Karamellhab, étcsoki és tejszín - egy pohárban

Legalább tízmillió kalória ez a pohárdesszert, de ilyenkor ősszel-télen, amikor korán sötétedik, hideg, eső, köd, hó, vagy ónos eső van odakint, egyszerűen jólesik egy ilyen izmos desszert. A fajsúlyos karamellát ezúttal könnyed-légies hab formájában töltjük pohárba, majd a karamell édességét egy kevés étcsokoládés krémmel hozzuk egyensúlyba, végül pedig tejszínhab-rózsákkal is megfejeljük.

Karamellhab
Ötvös Zsuzsanna

A karamellhab alá még ízlés szerint törhetünk össze kekszet vagy morzsolhatunk össze megmaradt piskótaszéleket, ha önmagában nem találnánk elég izmosnak az édességet.

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

Karamellhab:

2 dl hideg habtejszín
1,5 dl forró habtejszín
200 g világos nádcukor
40 g méz 
2 lap (4 g) zselatin hideg vízbe áztatva
nagy csipet jó minőségű só (pl. fleur de sel)

Étcsokis krém:

120 g étcsokoládé
1,5 dl habtejszín
1 ek. méz

Díszítés:

1,5 dl habtejszín 

Figyelem! A karamellhabhoz célszerű minden hozzávalót előre kimérni, mert a karamellel gyorsan kell majd dolgoznunk.

1. A nádcukrot alacsony tűzön, néha megkavarva karamellizáljuk. Lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk óvatosan a mézet, majd a forró habtejszínt. Vigyázat, fröcskölhet! Ha tényleg elég forrón adjuk a karamellhez a habtejszínt, minimális lesz a hőmérséklet-különbség, így kevésbé fog fröcskölni-sercegni. Simára keverjük. Ha a karamell itt-ott megszilárdult, visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony lángon visszaolvasztjuk.

2. Az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat a karamellben feloldjuk. Hozzákeverjük a sót is – nem szabad megijedni a sótól, nagyon szépen ki fogja egyensúlyozni a karamell édességét. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a karamellt, néha átkeverve közben. 

3. Ekkor a hideg habtejszínt habbá verjük, és két részletben a karamellhez forgatjuk óvatosan. A kész karamellhabot elosztjuk a poharakban, majd egy jó órára hűtőbe tesszük.

4. Az étcsokoládés krémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét, és egyneművé keverjük. A krémet elosztjuk a poharakban a karamellhab tetején, majd újabb egy órára hűtőbe tesszük a desszerteket.

5. Tálalás előtt ízlés szerint édesített felvert tejszínhabbal díszítjük a pohárdesszerteket. A stabil tejszínhab elkészítéséhez itt olvashatja tippjeinket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra