Idén ezek lettek a legjobb magyar éttermek

Elkészült a Gault&Millau (e: go-mijó) Magyarország 2017-es étterem- és borkalauz, és ahogy ilyenkor szokás, több kategóriában is győztest hirdettek, íme a lista: 

Az év étterme: Mádi Udvarház (konyhafőnök: Horváth Gábor)

Az év vidéki étterme: Kisvendéglő a Hargitához (Békéscsaba)

Az év borászata: Szentesi Pince, Budaörs (Szentesi József)

Az év konyhafőnöke: Pesti István (Platán)

Az év étteremtulajdonosa: A Rosenstein család (Rosenstein Vendéglő)

Az év feltörekvője: Pajta bisztró (Őriszentpéter)

A magyar gasztronómia reménysége: Garai Ádám (Olimpia étterem)

Alternatív vendéglátás: Beszálló Food Bar (Budapest)

A kiadvány 231 hazai étterem és 569 bor tesztjét tartalmazza, bemutat továbbá 163 borászatot és 244 szállodát, és a címek nagyrészt nem egyetlen év munkáját díjazzák, hanem több év teljesítményét - írja az Origo. A tesztelés egyébként anonim zajlk, és a szempontok közé tartozik a felhasznált alapanyagok minősége, szezonalitása, az elkészítés szakszerűsége, a technológiák adekvátsága, a tányéron megjelenő ízharmónia, arányosság, a kreativitás, az egyéniség, az ár-érték arány, a tálalás és a konyha teljesítményével összhangban álló szerviz.

A pontozás

20–19,5: A világ legszűkebb élvonalához tartozó étterem – öt sapka

19 pont: A világ legjobb éttermeinek egyike – négy sapka

18–17: Kiemelkedő konyha – három sapka

16–15: Nagyon jó konyha – két sapka

14–13: Jó konyha – egy sapka

12–11: Jó szívvel ajánlható konyha – ha az ár-érték arány is rendben van

10–8: A konyha esetenként túlmutat a mindennapi rutinon

T: Étterem számottevő erény nélkül („tesztelve, de nem értékelve")

Oszd meg másokkal is!
Mustra