Ősz luxuskivitelben: gesztenyehab torta

Puha kakaós piskóta, könnyű gesztenyehab és csokikrém – egy igazi őszi torta luxuskivitelben. A gesztenyés sütemények, torták sokszor nehezek, tömények, de ez a torta egyáltalán nem ilyen: a gesztenyehab igazán légies, nem lesz gumis a zselatintól. A gesztenyés réteg alá még egy kevés meggylekvár is kerül, így lesz igazán pikáns ez a torta. 

Ötvös Zsuzsanna

 

Hozzávalók egy 18 cm-es tortakarikához:

Piskóta:

2 tojás 
40 g nádcukor 
30 g liszt 
10 g holland kakaópor

Gesztenyehab:

200 g natúr, cukrozatlan gesztenyepüré (ha mégis cukrozottat használunk, kevesebb cukor fog kelleni!) 
65 g nádcukor 
65 ml tej 
3,5 lap (7 g) zselatin 
20 ml rum (helyettesíthető tejszínnel) 
300 ml habtejszín 
2-3 ek. meggylekvár

Csokikrém:

100 g étcsokoládé 
100 ml habtejszín 
1 ek. méz

1. A kakaós piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat a cukor felével habosra keverjük. A fehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük. A fehérjehabot két részletben óvatosan a habosra kevert sárgákhoz forgatjuk. Beleszitáljuk a kakaóporral összekevert lisztet is, óvatosan beleforgatjuk.  

2. Sütőpapírral bélelt, 18 cm-es tortakarikába simítjuk a masszát, és 180°C-ra előmlegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. (Ha bizonytalan a piskótasütésben, nézze meg a sütiiskola-rovatunk piskótás részét!)  

3. A tortaformát elmossuk, majd visszatesszük a karikába a kihűlt piskótalapot, és megkenjük a meggylekvárral.  

4. A gesztenyehabhoz a gesztenyepürét, a cukrot és a tejet botmixerrel összedolgozzuk, majd forrásig melegítjük. Ebben oldjuk fel az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart lapzselatinokat. Belekeverjük a rumot is, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.  

5. A tejszínt habbá verjük, és két részletben hozzáforgatjuk a gesztenyés részhez. A gesztenyehabot a tortakarikába öntjük, majd egy éjszakán vagy 4-5 órán keresztül hűtjük.  

6. A csokikrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokit, és egyneművé keverjük. A krémet a gesztenyehabra öntjük, majd egy-két órára hűtőbe tesszük.  

7. Hűtés után eltávolítjuk a tortakarikák (érdemes előtte kicsit körbemelegíteni hajszárítóval), majd (befőtt) meggyszemekkel díszíthetjük.

Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra