Pénteki süti: nagyi kókuszos tekercse

Lehet, hogy a kókusztekercs nem is nagyisüti, hiszen ilyet készít mindenki anyukája... Szerintem kevés olyan család van, ahol ne lenne az asztalon évente egyszer-kétszer valamilyen ünnep ürügyén, vagy csak úgy. Mindenki szereti, nagyon kiadós, ráadásul sütni sem kell. Éppen ezért sok családnak megvan a saját, tutibiztos, könnybelábadós-nosztalgikus receptje, az Egyetlen és Legjobb Kókusztekercs.

DSC 0082
Piszke

Nálunk ez az, erősen redukálva a cukrot, rummal, kávéval – és ez már az unokák újítása: a szigorúan vajas krémben kókusztejporral. Két 30 centi hosszú tekercs lesz belőle, és bár a vajas krém kevésnek tűnik az összeállításkor, elég ütős darab, ezért fél centinél vastagabb szeletek nem is kellenek belőle. Kókusztejport nagyobb hiperekben, ázsiai boltokban, delikáteszekben találunk.

Hozzávalók:

a tésztához:

50 dkg darált háztartási keksz
6 dkg holland kakaópor
15 dkg porcukor
2 dl eszpresszókávé
1 dl rum (vagy rumaroma és tej)

a krémhez:

25 dkg vaj
20 dkg porcukor
5 dkg kókusztejpor

a nyújtáshoz:

10-15 dkg kókuszreszelék

  1.  A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha szükséges, picivel több folyadékot is tehetünk bele, a lényeg, hogy ne törjön, hanem sűrű, gyurmázható, linzertészta állagú legyen.
  2. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kókusztejporral.
  3. A munkalapot folpackkal borítjuk, sűrűn beszórjuk kókuszreszelékkel, a két részre osztott kekszmasszát két 20×30-as téglalappá nyújtjuk, nyújtás közben a tészta fölső részét is megszórjuk a kókuszreszelékkel.
  4. A tésztalapokat a vajkrémmel egyenletesen megkenjük, folpack segítségével a hosszabbik oldaluk felől szorosan felcsavarjuk.
  5. Egy óra hűtés után egyenletesen és szépen szeletelhető, a hűtőben pár napig alufóliába tekerve eláll.
DSC 0089
Piszke
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek