ALAPKONYHA

Új év, új élet: egészséges kakaós csiga

2017. január 1., vasárnap 17:26

Pilisszentivánon jártunk, hogy ellessük a tökéletes kakaós csiga receptjét. Tettük pedig ezt a Jókenyérnél, leánykori nevén Ludwig&Mentesi, akik néhány éve egy csodaszámba menő üzemet húztak fel a kis pilisi településre.

A hatalmas üzemben napi tizentonna pékárú készül, mindössze 30 dolgozó segítségével. Az 1995-ben alakult pékség karrierjét Solymáron kezdte, a főtér mellett volt egy kis boltjuk, a diós kenyerük irgalmatlan drága volt emlékeim szerint, de isteni, így ha arra jártam, ott vásároltam. Az üzlet jól ment, hisz mára már a Jókenyér meghatározó szereplője a piacnak.

A céget Ludwig Klára vezeti, aki nem csak az irodában állja meg a helyét, hanem kezében a szakmája, ugyanis pék.

Az üzem minden négyzetcentiméterét ismeri, és büszke arra, hogy ők az egyetlen pékség, akik maguk őrlik a gabonát is, amit felhasználnak, így mindig friss lisztből készül az aznapi sütés.

A gyárlátogatás apropóján kakaós csigát késztetettünk, mégpedig teljes kiőrlésű lisztből, ugyanis a német név német pékséget takar. Ennek mindössze annyi a jelentősége, hogy ők sokkal több rozst, zabot, teljes kiőrlésű búzát használnak, mint egy hagyományos magyar pékség, és a Németországban megszokott súlyosabb kenyereket is lehet itt kapni.

Újdonságként bemutatták a mákos- és diós párnácskát, amit abbahagyni lehetetlen, ám epebajosoknak nem ajánlunk, mert jelentős mennyiségű vajat éreztünk ki belőle. Lehet, hogy pont ezért isteni? 

Így készül a kakaós csiga  

Tészta

0,5 kg teljes kiőrlésű liszt
2,5 dl hideg víz  
130 g vaj ebből:  tésztában 50 g,  hajtáshoz 80 g  
75 g cukor  
25 g élesztő  
15 g tejpor v. 1 dl tej
4 g só

Kakaó töltelék

 225 g cukor
 75 g kakaópor,

1. Az élesztőt kissé megmelegített tejben felfuttatjuk, majd a lisztet, a cukrot, a vaj meghatározott részét (az 50 grammot), a sót és a vizet összegyúrjuk, és félre tesszük egy fél órára, letakarva.

2. A hajtogatáshoz lisztezzük meg a felületet, majd a tésztát fél centi vastagra nyújtsuk ki. A maradék vajat ( egy nagyon keveset tegyünk félre a végső kenéshez) tegyük a tészta közepére, és hajtogassuk rá a tésztát. 

A tésztát osszuk gondolatban három részre, és a külső harmadot középre hajtva a másikkal befedjük. Ha vizuális típus, ezt a cikket tanulmányozza, itt lépésről-lépésre megmutattuk a hajtogatás folyamatát! 

3. Megint nyújtjuk, míg egy téglalapot kapunk.

4. A tésztát 90 fokban elforgatjuk, és újra nyújtjuk. Most négy részre osztjuk a tésztát, és a külső negyedeket a belső negyedekre ráhajtjuk, majd a két részt összehajtjuk – mintha egy könyvet csuknánk össze.

5. A tésztát megint pihentetjük, 30 percen át, majd, hogy belejöjjünk, ismét végrehajtjuk a 2-4-es pontot. 

6. Megmelegítjük a maradék vajat, és a fél centisre nyújtott tésztát megkenjük a vajjal. 

7. Jöhet a töltelék, amivel meghintjük a tésztát.

8. Feltekerjük a tésztát, és éles késsel csigákat vágunk le belőle. 

9. Kivajazott tepsibe tesszük a tésztát, egymástól távol, mert még kelni fognak. Fél órát még pihennek, aztán 180 fokos, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. 

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés