Málnás sajttorta fagylalt, házilag

A sajttorta vagy cheesecake az egyik legjobb nyári desszert: nem túl édes, a gyümölcsöktől pedig nagyon frissítő, pikáns. A sütős változatával a kánikulában már semmi pénzért nem bíbelődnénk, de szerencsére léteznek sütésmentes verziók is akár torta formájában, vagy kanalazgatós pohárdesszertté alakítva.

Ötvös Zsuzsanna

A mi kedvencünk hőségriadó idején mégis a minimál munkát igénylő fagyi-változat: a klasszik sajttortát idéző sajtkrémes fagyialapot savanykás málnalekvárral márványoztuk, a belekevert kekszmorzsa pedig a sajttorta kekszes alapját idézi fel. 

Hozzávalók:

400 g krémsajt (pl. Philadelphia, de a német szuperek sajátmárkás termékei is tökéletesek hozzá, vagy a mascarpone is)
2 ek. frissen facsart citromlé
1 kezeletlen citrom héja
1 rúd vanília magjai
300 g habtejszín
kb. 8 ek. akácméz
6-8 db zabkeksz
5-6 ek. lekvár valamilyen bogyós gyümölcsből (pl. eper, áfonya, ribizli, málna, meggy)

1. A sajtkrémet, a citromlét, a citromhéjat, a vaníliamagokat, a tejszínt és a mézet botmixerrel egyneművé dolgozzuk. Kóstoljuk, és ízlés szerint még adhatunk hozzá plusz mézet vagy citromlét. Az alapot kihűtjük.

2. A fagylaltalapot fagylaltgépben kifagyasztjuk. A kész fagylalt egyharmadát egy lapos dobozba töltjük, majd lekvárt kanalazunk rá, villával kicsit márványozzuk. Megszórjuk 3-4, kézzel durvára tört keksszel. A fagylalt második harmadát a kekszes-lekváros rétegre simítjuk, erre ismét lekvárt és kekszmorzsát adagolunk. Végül a maradék fagylaltot is ráöntjük, a tetejére pedig jöhet ismét a lekvár és kekszmorzsa.

Ha nincs fagylaltgépünk

Ha nincs fagylaltgépünk, akkor a kész alapot egy lapos dobozban tegyük a fagyasztóba, és keverjük át jó félóránként botmixerrel, hogy ne legyen jeges. Az utolsó átkeverésnél dolgozzuk bele a lekvárt és a kekszet is a fagyiba, és ezt már csak épphogy forgassuk bele a botmixerrel, hogy ne legyen teljesen egynemű a fagylalt, hanem márványos.

A kész alapot akár egyszemélyes szilikon formákban (pl. szilikon muffinforma) is fagyaszthatjuk. Ebben az esetben keverjük hozzá a kekszmorzsát, töltsük a formákba, fagyasszuk. Tálalásnál kanalazzunk rá öntetként lekvárt – még izgalmasabb lesz a desszert, ha kicsit felmelegítjük a lekvárt, és úgy kanalazzuk a jeges fagyira.

Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek