Mogyoróvaj nélkül is lehet élni, csak minek?

Mogyoróvaj. Erről legtöbbször az amerikai filmek juthatnak az ember eszébe, ahol a kölkök állandóan ezt tömik magukba, de van, hogy Brad Pitt is ízlelgeti és persze az angolok is imádják, de azért erről megoszlanak a vélemények.

Egyszerre sós és édes, sűrű, feltapad a szájpadlásra, és nem csak magában kenhetjük a kenyérre, de remekül passzol a lekvárok alá is. (Már, ha nem probléma, hogy egy szelet kenyérrel beviszünk nagyjából másfélmillió kalóriát.)

Hazánkba csak pár éve kezdett beszivárogni, addig nem sokan tudták elképzelni, hogy mi is lehet az a mogyoróvaj. Mogyoró vajjal?!?! De nem, egy mogyoróvajban sincs vaj. Cukor és kalória viszont annál inkább. Meg különböző zsiradékok. És ha már felbontja az üveget, legalább olyan nehéz lejönni róla, mint a Nutelláról. Tényleg, azt tudja, melyik a legjobb mogyorókrém?

Csakhogy, amíg 100 gramm Nutellában, 521 kilokalória van, addig az általunk kóstolt mogyoróvajak legdiétásabbjában is 608. Ez egyáltalán nem hangzik jól és hiába gondolná bárki is, hogy „Na de, ebben legalább csak mogyoróolaj van!”, ki kell, hogy ábrándítsuk: sokban ott figyel a pálmazsír, és a napraforgóolaj is.

Ezen a vakteszten is kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a pontozásnál, a termékeket semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk. Összesen 8 termék szerepelt a teszten, ebből 7 krémes állagú (smooth, lágy) és egy „crunchy” (ropogós) - ami véletlenül került a simák közé, de ha már megvettük, megkóstoltuk.

Roppant mókásan alakult a mogyoróvajak sorrendje, ugyanis a maximális 30 pontból három termék végzett az első helyen 21,5 ponttal, a második helyezett 20 pontot kapott, a harmadik meg 17,5 pontot. Az összes többi termék meg az utolsó helyekre került. Ebből is látszik, hogy vagy nagyon jó a mogyoróvaj, vagy csapnivaló. Úgyhogy ebben az esetben tényleg csak az ár az, ami eldöntheti, hogy a sok jó közül melyiket vegyük meg legközelebb.

Utolsó helyezett: Spreadup, peanut erdnuss creamy (SPAR saját márkás), 11 pont

Összetevők: Pörkölt földimogyoró (65%), napraforgó étolaj, szőlőcukor, teljes mértékben hidrogénezett pálmazsír, étkezési só,
100 g/660 kcal.

Nos, úgy tűnik nem véletlenül került az utolsó helyre a sparos mogyoróvaj, hiszen mogyoróból ebben van a legkevesebb, tele van pálmazsírral meg étolajjal és sajnos nem finom.

Dívány

„Ömlesztett tubusos sajt íze, kevéske cukorral és némi mogyoróaromával. Brrr.” „Van valami nagyon furcsa mellékíze, amitől kicsit iparivá válik, de második kóstolásra már nem olyan intenzív.” „Nagyon jó sűrű, puha és lágy, viszont semmi íze és szaga, ja de, enyhén sós és kesernyés. Nem a legjobb, de ha nincs más, ezt is elkanalaznám.”

Hatodik helyezett: Bio primo, erdnussmus (laktózmentes, vegán), 12 pont

Összetevők: földimogyoró, 
100 g/615 kcal.

Rendkívüli termék, mármint összetevő szempontjából, állagra és ízre viszont nem győzte meg a tesztelőket. Alapvetően az ezobioöko táplálkozási beállítottságú kollégák szerették. Nincsenek benne adalékok, és sokkal folyósabb, mint a többi versenyző.

„Mogyorókrémleves! Folyós, intenzíven mogyoróízű, de semmi más. Pici cukor, pici só jót tenne neki. Érdekesen purista megközelítés, fura, de meg tudnám szeretni.” „Elég folyós, és nem kell, hogy nagyon elszaladjon az ember fantáziája ahhoz, hogy már ne olyan nagy kedvel kanalazzon belőle. Az íze olyan, mint amikor a több napig nyitott zacskóban hagyott sós mogyorónak. Hogy az milyen? Nem jó.” „Ez mi?! Avas mogyoróvaj. Híg és még keserű is. Ez botrányos.” „Nagyon fincsi, jó az állaga!"

Bronzérmes: Sun-pat, smooth, 17,5 pont

Összetevők: Pörkölt földimogyoró (94%), stabilizátor (zsírsavak mono- és digliceridjei), nádcukor, földimogyoró olaj (1%), tengeri só,
100 g/608 kcal.

Klassz, hogy a termékben kizárólag mogyoróolaj van és még az íze is oké, már legalábbis ha kiérzi azt a kicsit, ami van neki. Harmadik lett, középkategóriás, de attól még jó, sok mogyoróval és mogyoróolajjal. 

„Teljesen krémes, az íze olajos és sós. Nem rossz, de csak közepes.” „A mogyoróvaj egy ragadós, ragacsos műfaj, és ha ízben nem, ebben mindenképpen veri az első versenyzőt.” „Nagyon sós, kinézetre jobbra számítottam. Nagyon sűrű a paszta, hát íze nem túl sok van.” „Ez a többinél jobban rátapad a szájpadlásra."

Ezüstérmes: Mcennedy (Lidl saját márkás), smooth peanut butter, 20 pont

Összetevők: Pirított földimogyoró (93%), barna nádcukor, pálmaolaj, tengeri só, 
100 g/651 kcal.

Második lett a lidlös krém és csak 1,5 ponttal csúszott le az aranyéremről. Finom mogyoróvaj, rengeteg kalóriával. Segítség!!

„Nagyon sűrű, és nagyon finom!” „Volt egy kis avas mellékíze, de lehet, hogy csak megcsömörlöttem a teszttől, Nem borzalmas, de nem is jó.” „Ez annyira sűrű, hogy el sem akar olvadni a számban, igazi paszta, száraz, viszont az íze fenomenálisan jó. Enyhén sós, de az édes is átjön. Ha zsírosabb lenne, tökéletes lenne.” „Semmi különös."

Aranyérmes: Smooth peanut butter (Tesco), 21,5 pont

Összetevők: Pörkölt földimogyoró (90%), földimogyoró olaj (4%), pálmaolaj, nádcukor, étkezési só, 
100 g/672 kcal.

Íme az egyik első helyet, a tescó saját márkása vitte. Kicsit szomorúak vagyunk a pálmaolaj miatt és az árán is lehetne még faragni, de persze ez mind kukacoskodás, mert finom.

Dívány
„Teljesen síma állag, jó, kiegyensúlyozott íze van. Jó!” „Krémes, érzik rajta a pörkölés, majdnem tökéletes.” „Hát ez azon kívül, hogy sós, semmi íze nincsen. Ez csak egy paszta. Köretnek hús mellé finom lehet, vagy zöldséghez keverve, de kenyérre már nem kenném.” „Segítség! Meg lehet tőle fulladni!"

Aranyérmes: Pami, peanut butter smoothy, 21,5 pont

Összetevők: Pörkölt földimogyoró (90%), pálmaolaj, maltodextrin, cukor, só, antioxidáns: rozmaring kivonat (???? - a szerk.) 
100 g/612 kcal.

Nagyon érdekes dologra lettünk figyelmesek a Pami mogyoróvajnál, elképesztően hasonlít a Nutellára, ízre és állagra is. Mindenkinek ízlett, de ezt a rozmaring kivonatot nem pontosan értjük benne. Ez egy olyan mogyoróvaj, ami annyira nem mogyoróvajízű, de ettől még finom.

„Különös átmenet a nutella és a mogyoróvaj között, enyhe kekszaromával. Zseniálisan finom, de nem mogyoróvaj sajnos, ezért nem kaphat maximum pontot.” „Egynemű, krémes, ebben hasonlít több másik versenyzőre is, viszont az íze alapján igazi kakukktojás, köszönőviszonyban sincs a többi mogyoróvajjal, viszont biztos vannak tömegek, akik pont erre gerjednek, mert a hagyományosabb ízvilágú termékek túl sósak. A kekszes, citromos íz engem sajnos nem győzött meg.” „Sűrű, de abszolút kenhető állaga van. Mogyoró íze van, kicsit sós és nagyon krémes. Nutella állaga van, és egyébként ez az ízére is igaz kicsit.” „Selymes állagú, édeskésebb a többinél."

Aranyérmes: Marylussy's, erdnuss creme cremig, 21,5 pont

Összetevők: Pörkölt földimogyoró (90%), napraforgóolaj, keményített pálmaolaj, cukor, jódozatlan só, 
100 g/634 kcal.

A három első helyezett közül a Marylussy's a legolcsóbb. Az Auchanban, a „nemzetek konyhája” részlegnél akadtunk rá, úgyhogy semmiképpen se a csoki-, és mogyorókrémek között keresse, ahol meg a Pamira bukkantunk. Kicsit értetlenül álltunk mi is a dolog előtt, és ha nem járnánk folyamatosan a nemzetes kajarészlegre, nem is sejtettük volna, hogy ott is van mogyoróvaj. Nos, van. És még jó is, úgyhogy ne hagyja ki!

Dívány

„Nagyon fincsi, nem teljesen krémes, mini darabok vannak benne. Sós is, édes is, szuper!” „Igazi sós mogyoró íz, finom.” „Nem tudom, hogy mennyire jó jel, hogy az összes termék közül ennek a legsötétebb a színe. A illata erős, olyan, mintha egy sós mogyorós zacskón keresztül venném a levegőt. Jó sós, de pár másodpercen belül ez el is múlik, és édeskéssé válik.” „De jól néz ki, a legjobb a teszten! Jó sötét, sűrű az állaga, és egy kicsit crunchy. Abszolút mogyoróíze van, enyhén sós.”

Kakukktojás

Alnatura erdnuss creme (Drogerie Markt, 19 ponttal, a harmadik helyre került volna)

Összetevők: Földimogyoró (88%), keményített pálmazsír, tengeri só, finomítatlan nádcukor,
100 g/645 kcal.

A kiértékelésnél derült ki, hogy egy „crunchy” vagyis ropogós darabokkal dúsított terméket is sikerült beválasztanunk a simák közé, és igen, ez volt a dm-ben kapható. Nagyon jó cucc, és ha nem számítana, hogy kicsivel különbözik a többitől, a harmadik helyre soroltuk volna, így viszont sajnos most kimaradt a sorból. 

„Ez is picit darabos, viszont túl sós. Azért nem rossz.” „Külsőre a tepertőkrémre emlékeztet, és nincs markáns illata, és a pörkölés sem igazán érzik az ízén, viszont ropogós, és ez plusz pont nálam.” „Ebben vannak mogyoródarabok, amit nagyon szeretnék, ha ilyennek kellene lennie a smooth krémnek, de ez nem az. Sós, mogyoró ízű, de finom nagyon.” „Király, hogy vannak benne mogyoródarabok!"
 
Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 30) Itt vettük
Marylussy's, erdnuss creme cremig 719 2054 21,5 Auchan
Pami, peanut butter smoothy 869 2555 21,5 Auchan
Smooth peanut butter (Tesco saját márkás) 799 2350 21,5 Tesco
Mcennedy, smooth peanut butter 777 1711 20 Lidl
Sun-pat, smooth 999 2200 17,5 Tesco
Bio primo, erdnussmus (laktózmentes, vegán) 695 2780 12 Müller
Spreadup, peanut erdnuss creamy (SPAR) 649 1854 11 SPAR
Kakukktojás            
Alnatura erdnuss creme (Drogerie Markt) 899  3596 19 Drogerie Markt
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek