Ezek a legjobb magyar éttermek

Elkészült a Gault&Millau (e: go-mijó) Magyarország 2016-os étterem- és borkalauz, aminek a legtöbbek által várt részét, azaz, hogy mely étterem a legjobb, az Origo már nyilvánosságra is hozta.

Az anonim szakértők értékelése alapján a lista az alábbiak szerint alakult:

Az év étterme az Alabárdos (tulajdonos: Andrusch Péter) 

Az év borászata a Heimann Családi Birtok

Az év konyhafőnöke Lőrincz György (Babel)

Az év étteremtulajdonosa Pintér Katalin (Gerbaud, Onyx, Émile)

Az év felfedezettje a St. Andrea Wine & Gourmet Bar

Az év kisvendéglője a Fricska Gasztropub

A vidék étterme az Anyukám mondta (Encs),

Az alternatív vendéglátás 2016 elismerést pedig a Séf utcája és a Buja disznó(k) kapták. 

A Michelin az Alabárdosnak 20-ból 16 pontot ítélt meg 2015-ben, ez a Dining Guide top10-ben is benne van évek óta. Az étterem tavaly két sapkás minősítést kapott, és 16 GM pontot, akkor 3 olyan magyar étterem volt, amely 3 sapkát tudott, az Onyx, a Costes és a Zóna.

Az érdekesség, hogy a Buja disznó(k) mindössze pár hete nyitott, igaz, tulaja ugyanaz, mint a Séf utcájának, azaz Bíró Lajos, úgyhogy túl sok tesztelés biztos nem fért bele a határidőbe.

Ezzel egy időben adta át a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) az Aranyszalag Minőség tanúsítványokat is, melyet azok kaphatnak meg, akik tudnak és mernek minőséget teremteni. A díjat idén a Beregi szabadtartású csirke (Alemitta) kapta.

Az idei kalauz, amely 228 étterem és 510 bor tesztjét tartalmazza, valamint 17 borászatot és szállodát is ajánl, idén Budapest extra címmel külön fejezetet szenteltek a főváros street foodnak, alternatív vendéglátásnak,a cukrászdáknak, kávéházaknak, és a sörözők világának, valamint megkeresték a legjobb kézműves sört is. Illetve a zsűri először tesztelte a hazai kézműves söröket.

Mit jelentenek az értékelések?

A most éppen elég bosszantó módon nem elérhető - csak a könyv promója jön be épp - magyarázó oldalról kiderül, hogy a skála 20 pontos, a legjobbakat sapkákkal jelölik. 

4 sapka

20 pont, az elméleti tökéletesség, amire törekedni lehet

19 pont, a világ legjobb éttermeinek egyike

3 sapka

17-18 pont,kivételes élményt nyújtó csúcsgasztronómia

2 sapka

15-16 pont, kiemelkedően jó és kreatív konyha

1 sapka

13-14 pont, egyértelműen jó konyha, megbízható, egyenletes teljesítménnyel

Ennél lejjebb, a 8-12 pontos sávban egyre inkább ajánlott helyek vannak, a 11-12 pont már kifejezetten a támogatott kategória. 7 alatt viszont csak a futottak még mezőny van, ezeket T betűvel (tesztelt) jelölik, különösebb erényei nincsenek.

A maximális pontszámot eddig csupán kétszer adták ki. Először Franciaországban Marc Veyrat étterme kapta meg, majd Hollandiában Sergio Hermán. Tíz pontnál kevesebbet nem adnak a nyugat-európai G&M kalauzok, de van ahol kizárólag a 12 pontnál jobb éttermekről közölnek értékelést (például az osztrák Gault&Millauban).

A magyarországi kalauz szerkesztői némileg módosították, lefelé „kinyitották” a pontrendszert, a hazai mezőny színvonalához igazodva. Fontosnak tartják, hogy a tízpontos szintet még el nem ért, de törekvő vendéglátóhelyek is visszajelzést és ösztönzést kapjanak. A magyar GM kalauz alkalmazza továbbá a T, azaz „tesztelt” jelölést mindazon éttermekre, amelyek a 8 pontot nem érték el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra