Teszt: tejfölök, laktóz nélkül

Miután azt már megállapítottuk, hogy a Bakony, Danone és tescós pöttyös tejföl igen finom, most következhettek a laktózmentes tejfölök. Egyelőre az Aldiban, Lidlben, SPARban és a Tescóban lehet kapni saját márkást ebből a termékből, illetve két nagy cég, a Mizo és a Magic Milk is gyártja. Reméljük a paletta idővel bővülni fog, lenyomva így a mostani, meglehetősen magas árakat. Hamarosan a laktózmentes sajtokat is megkóstoljuk, egyébként ezekből szélesebb a skála, mint a tejfölökből.

IMG 2668

A tejfölöket semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk, a kérdés ezúttal az volt, hogy van-e ízbeli eltérés a sima és a laktózmentes tejföl között, illetve, hogy utóbbiak közül melyik a legfinomabb és melyiknek legjobb az állaga. A teszten három laktózérzékeny kolléga is részt vett, hiteles véleményt formálva az itthon kapható laktózmentes tejfölökről. 

IMG 2671

Összesen 8 termék került be a kóstolóba, 15%-, 20% zsírtartalmú tejfölök és egy kakukktojás: a Joya szója alapú tejfölszerű készítménye. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, amit az első háromnak majdnem sikerült elérnie, ezután viszont egy nagy zuhanás következett és megtört a mezőny. A negyedik helyezettől számítva csak 15 pont alatti értékeket tudtak begyűjteni a versenyzők. Ez van.

Tejföl

A Tejföl tejből, tejszín hozzáadásával, esetleg homogénezéssel, továbbá tejsavbaktériumszíntenyészettel végzett alvasztással készült savanyú tejszín. Felhasználható anyagok: a) tehéntej, b) tejszín, c) tejsavbaktérium-színtenyészetek.

Külső: Egyenletesen fehér vagy sárgásfehér színű, enyhe savókiválás megengedett. Állomány: Egyneműen májas vagy habart alvadék. A májas alvadék egynemű, a csomagolóeszköz falához jól tapadó, összekeverés után sima, sűrűn folyó. A habart alvadék sima, sűrűn folyó. Szag: Jellegzetes, kellemesen savanykás, idegen szagtól mentes. Íz: Jellegzetes, kellemesen savanykás, tiszta, idegen íztől mentes.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Utolsó helyezett: milfina lactofree tejföl 15%, 10 pont (Aldi)

Meglepő, hogy az aldis laktózmentes tejföl ennyire rossz végzett, nem ezt a minőséget szoktuk meg a német szupermarkettől. Ezzel a termékkel most eléggé mellényúltak, szerintünk valamit újra kellene gondolni a gyártásánál.

IMG 2658
„Hú, ennek nagyon fura íze van, brr.” „Kesernyés, joghurtszerű, de ehető.” „Az lehet, hogy ez romlott?” „Hűűű, ez borzasztó, poloskaízű.” „Fura kesernyés mellékíze van, közben meg savanykás termék. Ez eléggé feledhető.”

Hatodik helyezett: Magic milk 20%, 11,5 pont

Egy kóstoló kivételével mindenki lehúzta ezt a tejfölt, leginkább a kesernyés ízvilág szúrt szemet a kóstolóknak. Ez a második legdrágább tejtermék a teszten, úgyhogy annyira nem is vagyunk elszomorodva annak hallatán, hogy csak utolsó előtti lett. Előfordul ez, még a jobbaknál is...

IMG 2650
„Nem tudom megmondani, miért, de ennek nagyon fura íze van.” „Először camembert szerű, másodszor keserű, nekem nem jött be.” „Mikor találok a hűtőben tejfölt és megkóstolom, hogy vajon romlott-e, akkor az ilyen ízűt ki szoktam dobni.” „Habos, de közben meg olyan, mint amit összefogtak egy kis guargumival. Enyhe keserű utóíz.” „Számomra ez egy nagyon jó tejföl.”

Ötödik helyezett: Mizo laktózmentes tejföl 20%, 13,5 pont

Nem értjük miért gondolja azt a Mizo, hogy a tejfölnek folyósnak kell lennie, mi sokkal inkább kedveljük azt a verziót, amelyikben megáll a kanál. Nos, ez nem olyan. Konkrétan kanál sem kell ehhez a tejfölhöz, mert egyenesen rá lehet önteni az ételre. Az ízével nincs különösebb baj, csak hát ez az állag elég visszataszító.

IMG 2655
„Olyan, mint az 5-ös (SPAR free from 20% - a szerk.), csak folyósabb, és finomabb kicsit.” „Ez már tényleg tuti, hogy kefir!” „Na ez is lángostejföl, de ez az a verzió, amit fel is hígítottak. Ebben nem, hogy nem áll meg a kanál, de gyakorlatilag olyan folyékony mint a víz.” „Híg, ízetlen, jellegtelen.” „Ez pontosan olyan, mint a Zott tejföl. Folyik, folyik, folyik és folyik. Tulajdonképpen az íze jó, semmi baj nincs vele, csak hát az állaga, az elképesztően rossz.”

Negyedik helyezett: SPAR free from tejföl 20%, 14,5 pont

Fura módon a 20 százalék zsírtartalmú sparos tejföl csak a negyedik lett, míg zsírszegényebb testvére egyenesen a dobogó második fokára tornázta fel magát. Tulajdonképpen mivel árban nincs óriási eltérés a kettő között, mi maradunk a 15 százalékosnál. A dobozuk egészen megegyezik, ez kicsit csalóka lehet, szóval figyeljen oda mikor beteszi a kosarába.

IMG 2656
„Ennek is kicsit "birizgáló" íze van, a vége felé édesebb.” „Camembert ízű, nem örülnék, ha ilyet vennék.” „Ez annyira semmilyen, hogy sajnálom, de nem jut eszembe róla semmi.” „Semmi extra, lisztesen sűrű, karakter nélküli, de legalább nem aktívan rossz.” „Állagra tökéletes, az íze is elég tejfölös, de nagyon savanyú.”

Bronzérmes: Tesco free from tejföl 20%, 19 pont

És elérkeztünk az élmezőnyhöz, az első három helyezett pontszáma alig tér el egymástól, úgy véljük, bármelyiket is választja, nem fog mellényúlni. 
 
IMG 2664
 
„Kicsit savas, de nem a rossz fajtából.” „Ez kefir és kész :D. Annak amúgy jó!” „Ennek pont olyan íze van mint a nagyon olcsó, lángostejfölnek. Tudom, hogy nincs ilyen kategória, de ilyet szoktak kenni nyáron a lángosra. Várom hozzá a fokhagymát.” „Könnyű, kicsit habos, állag, ízben átmenet a tejföl és a joghurt között. Ez is nagyon finom!” „Számomra ez a tökéletes tejföl, ízre és állagra egyaránt.”

Ezüstérmes: SPAR free from tejföl 15%, 19,5 pont

Kellemesen lágy, krémes és soha nem jöttünk volna rá, hogy laktózmentes. Simán elmenne rendes tejfölnek is. 

IMG 2661
„Finom, krémes, egy kicsit édeskés, ízlik nagyon!” „Szép fényes, tetszik az állaga, meg az íze is jó.” „Kicsit savanykás, teljesen jó. Ha nem tudnám, hogy laktózmentes a teszt, sosem jönnék rá!” „Ez egy joghurttal elkevert tejföl, lágy és nagyon finom.” „Mintha joghurt lenne, krémes, kicsit hígabb, mint szeretném, de főleg az íze miatt kap közepes pontszámot.”

NYERTES: Pilos tejföl 20%, 21 pont (Lidl)

Abszolút meg vagyunk elégedve a lidlös laktózmentes tejföllel, és még az ára is tökéletes a többi hasonló termék között. Van remény a laktózmentes univerzumban is!
 
IMG 2666
  
„Elég karakteres íze van, olyan, mintha mindenmentes házi tejföl lenne, nem rossz!” „Ez tetszik, savanykás, az állaga is jó.” „Állagra és színre olyan mint a tartár mártás, de ízre teljesen rendben van.” „Egyszerre savanykás és édeskés, sűrű, krémes, ezen azért enyhén érződik a szokásos laktózmentes íz, de ettől még jó.” „Nagyon jó, sűrű, savanykás, tökéletes cucc.”

Kakukktojás: Joya Soya Cremesse, mínusz 96,5 pont

Mivel sok laktózérzékeny gabonakészítményekkel váltja ki a tejtermékekekt, úgy döntöttünk kaukktojásnak betesszük a tesztbe ezt a "szójatejfölt" is. Igaz, hogy így magában nem volt a legjobb élmény, viszont állítólag használja nyugodtan főzéshez, mivel tényleg hasonló állagú és ízű ételt fog kapni, mintha tejföllel készítette volna. Összesen 3,5 pontot kapott, meg melléjük egy mínusz 100-at, mert egyik kolleganőnk úgy érezte, hogy a mezőny többi részéhez képest ez nem pontozható simán nullával.

IMG 2653
„Te jó ég, mintha fehér földet ennék, mi ez?!” „Ránézésre szörnyű, ízre szörnyű, növényízű, keserű, olyan az utóíze, mint a poloska szaga. Ennél a seggberugdalás is jobb.” „Ez nagyon undorítóan néz ki. Mi már az a darabosság? Ebbe bele se kóstolnék, hanem szimplán öklendezve lehúznám a WC-n. Ízre meg nemcsak romlott, de még poshadt is. Aki szerint ez jó,  az egészen biztos, hogy gyíkember.” „Ez az ehetetlenül undorítónak egy tökéletesen új dimenziója. Terpentinszagú, undorító, ocsmány mellékíze van. Az állaga habosított hányás. Az íze is.”
 
 
Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/l) Pont Itt vettük
Pilos tejföl 20% 129 860 21 Lidl
SPAR free from tejföl 15% 219 876 19,5 SPAR
Tesco free from tejföl 20% 139 927 19 Tesco
SPAR free from tejföl 20% 129 860 14,5 SPAR
Mizo laktózmentes tejföl 20% 159 1060 13,5 Auchan
Magic milk 20% 149 993 11,5 Auchan
milfina lactofree tejföl 15% 219 876 10 Aldi
Kakukktojás            
Joya soya cremesse 365 1825 - SPAR
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek