Pénteki süti: szedres brownie

Sokféle gyümölccsel lehet brownie-t készíteni: málnával, eperrel, meggyel vagy cseresznyével is könnyíthetünk a sűrű, szaftos, csokis süteményen. 

DSC 0035
Piszke

A legjobb talán mégis ez a szedres változat; a sötét, fényes csillogó szeder belesüpped a vajas-csokis alapba, de nem sül szét benne, hanem sötétlila, illatos szigetként rejtőzik el és minden harapásnál lágyan omlik el a szánkban.

Hozzávalók: ( 20×20-as formához)

7,5 dkg tejcsokoládé
7,5 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
20 dkg cukor
3 kisebb tojás
csipet só
8 dkg liszt
4 dkg holland kakaópor
30 dkg friss szeder

DSC 0032
Piszke
  1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük és a formát sütőpapírral béleljük úgy, hogy két szembelévő oldalán túllógjon a papír. (Ennél megragadva majd könnyebb kivenni a formából.)
  2. A kétféle csokit felkockázzuk és a vajjal együtt a mikróban a legnagyobb fokozaton, félpercenként kivéve és megkevergetve egybeolvasztjuk.
  3. A tojásokat és a cukrot a kézi mixer legnagyobb fokozatán 5-6 perc alatt sűrű, habos krémmé keverjük.
  4. A legkisebb fordulaton belekeverjük a csokis vajat. A kakaóval és sóval elkevert lisztet több részletben hozzászitáljuk, és fakanállal, óvatosan átforgatva keverjük simára.
  5. A bélelt formába öntjük, elegyengetjük, megszórjuk a szederrel (nem kell belenyomkodni, szépen besüllyed majd a tésztába), és 40 perc alatt készre sütjük.
  6. Kihűlés után emeljük ki a formából és éles késsel – hogy a ropogós tetejét megóvjuk – szeleteljük. Ne tegyük hűtőbe, mert akkor a vajas-csokis tészta megkeményedik, vagy ha mégis, tálalás előtt legalább egy órával vegyük ki.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek