Ezért van minden hányásban sárgarépa

Nagyon megörültünk, amikor megtudtuk, hogy svéd kutatók tudományos alapossággal jártak utána annak a kérdésnek, hogyan kell a legbiztonságosabban kiolvasztani a fagyasztott ételeket. De még ennél is jobban, amikor odavetett bónuszként végre választ kaptunk az örök kérdésre: miért van minden hányásban sárgarépa.

Először is a felolvasztás: mindannyian jól ismerjük a mélyhűtött húsok és halak felolvasztásának azt a módját, amikor a fagyott cuccot egy tálban berakjuk a hűtőbe éjszakára. A Daily Mail cikke szerint jobb, ha ezt most el is felejtjük. Ezúttal a svéd kutatók mondják meg a tutit: ezentúl inkább tegyük a fagyott húst vagy halat egy tál hideg vízbe!

shutterstock 89536930
Shutterstock

„Ez a leggyorsabb és legbiztonságosabb módszer a kiolvasztásra” – mondja Susanne Ekstedt, a svéd kutatóintézet munkatársa.

Ahhoz, hogy megfelelően olvasszuk ki a fagyott húst vagy a halat, először tegyük egy zacskóba, majd az egészet egy tál hideg vízbe. Hamarabb ki fog olvadni, ugyanis a víz jobban vezeti a hőt, mint a levegő, ami meggyorsítja a folyamatot. A hideg víz pedig meggátolja a baktériumok szaporodását.

Ugyanez igaz fordítva is; olyan gyorsan kell lefagyasztani a húst, amennyire csak lehetséges. Ekstedt ezt fagyasztásos és felengedéses kísérletei alapján javasolja.

Bjørg Egelandsdal, a norvég egyetem professzora is támogatja Ekstedt tanácsait, és hozzáteszi; soha nem volt semmilyen tudományos alapja annak, miszerint a legjobb módszer a felengedésre az, ha a fagyott ételt a hűtőbe tesszük.

És vajon mi a helyzet a mikrohullámú sütőben való felolvasztással, amiben – valljuk be – mindannyian bűnösök vagyunk, mert van, amikor az időtényező mindennél fontosabb.

Per Einar Granum, a norvég egyetem mikrobiológusa szerint ez is egy járható út, de csak abban az esetben, ha pl. pörköltet készítünk, mert a mikrós felolvasztás megkeményíti a húsféléket. 

Az alábbi videón pár fontos dolgot tudhat meg az ételmérgezésről, illetve arról, hogyan előzheti meg. Bónuszként pedig azt is megtudhatjuk, hogy az eddig sárgarépának hitt hányásdarabok igazából narancssárga epedarabok. Legalábbis eszerint a videó szerint, mert más források azt állítják, hogy igaziból a gyomor belső bevonatának apró darabkái. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra