Nyári paradicsomos húsgombócok olasz stílusban

Nem, nem a hagyományos verzió, bár én azért is oda vagyok, töltött paprikával. Ez olyan nyárias, olaszos. Van benne fokhagyma, bazsalikom, parmezán, mozzarella, a kedvenc alapanyagaim. Ugyan sütni kell, ezért ne 40 fokban kezdjen neki, de még bőven akadnak olyan napok, amikor nem kapunk hőgutát a lakásban.

paradicsomos húsgombóc 1
Katuci

A kész paradicsomszószos gombócokat eheti tésztával, de szerintem a legjobb egy ropogós kérgű, belül puha zsemlébe tömni. Próbálja ki Ön is, mi függők vagyunk!

Hozzávalók:

50 dkg darát marhahús (pl. felsál)
3 gerezd fokhagyma (lehetőleg új, a zöldje is mehet bele)
5 dkg parmezán / grana padano
40 dkg-os hámozott, kockázott paradicsomkonzerv
1 szárzeller
2-3 ág friss bazsalikom
1 gombóc mozzarella
olívaolaj
só, bors

  1. A húst ízesítjük sóval, borssal, aprított fokhagymával, reszelt parmezánnal és 1-2 ág felcsíkozott bazsalikommal.
  2. A masszából kis gombócokat gömbölyítünk. Egy vastag falú (lehetőleg sütőbe rakható) serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megsütögetjük benne a húsgombócokat. Épp csak kérget sütünk rá, nem itt készítjük el.
  3. A pirult húsra öntjük a hámozott és aprított paradicsomot (persze friss is lehet), ezt is sózzuk és borsozzuk. A maradék bazsalikomot és a szárzellert beletesszük.
  4. A 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a serpenyőt.
  5. 25 perc után kivesszük a zellert és a bazsalikomot (kevésbé finnyás gyerekekkel akár maradhat is). A tetejére tépkedjük a mozzarellát.
  6. Visszatesszük még nagyjából 20 percre, amíg szépen megsül a sajt a tetején. A szaftja besűrűsödik, és a gombócok is teljesen átsülnek.
paradicsomos húsgombóc 2
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Mustra