10+1 krumplis étel, amikért odáig vagyunk

Tudjuk, tudjuk, hizlal, tele van szénhidráttal, nehéz emészteni stb. De mi szeretjük. Nem állítjuk, hogy minden nap kell enni, de mértékkel belefér. Jöjjenek tehát a rakott krumplik, lepények, sült krumplik.

krumplis
Katuci

1. Leves extra: mángoldos burgonyakrémleves

A mángold tökéletes zöldség azoknak, akik nem szeretnek az aprócska spenótlevelekkel pepecselni, vagy épp nem kedvelik az erős ízét. A szép nagy mángoldleveleket csak meg kell mosni, a szára végét levágni, és gyorsan felaprítani. Ízben pedig tökéletes kiegészítője egy jó fokhagymás krumplilevesnek. Ameddig nem kap mángoldot, készítse el spenóttal.

DSC 0080akicsi
Katuci

2. Tortilla: a spanyolok krumplis omlettje

Spanyolországban nyaralóknak ismerős és kötelező étel. Szinte minden kocsmában találkozhatunk vele. Millióképpen variálható. Készülhet simán, de ízlés szerint tehetünk bele kolbászt, sonkát, petrezselymet, spenótot, amit csak szeretnénk.

DSC 6813kicsi
Katuci

3. Majdnem sztrapacska: juhtúrós krumpligombócok

A krumpligombóc egy nagyon hálás étel, szeretjük tartalmas levesekben ( gombóclevesben, vagy gombalevesben), de akár mákkal megszórva is kitűnő. Ha túl sokat készítenénk a leveshez vagy csak úgy magában nekiállnánk, érdemes feldobni egy nagy csokor snidlinggel és juhtúróval.

DSC 1750kicsi
Katuci

4. Laktató és finom: pórés burgonyalepény

Laktató, ízes, mégis húsmentes étel. Igazi őszi ebéd/vacsora. Válasszunk hozzá egy szép szál pórét és valamilyen jófajta sajtot (én érett ementálit használtam, kitűnő volt az édeskés íze).

DSC 1748kicsi
Katuci

5. Csak egyszerűen: csodás sült krumpli kecskesajtos mártogatóssal

Ez a sült krumpli ugyan nem húsz perc alatt készül, de olyan sok macera azért nincs vele. Cserébe ropogós, ízes, belül pedig jó puha. A kecskesajtos mártogatóssal pedig nem csak köretként, de simán főételként vagy bulikajaként is tálalható. 

sült krumpli
Katuci

6. A tökéletes, ropogós sült krumpli titka

Az ember sosem gondolná, hogy a krumpli még tartogathat meglepetéseket számára. Gyerekként megszoktunk sült, főtt, pirított, pürésített formájában, és ettől a ponttól kezdve nehéz elképzelni, hogy forradalmi lehetőségek tárháza nyílna ki az ember előtt – persze a krumplis ételeket most nem sorolom ide, egyszerűen csak a burgonyát „magában”.

20140128 222449
Steiner Kristóf / Dívány

7. Hidegtálra: majonézes krumplisaláta

Nálunk ilyen a családi nagy kedvenc, a majonézes krumplisaláta. Iszonyú laktató, egyáltalán nem egészséges, viszont nagyon finom.

krumplisaláta1
Katuci

8. Rakott krumpli: kétszer sütve a legjobb

Krumpli, kolbász, tojás, tejföl - a rakott krumplihoz csak ennyi kell. Nem csak az összetevők listája rövid, megcsinálni sem bonyolult, csak kicsit babrás. Bármilyen edényben süthető, de nem érdemes többet egymásra halmozni két komplett rétegnél. A legeslegjobb pedig akkor lesz, ha van időnk előző este (vagy pár órával hamarabb) összerakni, félig megsütni, hagyni kihűlni, aztán egy plusz tejfölréteget a tetejére kenve befejezni a sütést.

rakott krumpli1
Dívány

9. Majdnem rakott krumpli

Na jó, rakott krumplit nyilván mindenki tud készíteni. Biztos vagyok benne, hogy ilyet meg aztán tényleg bárki tud. De ha nincs kedvük az összerakással meg rétegzéssel bajlódni, és/vagy bajuk van a főtt tojással, lehet ezt a műfajt még egyszerűbben is művelni. Az ételt gazdagíthatjuk még pirított szalonnával is. Nem, ez nem egy diétás étel, de néha ilyen is belefér.

DSC 1650kicsi
Katuci

10. Vegán rakott krumpli? És tényleg!

Steiner Kristóf verziója a rakott krumplira.

IMG 1481
Steiner Kristóf

+1. Nagyikonyha: mákos nudli

Mindenki a nagymama/anyuka nudliját szereti a legjobban, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy megörökölte az előző generációk bevált receptjét. Ezért ez most azoknak szól, akik ráéheztek, és nem tudják, hogyan fogjanak neki.

DSC 6771kicsi
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek