A legjobb 24 csirkés receptünk

A csirkehús elég jó választás minden alkalomra. Szinte mindenki szereti, gyorsan elkészül, nem zsíros, és remekül ízesíthető. Vannak, akik szerint túl száraz, erre az alábbi receptjeink rácáfolnak.

Következzenek tehát a kedvenc csirkehúsos ételeink, amik egytől-egyig könnyen elkészíthetők, így kezdőknek is bátran ajánljuk. 

1. Olívás-krémsajtos csirkemell

Az olívás-krémsajtos csirkemell nem lesz száraz ennyi sajt kíséretében, az biztos. A ropogósra sült sajtnál pedig talán nincs is finomabb. A sok olajbogyótól enyhén sós lesz, a szárított paradicsom és a bazsalikom pedig megadja a szükséges pluszt a semleges alapok mellé.

DSC 0513akicsi
Katuci

2. Tojáskrémes csirke - ha a tojáskrémet szereti, ezt imádni fogja!

Családi kedvencünk a tojáskrémes csirke. Vékony csirkemell szeletek, rajta jó vastagon a sajtos tojáskrém, gyorsan összesütjük, és már meg is van az ebéd. Ha pedig marad belőle, hidegen gyönyörű vékony szeleteket vághatunk belőle, ami mehet is a másnapi szendvicsbe.

tojáskrémes csirke
Katuci

3. Fokhagymás-tejszínes csirkecsíkok

Érdemes elővenni az olyen hagyományos és nagyon egyszerű recepteket, mint a fokhagymás-tejszínes csirke. Ugyan nem történik sok minden a csirkehússal sütés közben, mégis puha marad, nem szárad ki, a tejszínes szósznak pedig ugyan ki tudna ellenállni. A tejszínből biztosan elég lenne kevesebb is, de azt tapasztaltam, hogy mindenki azt szereti benne legjobban, szóval ne spóroljunk vele!

DSC 2231akicsi
Katuci

4. Fehérboros-balzsamos-hagymás csirke

A fehérboros-balzsamos-hagymás csirkénk néhány egyszerű hozzávalóból készül szinte pillanatok alatt. Balzsamecetet már párszáz forintért be lehet szerezni közepes méretű boltokban is, és érdemes is otthon tartani, hiszen annyi ételt fel lehet dobni vele! Salátaöntetet készíthetünk vele, de egy tésztaételt is meg tud koronázni, és köretekhez is használhatjuk. Főzésnél csak arra érdemes figyelni, hogy párologtassuk el a savasságát - az egyébként unalmas csirkemellből pillanatok alatt édeskés, fűszeres, karamellizált húst varázsol.

DSC 1063akicsi
Katuci

5. Pesztós csirkemell

A pesztós csirkemell egy nagyon hálás étel, csak ki kell kotyvasztani az öntetet, meglocsolni vele a húst, és készre sütni. Jól hangzik nem?!

DSCN3951
Dívány

6. Parmezánbundás rántott hús a sütőből

A parmezánbundás rántott hús olyan joker kaja, amivel nem nagyon tudunk melléfogni. A hús nagyon finom és puha lesz, a sajttól pedig szépen ropogós lesz a bundája is. Öt perc a teljes adag bepanírozása, és az ünnepi asztalon is bőven megállja a helyét!

DSC 2634akicsi
Katuci

7. Csirketorta, az vajon mi?

A csirketorta az a húsétel, ami garantáltan sikert arat, biztosan mindenki elkéri a receptjét. Tökéletes vendégváró, hiszen előre össze lehet állítani, aztán csak betoljuk a sütőbe a vendégek érkezése előtt. Ha kihűlt, gyönyörűen szeletelhető, simán mehet szendvicsbe is felvágott helyett. De tökéletes büféasztalra is, vagy csak egy hétvégi ebédhez.

DSC 1917akicsi
Katuci

8. Bakonyi csirkecsíkok

A bakonyi sertésszeletet ki ne ismerné. Én inkább a bakonyi csirkére szavazok. A gomba lehet friss is, de én néha bevetek vegyes gombakonzervet is, amiben 5-6 féle finom gomba van. Ha pedig csíkokra vágjuk a húst, jobban keveredik a gombával, szerintem ez lett az eddigi legjobb verzió, de ezt persze döntse el mindenki maga.

DSC 4265akicsi
Katuci

9. Izomkaja: sült kolbászos csirke

A csirkehúsról általában a könnyű, nem zsíros ételek jutnak eszünkbe. A sült kolbászos csirke nem az. Ez kőkeményen fűszeres, zsíros, nehéz étel, amihez egy vödör savanyúságot meg lehet enni. Viszont kiadós, laktató, és ilyen ízű krumplit nem lehet másként készíteni! Szóval tegyük félre a kalóriák számolgatását, ha máskor nem, legalább egy hétvégi ebéd erejéig, és essünk neki!

kolbászos csirke
Katuci

10. Fokhagymás, rozmaringos csirkecomb, hercegnőburgonya, vajas kelbimbó

Az ízletes, szaftos, puha, fokhagymás-rozmaringos hús, ami szinte leolvad a csontról. Mellette csinos kis hercegnőburgonyák, amikben szintén rejtőzik egy kis rozmaring, életet lehelve a krumpliba. Aki pedig még egy kis zölddel is megtoldaná, készítsen hozzá ötperces vajas kelbimbót is. A visszamaradó szaftból pedig mártás lesz a hús mellé. Ugye ilyen a tökéletes vasárnapi ebéd?

DSC 2028akicsi

11. Spenóttal és mozzarellával töltött csirkemell

Mivel nálunk mindenki imádja a spenótot, nemcsak főzeléket szoktam belőle készíteni, hanem tésztákhoz és húsokhoz, sőt, süteményekhez is szívesen használom. Így született a spentótos-mozzarellás csirke is.

PB303143
kh

12. Tárkonyos-mustáros sült tanyasi csirke

Ez egy egyszerű tárkonyos-mustáros sült tanyasi csirke recept. Elég sokat számít, hogy milyen a csirke, amiből nekiállunk. Ha van rá módunk, próbáljunk meg tanyasi - ilyen hiperekben, szuperekben is kapható - vagy háztájiban nevelt jószágot szerezni, sokkal finomabb lesz, mint a csirkegyári változat. A kevésbé intenzív körülmények között nevelt csirkék lassabban érik el a vágósúlyt/méretet, más lesz a hús állaga is, persze sajnos többe is kerülnek.

tanyasi csirke

13. Brassói, egészségesebb vezióban

A krumplit a méltánytalanul mellőzött csicsókára, a sertést pedig csirkehúsra cseréltem ebben az egészséges brassóiban. A csicsóka sokkal egészségesebb, édeskés íze miatt könnyen szerethető, és ilyenkor már sok helyen lehet kapni.

CSC 1906akicsi
Katuci

14. Kínai kaja otthon: szezámos-szójaszószos csirke

Tudom, hogy a szezámos-szójaszószos csirke nem feltétlenül autentikus ázsiai recept, de nagyon finom, és azok számára, akik - mint mi is - a kínai büféken szocializálódtak, maga lesz a mennyország.

DSC 4413bkicsi
Katuci

15. Tudja, hogy készül az eredeti édes-savanyú csirke? Mi is meglepődtünk!

A legtöbb hozzávalót az édes-savanyú csirkéhez be lehet szerezni egy nagyobb, jól felszerelt hiper nemzetközi részlegén is, vagy bármelyik ázsiai boltban vagy delikáteszben. A kínai konyháról írt hosszú cikkünk második felében listába szedtük, mik a leggyakoribb alapanyagok, és azt is, körülbelül mennyibe kerülnek. Egyik sem drága, néhány száz forintos tételek ezek, és mind sok-sok fogáshoz elég.

737
Dívány

16. Készítsen tökmagos csirkét, ha fogyni szeretne!

A tökmagos csirke sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a klasszikus rántott hús, és még finom is. Fogyókúrás étrendbe is tökéletes, és mivel búzaliszt, zsemlemorzsa, és tojás sincsen benne, speciális diétákba is beilleszthető.

tm

17. Csicseriborsós csirkeragu

Nem mondom, hogy a csicseriborsós csirkeragu mutatós, mert nagyon nem. Viszont kiadós, laktató, és nagyon csicseriborsós. Ha pedig óvatosan bánunk a tészta mennyiségével, lelkiismeret-furdalás nélkül ehetjük. Nem túl sok hozzávalóból legalább négy felnőtt ember jól tud lakni ebből az adagból.

csicseri2
Katuci

18. Meleg saláták: csirkés kukoricasaláta

Bizony, a saláta nem csak hidegen jó, kitűnőek a melegen tálalt saláták is. Ilyen a csirkés kukoricasaláta is. Akár egy kis rizst is főzhetünk mellé, ha kiadósabb ételként szeretnénk tálalni. A csirke nem lesz száraz, hiszen kap egy nagy adag vajat a végén, ami garantálja a szaftosságot.

kukoricás csirke

19. Csirkés wrap – gyorskaját otthon

Teljes gőzzel gyalogolunk bele a nyárba, érdemes felkészülni néhány időtakarékos recepttel, ilyen a csirkés wrap is. Ha hőség van, ne rohanjunk rögtön egy gyorsétterembe, csak, hogy ne kelljen főzni, otthon sokkal finomabb verziót tudunk összehozni. Ha korábbi hússütésből, esetleg grillezésből marad ki hús, csíkozzuk fel, és tegyük a fagyasztóba. Így még azzal sem kell bajlódni, elég lesz felmelegíteni, és 3 perc alatt kész lesz az ebéd.

DSC 4983akicsi
Katuci

20. Csirkenyársak grillen

Ha vendégeket vár, vagy csak szeretne már grillezni, készítsen csirkenyársakat grillen! Szerencsés az, akinek van kertje, vagy legalább egy akkora terasza/erkélye/gangszakasza, ahol elfér egy grillsütő. Akinek ez megadatik, annak nem kell a konyhát fűteni.

IMG 3231
Koncz Andrea

21. Klasszikus fasírt és társai kirándulásokra, szendvicsekbe vagy csak úgy

Az egyik legjobb kirándulós kaja a fasírt, ami csirkehúsból is tökéletes. Előre elkészíthető, mehet két szelet kenyér közé, de néhány paprikával és paradicsommal is nagyon finom. Az apró golyócskák egy szemvillanás alatt el szoktak fogyni, az egyben sütött viszont kevésbé macerás, és szendvicsnek talán alkalmasabb. A sajt elhagyható, de én az egyben sütöttbe mindenképp tennék, csuda jó, ahogy belesül a masszába és rápirul a tetejére.

fasírt
Katuci

22. A nagymamám töltött káposztája

A csirkehúst preferálóknak sem kell lemondani a töltött káposztáról, én például mindig azzal készítem.

töltött kápi1
Katuci

23. 2in1: töltött paprika és paradicsomos húsgombóc

A káposztához hasonlóan a töltött paprikát is csirkével készítem. Mindig befutó ez az étel, viszonylag kevés macerával elég nagy adagot lehet készíteni. Annak is tetszik, aki eszi a betöltött paprikát, és annak is, aki csak a húsgombócokra vadászik.

DSC 1914akicsi
Katuci

24. Olcsókonyha: zöldbabpaprikás

A receptkönyvbe mindig érdemes felvésni néhány pénztárcabarát receptet, jól fognak jönni hó végén. Ilyen a zöldbabpaprikás is. Szezonon kívül mirelitből, szezonban friss zöldbabból is el tud készíteni. Nem bonyolult, gyorsan megvan, olcsó és még finom is.

zöldbab1
Katuci
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra