10 cukkinis recept, amit még készítsen el a nyáron!

Íme, a legjobb és legízletesebb cukkinis ételek nyárra: a levestől a főételen át a gyorsan elkészíthető fogásokig! Receptek, amiket vétek lenne nem kipróbálni!

Szeretjük a cukkinit, mert olcsó, finom, kiadós és jól fűszerezhető. Összeszedtük hát a kedvenc receptjeinket, amikben igyekeztünk minél változatosabban elkészíteni. Még tart a szezon, próbáljon ki párat!

Friss cukkini
Friss cukkiniKatuci

1. Cukkinikrémleves

Az egyszerű krémleveseket nyáron is szeretjük. Főleg akkor, ha olyan filléres, szezonális alapanyagból készül, mint a cukkini. Ez a leves pár perc alatt elkészíthető, és nem is igényel semmilyen extra alapanyagot.

Cukkinileves
CukkinilevesKatuci

2. Nyári kenyérrevaló: kapros cukkinikrém

Imádjuk a házi készítésű szendvicskrémeket, ezért most a szezonális kedvencünkből, a cukkiniből is készítettünk egyet. Ha pedig azt a kevés sajtot kihagyjuk belőle, laktózmentes, vegán, sőt még paleo is.

Cukkinikrém
CukkinikrémKatuci

3. Ellenállhatatlanság: sajtos cukkinipuffancsok

Laktató ebéd is lehet belőle sajtos puffancsként egy jó adag salátával, és a kalóriatartalma mégsem több, mintha egy sajtos-sonkás zsemlét ennénk. Sajnos én nem bírom megállni, hogy ne egyek mellé tartármártást, de ennyi jár, ha már salátát eszünk hozzá.

Cukkinipuffancs
CukkinipuffancsKatuci

4. Könnyű nyári ebéd: grillezett cukkini fetával

pár perc alatt meggrillezett cukkini szeletek alá friss bébispenót, paradicsom és olajbogyó került. Semmi extra öntet, csak egy pár csepp olívaolaj és citromlé egészíti ki. A tetejére pedig jöhet a sós, ízes feta.

Grillezett cukkini
Grillezett cukkiniKatuci

5. Parmezánba bundázott cukkinifalatok

Nekem ezek a cukkinifalatok már fitnesszkaja kategóriába esnek, bár lehet, hogy ebben nem ért egyet velem mindenki. A lényeg, hogy nem szeretek sok olajban sütni, a sajtot viszont bármivel szeretem. Jó hír, hogy akkor is jól lehet vele lakni, ha csak salátát és egy kis olajbogyót eszünk mellé. Cukkinit fillérekért lehet venni a piacon, ekkora mennyiségben pedig még a parmezán sem vészesen drága.

Katuci

6. Gyors kuszkuszos mindentbele vacsora

A kuszkusz ezúttal gyors nyári fogásként állt helyt, amiben az a klassz, hogy a sütőben készülő zöldségekkel jóval kisebb a macera, mintha adagonként kéne őket átpirítani egy serpenyőben. Laktató, különleges, mégis végtelenül egyszerű, arról nem is beszélve, hogy emiatt sem fog fél napig a tűzhely mellett állni. A recept simán variálható, nem kell rágörcsölni, induljanak ki abból, ami épp kéznél van!

Kuszkuszos cukkini
Kuszkuszos cukkiniKatuci

7. Hétvégi expresszebéd: cukkinis spagetti

15 perces étel, de ebbe már a mosogatást is beleszámoltam. A szósz pont elkészül annyi idő alatt, amíg a tészta fő, így nem csak akkor jó, ha nincs kedvünk a hétvégét a konyhában tölteni, bármilyen dolgos hétköznapokon is könnyedén bevállalható. A balzsamecet használatától ne féljünk, isteni karamellizált ízt ad a zöldségnek, elég belőle néhány csepp is. Ráadásul már minden nagyobb boltban beszerezhető. Tésztára fel!

Cukkinis spagetti
Cukkinis spagettiKatuci

8. Shakshuka, az izraeli lecsó

Bármily bizarrul hangzik is, Izraelben a lecsót – vagy ahogy a helyi verziót hívják, shakshukát – serpenyőben készítik, és addig pirítják, amíg az alja szinte oda nem kozmál, az olívaolajban rotyogó paradicsom, paprika, hagyma pedig sűrű, édes szósszá változik.

Cukkinis lecsó
Cukkinis lecsóSteiner Kristóf / divany.hu

9. Steiner Kristóf férjének legendás hagyma és cukkinivirág pitéje

Virágokból készülnek menő saláták, az olaszok előszeretettel sütik össze őket fokhagymával, és pakolják meg vele a különféle tésztákat, Indiában pedig fűszeres bundába forgatva kirántják, és ropogós snackként fogyasztják.

A klasszikus angol hagymapitét – a sajtot tofuval helyettesítve -, a fokhagyma és a hagyma egy részét pedig a virágokkal kiváltva készül ez a vegán pite

Cukkinivirág pite
Cukkinivirág piteSteiner Kristóf / Dívány

10. Rejtőzködő cukkini: napokig friss csokoládékenyér

Sütés után szuper állagot kapunk, ráadásul a végeredmény – amiről senki meg nem mondja, hogy cukkinit tartalmaz (sőt, gyereknek el se kell mondjuk) – napokig vígan elvan egy kis folpackba csomagolva. 

Cukkinis csokikenyér
Cukkinis csokikenyérPiszke
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek