami szintén nem alapja a pizzáknak.

"Egyszer Nápolyban ettem olyan pizzát, amin volt paprika, annak sütőtök volt az alapja, nem paradicsomszósz, és azon volt paprika meg cukkinivirág. Ahhoz nagyon passzolt" - mondta Vidó Nóri, aki elmondta, hogy azért a nápolyiak sem annyira ínyencek, hiszen imádják a sültkrumplis-virslis pizzát.  

Azt is megtudtuk, hogy a pizza egy alapvetően egyszerű műfaj, igaz sok dolgon el lehet csúszni. A pizzatésztához semmi extra nem kell, csak legyen jó minőségű a liszt. Itt az a baj, hogy már az alap pizzák sem jók.

"El sem tudom képzelni, hogy a legolcsóbb pizzákat hogyan hoznak ki ennyiből, hiszen az alapanyagok, az elkészítés, a szállítás, a csomagolás az nem olcsó. Eleve egy doboz sem olcsó, és akkor még nyereséget is el tudnak könyvelni ezeken" - értetlenkedett mindenki a teszt végén. 

9. helyezett: Pizza Most - 13 pont

Összetevők: Búzaliszt, étolaj, kristálycukor. jódozott só, élesztő, nővényi zsiradék (pálma, repce), cukor, sovány tej- és tejsavópor, emulgeálószer, szőlőcukor, étkezési só, tisztkezelőszer, pizzaszósz (sűrített paradicsom, víz, só, ecet, fűszerkeverék, módosított keményítő, étkezési sav, tartósítószerek, aromák) növényi zsír, burgoanyakeményítő,tejfehérje,jó, ömlesztősó, színezék, sonka (5%) stabilizátorok, antioxidáns, tartósítószer, sajt, kaliforniai paprika.

A Pizza Most kiverte a biztosítékot az összes tesztelőnél, pedig nem ez volt a legolcsóbb a teszten, mégis mindössze 13 pontot tudott összeszedni a 100-ból. A legtöbben már a puszta látványtól elborzadtak, pedig akkor még a sonkát észre sem vették. A kolléganőnk pedig a kíváncsiságtól hajtva egy furcsa kísérletbe kezdett és azóta őrizget és nevelget a polcán egy szeletet ebből a pizzából. Meg kell hagyni, az idő nem javított a kinézetén, de nem is rontott rajta túl sokat. 

Szakértőink szerint nem elég, hogy rosszul néz ki, kevés a feltét rajta és aránytalanul vastag a tésztája, ráadásul a furcsa színű hús sem győzte meg őket arról, hogy ez egy jó pizza lenne. Kevés rajta a szósz, és a széle is sokkal vékonyabb, mint a közepe, pedig ennek pont fordítva kellene lenni.  Az egész olyan mintha egy nagy tésztából vágták volna ki, mint mikor otthon pogácsát szaggatunk.

DSC5919
Kaszás Tamás / Dívány

Nem tudjuk szépíteni a dolgot, a laikus tesztelők kiborultak, mikor meglátták ezt a pizzát. "Pofátlanul nem volt rajta semmi feltét, ami rajta volt, az pedig büdös volt." "Nagyon nem volt esztétikus, ránézésre nem enném meg. A tészta pedig irtó száraz volt." "A hús színe sütés előtt sem volt bizalomgerjesztő, és ezen a sütő is csak kicsit segített." "Ennek miért pizza a neve? Mert kerek? A tészta olyan mint egy szivacs" "Sokkal undorítóbb az íze, mint ahogy kinéz, és igazán döbbenetes. A sonkát nem mertem megkóstolni." -ezek a vélemények, vagyis ha ilyet lát a boltban, inkább vegyen egy pizzalapot, tubosos pizzaszószt, gépsonkát és lapka sajtot. Nem hangzik jól? Pedig még ez is díjnyertes pizza lesz ehhez képest. 

8. helyezett - Tesco Italian Style 41 pont

Összetevők: Pizzalap [BÚZALISZT, ivóvíz, élesztő, dextróz, repceolaj, étkezési só], Paradicsomos szósz (29%) [paradicsompüré (20%), cukor, szárított zöldfűszerek, fűszerek, BÚZALISZT, burgonyakeményítő, BÚZAKEMÉNYÍTŐ, szárított fokhagyma, étkezési só], Mozzarella sajt (TEJBŐL) (14%), Sonka (10%) [sertéshús, étkezési só, dextróz, cukor, antioxidánsok (nátrium-aszkorbát, rozmaringkivonat), tartósítószer (nátrium-nitrit)], Pirospaprika (4%), Allergén anyagok: Lásd az összetevők között nagybetűvel kiemelve., A termék nyomokban földimogyorót, dióféléket és zellert tartalmazhat.

Bár utolsó előtti lett a Tesco, azért az elég sokat elárul, hogy az utolsóhoz képest mennyivel több pontot kapott. Ennek ellenére ez még mindig nem igazán nyerte el a tesztelők és a szakértőink tetszését, szó szerint belefagyott mindenkibe a szó.

DSC5930
Kaszás Tamás / Dívány

A tészta konkrétan fehér és rengeteg rajta a sonka, de sajnos ez nem javít rajta a szakértőink szerint. Igazából annyi mindennek kellene máshogyan történni a gyártás során, hogy ez jó pizza legyen, hogy ennél többet nem is tudtunk belőlük kihúzni.

"Sajnos ez egy félreértés. Az első volt utoljára ennyire rossz." 

7. helyezett: Riggano 46 pont

Összetevők: Búzaliszt, víz, eidami sajt, paradicsomsűrítmény, füstölt sertéssonka (4%), főtt sertéssonka (4%), sertészsír, vöröshagyma, paprika, élesztő, cukor, étkezési só, burgonya keményítő, fűszerek, rizsliszt.

Az Aldi pizzája nem prémiumtermék, de a sima sonkás verzióból csak ez állt rendelkezésre. Vannak az Aldiban jobban tűnő pizzák is, de azok már sokkal gazdagabb feltéttel rendelkeznek, talán érdemesebb azzal próbálkozni, mert ez nem aratott osztatlan sikert, ráadásul a feltüntetett idő alatt nem is sült át rendesen. 

"Ez már sokkal jobban néz ki mint az előző (Pizza Most), és több is rajta a feltét" - mondta szakértőnk, aki szerint ennek ellenére nem sok köze van a pizzához, inkább egy jó melegszendvicsként tudott az aldis versenyzőre tekinteni. 

DSC5921
Kaszás Tamás / Dívány

"Ez a pizza jól meg volt pakolva feltéttel, de a feltüntetett sütési idő alatt nem sült meg, nyers volt a pizza teteje." "Illatra nem rossz, a tészta, nekem egy kicsit édes." "Egyszerre édes és keserű. Nem gondoltam volna, hogy paradicsom ennyire rossz is tud lenni." "Ezen hagyma is van! Egyébként tök jó szemétkaja"

6. helyezett - Deep Pan Pizza 47 pont

Összetevők: búzaliszt, víz, paradicsomszósz, sajtkészítmény, sonka (6%), paprika, hagyma, repceolaj, élesztő, étkezési só, cukor, oregánó, antioxidáns

A Deep Pan pizzának szintén nem volt elég az az idő, ami a dobozon szerepelt, így ha hideg nem is, de kissé nyers maradt a közepe, miközben a színe sem változott túl sokat. 

A szakértőink szerint ez a pizza túlságosan nyers, viszont nem kelt meg, nincs íze, de ami van az is édes, bár a tészta egész ehető. 

DSC5923
Kaszás Tamás / Dívány

"Hideg maradt a teteje, lehet, hogy emiatt nem néz ki jól, és az íze is ezért nem az igazi." "Óriási! Pöttyökben van rajta a szósz! Vannak rajta felfedezetlen területek. Nagy plusz, hogy van rajta más íz a keserűn túl is." "Roppan a tészta, de keletlen az egész, ennek ellenére egész ehető, és a paradicsomszósz sem rossz rajta"

5. helyezett: Ledo 54 pont

Összetevők: Búzaliszt, Víz, Sonka 13% (sertéshús, keményítő, konyhasó, cukor, maltodextrin, fűszerek, antioxidánsok: E331, E301, E316, stabilizátor E452, tartósítószer E250, ízfokozó E621), Mozzarella sajt 13%, Paradicsom, Növényi olaj, Cukor, Konyhasó, Keményítő, Élesztő, Fűszerek, Tartalmaz: glutént, tejet

A Ledo sonkás pizzáját sok helyen beszerezheti. Ennél a pizzánál még arra sem kell plusz pénzt szánnia, hogy vegyen hozzá sonkát, mert abból nem volt hiány rajta, csak sajnos ettől még nem lett az igazi. 

DSC5925
Kaszás Tamás / Dívány

"Nagyon-nagyon sok volt rajta a sonka, és sajnos nagyon-nagyon szar is volt."  "Zsíros vizes volt." "A szósz eláztatta a tetejét, és úgy tűnik, ezt is tovább kell sütni, mint ami a dobozon áll." "Nagyon sok rajta a sonka, és nem is ehetetlen! Kár, hogy a dobozon jelzett idő alatt még csak át sem melegedett." "Sok a feltét, de legalább finom, viszont a tészta túl édes, és ez sem sült át"

4. helyezett: Dr. Oetker Guseppe pizza  55 pont

Összetevők: Búzaliszt, Ivóvíz, 12% sonka (sertéshús, ivóvíz, módosított keményítő, burgonyaliszt, étkezési só, szójafehérje, glükóz, stabilizátorok (trifoszfátok, polifoszfátok, nátrium-nitrit), sűrítőanyag (karragén), cukor, maltodextrin, sertéskollagén-fehérje, aromák, fűszerkivonatok, antioxidáns (nátrium-aszkorbát)), 10% sajtok (edámi, mozzarella), Piros kaliforniai paprika, Paradicsomsűrítmény, Pálmaolaj, Repcemagolaj, Sütőélesztő, Étkezési só, Cukor, Módosított keményítő, Fűszerek, Sovány tejpor, Aromák, Hidrolizált növényi fehérje, Maltodextrin, Színezék (karotinok), Karamellizált cukor, Füst aroma

A Giuseppe pizza abból a szempontból lógott ki a többi közül, hogy vastagtésztás pizza, amit itt tényleg szó szerint értettek, vagyis gyakorlatilag egy pizzatortát sikerült szervírozni a tesztelőknek. Aztán a szakértőinkkel egyetemben mindenki belátta, hogy ilyen egy igazán ideális bulikaja. Már ha a buli alatt azt értjük, hogy csatakrészegen szeretne enni valamit, ami tömény, és aminek segítségével kicsit elviselhetőbb lesz a másnap. 

Szakértőink szerint a Giuseppe pizzánál értékelhető, hogy jól megkelt a tészta és vastag, de könnyű. Ami ennél nagyobb hiba, hogy sajnos száraz is. 

DSC5931
Kaszás Tamás / Dívány

"Összességében ezt tartom a második legjobbnak, a tészta is finom volt, csak kicsit sok" "Pizzatorta! Felülről gusztusos, oldalról gigantikus! Nekem ezzel semmi bajom, de miért van mindegyik pizzán paprika???" "Olyan mintha vastag kenyér lenne"

3. helyezett: Trattoria Alfredo Deliziosa 58 pont

Összetevők: Búzaliszt, 22% aprított paradicsom, 14,2 % főtt sonka, 14% sajt (50% mozarella, 50% eidami), ivóvíz, repceolaj, cukor, étkezési só, sütőélesztő, teljes tejpor, szárított búzakovász, árpamaláta-kivonat, oregánó, kakukkfű, édes tejsavópor, fokhagyma-garnulátum, cayennebors, pirított malátaliszt (búza, árpa), fehér balzsamecet.

A középmezőnyben elég erős verseny alakult ki, de végül a Lidl pizzájának sikerült felkerülni a dobogóra, bár még így is eléggé megosztotta a laikusokat is. 

Állagra ez a legjobb versenyző, nagy kár, hogy ízben már nem ilyen erős- mondták a szakértőink, akik szerint a paradicsom ezen a pizzán volt a legjobb, nincs túlfűszerezve, és került rá feltét bőven. 

DSC5929
Kaszás Tamás / Dívány

"A tészta nagyon finom ropogós, de a sonka bődületesen szar." "Hát, nem egy OCD-s rakta fel rá a sonkát, az biztos, kis szigetekben csoportosulnak egymás köré a szeletek. Meg nem értem, hogy miért asztallap vastagságúak a sonkaszeletek. A szósz egész jó, a tészta semleges." "Ezen a hús undorító. Faggyúízű."

2. helyezett: Dr. Oetker Ristorante Pizza 65 pont

Összetevők: Búzaliszt, Ivóvíz, 14% sajtok (mozzarella, edámi), 9,0% sonka (sertéshús, ivóvíz, módosított keményítő, burgonyaliszt, étkezési só, szójafehérje, glükóz, stabilizátorok (trifoszfátok, polifoszfátok, nátrium-nitrit), Sűrítőanyag (karragán), Cukor, Maltodextrin, Sertéskollagén-fehérje, Aromák, Fűszerkivonatok, Antioxidáns (nátrium-aszkorbát), Repcemagolaj, Paradicsomsűrítmény, Piros csemegepaprika, Étkezési só, Sütőélesztő, Cukor, Módosított keményítő, Fűszerek, Aromák, Hidrogénezett növényi fehérje, Maltodextrin, Karamellizált cukor, Füstaroma

Ha elsőre tippelni kellett volna, hogy papírforma szerint melyik pizza lesz a befutó, akkor biztosan a Ristorante pizzára gondoltunk volna, hiszen a teszt előkészületeinél többen is mondták, hogy néha megfordul a sütőjükben egy mirelit pizza, de csakis Ristorante. 

Az igenesek túl vékonynak találták a tésztát és ők is észrevették azt, ami több laikusnál is visszaköszönt, hogy ez a pizza bizony valamiért kesernyés, illetve a szósz maga túl fűszeres, ami egyáltalán nem jó. 

DSC5927
Kaszás Tamás / Dívány

"Keserű volt a szósz, viszont a tészta az finom volt. Nagyjából." "Megcsapott a sonka illata, eddig egyiknél sem volt ilyen. Mondjuk ettől sem lett sajnos nyerő ez a versenyző." Kár, hogy ráborult a fűszeresdoboz, és elég keserű valamiért, de összességében bőven ehető." " Van egy fura mellékíze. Mégpedig keserű." 

Nyertes: Buitoni La Pizzeria 80 pont

Összetevők: Búzaliszt, Víz, Mozzarellasajt (15%), Paradicsom darabok (13%), Főtt sonka 9% (sertéssonka, víz, étkezési só, tartósítószer: nátrium-nitrit; dextróz, stabilizátor: citromsav; fűszerkivonatok, antioxidáns: aszkorbinsav; füst), Repceolaj, Piros paprika (3%), Étkezési só, Cukor, Módosított kukoricakeményítő, Részben pörkölt malátaliszt (búza, árpa), Dextróz, Liszt (zab, búza), Szárított malátakivonat (árpa), Stabilizátor: guargumi, Fűszernövények és fűszerek, Élesztő, Búzacsíraliszt, Szárított kovász (búza), Fűszerkivonatok, Fokhagyma

Eddig nem ismertük a Buitoni pizzát, aztán kiderült, hogy a Nestlé gyártja, amiről viszont azt nem tudtuk, hogy van mirelit pizzája. A doboz szerint igazi olasz ínyenc élmény, régi családi recept és minden, amivel a pizzázók szokták csalogatni a vásárlókat. Persze a többin is olvastunk hasonlókat, de ebben úgy tűnik volt is igazság!

Erről a pizzáról az igenesek is elismerően nyilatkoztak, így a Buittoni nyert, legalábbis ebben a mezőnyben. "Okés, ropog is, viszont tök fűszeres, ami béna, és a sajt sem a legjobb. Egy igazi bulis melegszendvicset viszont kivált".

DSC5926
Kaszás Tamás / Dívány

"EZ VOLT A LEGKIRÁLYABB!! Bár ez is ugyanolyan volt ránézésre, mint a többi. Viszont finom ízélményt nyújtott". "Nálam ő a győztes, bár pizzának ezt sem nevezném, a széle olyan mintha pirítóst ennék, de legalább egy egészen jó pirítóst." "Messze a legjobb. Kellemesen roppanós tészta, a feltétek is rendben vannak. Kár, hogy a tészta szottyos a szósznál." 

Megnevezés                Ár                             Kiszerelés          Hol vettük pontszám (max: 100)
Buitoni   799 forint 320 gramm   Tesco 80 pont 
Ristorante    709 forint 320 gramm   Tesco 65 pont
Deliziosa   449 forint 330 gramm   Lidl 58 pont 
Guseppe  775 forint  445 gramm   Auchan 55 pont 
Ledo   499 forint 330 gramm   Tesco 54 pont 
Deep Pan   419 forint 335 gramm   Auchan 47 pont 
Riggano   249 forint 300 gramm   Aldi  46 pont 
Tesco Italian style   575 forint 320 gramm   Tesco 41 pont 
Pizza Most   329 forint 300 gramm   Tesco 13 pont 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek