Hét kedvenc fánkrecept – búcsú a téltől

A februártól búcsúzni talán csak egy dolog miatt fájó, hogy később már nem szokás fánkot sütni. Pedig miért ne lehetne? Tavasszal és nyáron is odáig lesznek érte a gyerkőcök és a felnőttek is.

tolófánk1
Katuci

Cikkünkben összegyűjtöttük a kedvenc fánkreceptjeinket, és megmutatjuk, hogyan kell tolófánkot sütni.

1. Tolófánk

Hasonlít a churrosra, de már dédanyáink is készítették. Következzék a nagymamám receptje.

Hozzávalók:

2 dl víz
10 dkg vaj
20 dkg liszt
1 evőkanál porcukor
egy fél citrom héja
egy csipet só
5 tojás
olaj vagy kókuszzsír a sütéshez
vaníliás porcukor a tálaláshoz

tolófánk2
Katuci
  1. A vizet és a felkockázott vajat összeforraljuk egy csipet sóval, egy evőkanál porcukorral és a finomra reszelt citromhéjjal.
  2. Csendesebbre vesszük a lángot, majd a forrásban lévő folyadékhoz keverjük a lisztet és egy elhabart tojást. Addig forgatjuk, keverjük fakanállal, még össze nem áll a tészta.
  3. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Robotgéppel, alacsony fokozaton keverni kezdjük a masszát, hozzáütjük egyesével a maradék négy tojást is.
  4. Végül nyomózsákba töltjük a tésztát, és forró olajba csíkokat, karikákat vagy patkó formákat nyomunk belőle. Aranysárgára sütjük, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

2. Hagyományos farsangi fánk

A hagyományos farsangi fánkot mindenki szereti. Nem mondjuk, hogy nem macerás elkészíteni, de az biztos, hogy megéri.

fank 01

3. Sütőben sült fánk

A sütőben sült fánk a megemelt élesztőmennyiségtől igazán pihe-puha, és nem kell utána szellőztetni sem. Ha pedig a lekvár önmagában már unalmas kísérő,  többféle mázzal is ízesíthető.

2013. dec 028
Piszke

4. Képviselőfánk fehér csokis málnahabbal

A képviselőfánk fehér csokis málnahabbal igazi különlegesség, egész évben örülnek neki a vendégek. Az égetett tészta, amelyből a képviselőfánk is készül, sokaknak mumus, pedig csak néhány apróságra kell figyelnünk, és tökéletes tésztapuffancsokat tudunk készíteni otthon. A képviselőfánk nagyon jól variálható, sokféle krémmel tölthetjük.

Képviselőfánk2
Ötvös Zsuzsanna

5. Profiterol

A profiterol tagadhatatlanul nagy kedvenc.  Az alapja ugyanaz az égetett tészta, amelyből a képviselőfánk is készül. Az üreges tésztapuffancsokat ezúttal igazi vaníliával készült házi vaníliapudinggal töltöttük meg, és egy adag rumos csokiszósszal öntöttük nyakon.

Profiterol5
Ötvös Zsuzsanna

6. Csörögefánk - nem kelt tészta

Csörögefánk mindenkinek, aki tart a kelt (pláne az égetett) tészta otthoni készítésétől, de szeretne házi fánkot enni. Mert mindenkinek kell egy jó fánk recept.

DSC 0001
Havas Dóra

7. Rest asszony tésztája

A rest asszony tésztája nem tipikus fánk, a tésztájában túró van, a munka kevés vele, viszont nagyon finom!

rest asszony2
Katuci
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra