Ezekkel az ételekkel fogyhat: quinoás brokkoli, joghurttal

Indítottunk egy fogyókúrás sorozatot, amelyben olyan ételek receptjeit mutatjuk meg, amelyeket dietetikus segítségével állítottunk össze. És mivel a hangsúly nem csak a fogyáson, de az egészséges étrenden és a súlymegtartáson is van, továbbvisszük ezt a vonalat. 

A következő ételt rendkívül egyszerű elkészíteni, és annyit lehet belőle enni, amennyit csak szeretne; hiszen sem a brokkoli, sem a joghurt nem hizlal, a quinoa meg egészséges. Egyébként meg képtelenség sokat enni a brokkolis quinoából, mert elég laktató. 

Ezekre lesz szüksége 4 adag elkészítéséhez

  • 1 fej brokkoli (500 g)
  • 1 bögre quinoa
  • 1 kis doboz (laktózmentes) joghurt, vagy kék tejföl
shutterstock 276199280

Így készítse el

Brokkoli: pucolja meg a brokkolit de ne szedje szét rózsákra. Tegye egy nagy lábasba a szárával lefelé, sózza meg, és nagyon kevés vízben addig párolja, amíg meg nem puhul. Jó ha tudja, hogy a brokkoli nagyon gyorsan puhul, és ha túlfő, már nem annyira finom, ráadásul az értékes vitaminok is elfőnek belőle. Szóval nem árt résen lenni az elkészítésénél. Általában 5-8 perc alatt párolódik puhára a friss brokkoli (egyébként az sem baj, ha kicsit ropogós marad), ha a villa könnyedén a szárába fúródik, már jó.

Fontos: nem szabad túlfőzni a brokkolit, mert túl puha lesz, szét fog esni és az íze sem lesz annyira finom.

Quinoa: a quinoának rengeteg fajtája létezik, én a fehér, bio változatot használom. Az elkészítése nem bonyolult, meg kell mosni (ahogyan a rizst is), és kétszeres mennyiségű vízben megfőzni. Ez körülbelül 15 perc, utána fedő alatt kell párolni egy kicsit. Enyhén füstös íze van.

Fontos: Ha nem előáztatott quinoát vásárol, akkor mindenképp áztassa be főzés előtt, különben előfordulhat, hogy kesernyés ízt kap.

Quinoa

A quinoa teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza azt a 9 aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani, ezért élelmiszerekből kell bevinni azt. „A quinoát gyakran a gabonák közé sorolják, de valójában egy spenóthoz hasonló álgabonáról van szó, melynek a magját fogyasztjuk. A vegetáriánus étkezés híveinek jó barátja, hiszen magas a fehérjetartalma, és minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Jelentős vitamin és ásványi anyagtartalma miatt kiemelkedik a többi gabona közül. Gluténmentes és magas a folsavtartalma. Felhasználása széleskörű, bátran alkalmazható köretnek, egytálételnek, levesbetétnek, süteménynek, illetve salátákhoz is. Használható IR/cukorbeteg diétába is, mely lassan felszívódó szénhidrátok közé tartozik” - tudtuk meg Varga Dóri dietetikustól.

Amint elkészült a brokkoli, szedje rózsáira és egyszerűen fektesse a quinoára, a tetejére tegyen jó sok joghurot, sózza meg és kész is. Nagyon finom étel, sosem lehet megunni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek