ALAPKONYHA

Jó eséllyel átvágja magát, mikor bébirépát vesz

2016. április 16., szombat 09:50

A Huffington Post újra elővette a bébirépa-átverést, ami időről-időre mindig előkerül, de ennek ellenére továbbra is a polcokon marad a termék. Az átverés röviden összefoglalva abból áll, hogy amit bébirépaként vásárol a boltok többségében az tulajdonképpen sima répa (ráadásul többnyire eredetileg egy nem túl szép példány), amiből kifaragnak egy csinosabbat, hogy eladható legyen. Persze létezik bébirépa a valóságban is, csak azt aranyáron adják. 

A bébirépa az emberek fejében az a kisebb méretű tisztított répa, amiről azt gondolják, hogy zsenge korában kiszedik a földből. Ehhez képest a Répamúzeum szerint a bébirépák sima répák kisebbre vagdosva és kicsit megdolgozva.

Ráadásul a sima répák közül is a csúnyább darabokat válogatják ki, amiket a boltban nem venne meg, felszabdalják, megpucolják, kezelik és olyan kis cukira formázzák, amitől azonnal azt választja még ha drágább is, mint a sima répa, amit még meg kell pucolni és fel kell vagdosni, hogy fogyasztásra kész legyen. 

A bébirépákat 1986-ban találta fel Mike Yurosek, akinek elege lett abból, hogy az üzletek csak a tökéletes kinézetű répákat veszik meg, ha már van rajta egy kis göcsört, vagy nem tökéletes a görbülete, akkor azt visszadobták gyümölcslének vagy állatok takarmányozására, és rengeteg olyan répát dobtak ki a termelők, amiknek tulajdonképpen semmi bajuk nem volt, csak éppen nem voltak répa-fotómodell szépségűek.

Yurosek ezért bedobálta őket egy zöldbab-vágóba, majd átment a kis darabokon a krumplipucoló géppel és megszületett az, amit most úgy hívnak, hogy bébirépa. 

De azért nagyon ne boruljon ki, a bébirépa is létezik, és valóban belefuthat a boltba olyan minirépákba, amiket még nagyon fiatalon feldolgoztak, de ezek ára nagyon sokszor csillagászati a mesterségesen kicsinyített répákkal összevetve.

Vagyis mikor összeveti a boltokban miért kerül az egyik csomag bébirépa 1500 forintba mikor alig van benne 10 darab, és a másik 300 forintba mikor 30 deka van benne, akkor emlékezzen arra, hogy a drágább az a még kifejletlen répa, az olcsóbb pedig a csúnya répa, amit megszépítettek, hogy még egy esélyt kapjon. 

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

  • Kenya
    Kenya Pár napos szafari...
  • Lisszabon Minden mennyiségben...
  • Barcelona Kihagyhatatlan látnivalója a Boqueria...

Hirdetés