Pénteki süti: csokis-zabpelyhes expresszkeksz

Nem lehet mindig csak gyümölcsös süteménnyel etetni a gyerekeket: muszáj néha bevetni valami csokisat, így talán könnyebben megússzuk a boltban a kekszes polcok előtt is.

Piszke

A szünetben úgyis gyakran muszáj valami nasinak otthon lenni, és akkor az legyen inkább valami ház, még akkor is, ha 3-4 gyerek egy ilyen adagot egy délután alatt simán eltüntet – de olyan egyszerű összedobni, hogy akár befoghatjuk a srácokat is az elkészítésébe.

Hozzávalók

10 dkg puha vaj
10 dkg nádcukor
10 dkg kristálycukor
1 nagyobb tojás
1 tk. vaníliakivonat/1 vaníliás cukor
10 dkg liszt
1 csapott kk. sütőpor
1 csapott kk. szódabikarbóna 
fél kk. só
10 dkg aprószemű zabpehely
2 ek. tej
5 dkg étcsokoládé, aprítva
5 dkg M&M's/Smarties vagy hasonló cukorka

  1. A puha vajat, a kétféle cukrot, a tojást és a vaníliakivonatot, majd még egy percig kézi mixerrel habosítjuk.
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót, aztán rászitáljuk a vajas keverékre, és hozzámixeljük.
  3. Rászórjuk a zabpelyhet, meglocsoljuk a tejjel, hozzáadjuk a csokit és a cukorkákat, fakanállal egyenletesen beleforgatjuk a tésztába.
  4. Kb. 2 centi átmérőjű, kicsi diónyi gombócokat formázunk a masszából, és 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 12-13 percig sütjük. (Amikor körben a szélük szép aranybarna, kész vannak.)
  5. A sütőből kivéve egy percig a tepsin pihentetjük (ekkor még puhák a kekszek) majd tortalapáttal vagy széles pengéjű késsel óvatosan rácsra rakjuk, így hűtjük ki.
Piszke
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek