Pénteki süti: dán csokis keksz

A fémdobozban árult, drága (és nagyon finom) vajaskekszet pillanatok alatt előállíthatjuk otthon is: csak egy pontos mérleg kell hozzá, és ha épp nincs csillagos végű formánk, megteszi egy erős nejlonzacskó, aminek az egyik sarkát levágjuk, hogy körülbelül egy centinél kicsit kisebb átmérőjű, kör alakú nyílásunk legyen.

DSC 0165
Piszke

Ne tévesszen meg a kekszek látszólag nagy mennyisége: a könnyű, sütés után omlós édességből csak akkor jut a fémdobozba, ha jól eldugjuk. Mivel benne lévő cukormennyisége fix, ha édesebben szeretjük, kevés porcukorral szórhatjuk, mikor kész lett, de nincs akadálya annak sem, hogy egy kis olvasztott csokiba mártogassuk...

Vajas keksz már volt pénteki süti, akkor a világos verzió elkészítését mutattuk meg. Íme: világos dán vajas keksz recept itt.

Hozzávalók: (kb. 40 darabhoz)

95 gramm puha vaj
1 gr só (ez egy fél csapott kávéskanál kb.)
40 gr porcukor
15gr tojásfehérje
100 gr liszt
25 gramm holland típusú kakaó

DSC 0160
Piszke
  1. A vajat a sóval kézimixerrel 1 percig keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a mixer legnagyobb fokozatán 4-5 perc alatt világosra és habosra verjük.
  2. Belemixeljük a tojásfehérjét, majd a liszttel elkevert kakaót.
  3. Csillagcsöves nyomózsákba (vagy levágott sarkú erősebb zacskóba) szedjük a puha masszát és sütőpapírralbélelt tepsire tetszőleges formákat – karikákat, S-alakokat vagy sima rudakat – nyomunk.
  4. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig sütjük.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek