Sütiiskola: ezt kell tudni az omlós tésztákról

Az omlós tészta nagyon sokoldalú: akár édesen, akár sósan is készíthetjük. Az édes változat többféle desszert alapja lehet, leggyakrabban mégis kekszeknél és pitéknél találkozunk vele. Alapesetben három összetevőből áll: lisztből, vajból és porcukorból, ezeknek az aránya a klasszikus változatban 3:2:1, tehát pl. 300 g liszthez 200 g vajra és 100 g porcukorra van szükség.

Omlós keksz1
Ötvös Zsuzsanna

Nagyanyáink és dédanyáink vaj (pláne margarin) helyett még zsírt használtak, így porhanyósabb állagú tészta lesz az eredmény. A klasszikus, zsírral készült linzer receptjét is érdemes kipróbálnia, ha békebeli ízekre vágyik!

A három fő összetevő mellett lazíthatja még a tésztát hozzáadott tojás (általában vagy a sárgáját vagy pedig egész tojást szoktak hozzáadni), víz vagy akár tejföl. A klasszikus omlós tésztához nem szoktak sütőport használni.

Az édes omlós tészta a sok vajtól már önmagában is nagyon finom, így ez a tésztafajta nagyon szuper kekszekhez. Ha keksz készül belőle, jó trükk a liszt egy része helyett finomra darált olajos magokat (pl. dió, mogyoró, mandula) használni, úgy még finomabb, még gazdagabb ízű lesz a végeredmény.

Alaprecept hozzávalók kb. két gáztepsinyi kekszhez:

200 g liszt
70 g darált olajos mag (mandula, mogyoró, dió stb.)
150 g hideg vaj, kockákra vágva
60 g porcukor
egy csipet só
2 tojás sárgája

1. A lisztet és a porcukrot egy nagyobb tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a darált olajos magot, a sót és a kockákra vágott, hideg vajat is. Kézzel (két tenyerünk, vagy ujjaink között) összemorzsoljuk. Ezt a lépést egy S-késes aprítógéppel megkönnyíthetjük: a lisztet, a darált magot, a porcukrot, a sót és a vajat tegyük a gép táljába, majd dolgoztassuk morzsásra a géppel.

2. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Ha nem akar összeállni a tészta, adjunk hozzá egy kevés hideg vizet. Ha túl ragacsos lett, akkor egy kevés lisztet gyúrjunk bele. A kész tésztát alufóliába csomagolva egy órán keresztül pihentetjük.

3. Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúrókkal kiszaggatjuk. Mivel a tészta nem tartalmaz sütőport, tökéletesen alkalmas arra, hogy sütipecséttel mintázzuk: a minta meg fog maradni sütés után.

4. A kiszúrt tésztát sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, majd 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 7-10 perc alatt készre sütjük. Akkor jó a keksz, amikor épphogy elkezdene aranybarnára váltani a szélén. Hagyjuk a tepsin kihűlni a kekszeket (a sütőből kivéve még puhábbak, majd ahogy kihűlnek, ropogósabbak-omlósabbak lesznek), majd légmentesen záró dobozban tároljuk.

5. A kisült kekszeket akár össze is ragaszthatjuk például lekvárral vagy csokis töltelékkel.

Omlós keksz2
Ötvös Zsuzsanna

Variációk

  Ez az alaprecept nagyon jól variálható. Íme néhány ötlet a kekszek ízesítésére:

  • Használjunk bátran fűszereket: vaníliát, őrölt fahéjat, kardamomot, mézeskalácsfűszert, szerecsendiót, gyömbért, szegfűszeget, a bátrabbak akár chilit is.
  • A citrusfélék lereszelt héjával is nagyszerűen ízesíthetőek a kekszek: citromhéjjal, narancshéjjal vagy akár lime héjával. Figyeljünk azonban arra, hogy csak és kizárólag kezeletlen citrusfélék héját használjuk fel!
  •  Szuper ízesítő lehet a darált vagy egész mák is.
  •  A liszt 10%-át cserélje holland kakaóporra, és kakaós kekszet süthet. A fenti receptnél tehát csak 180 gramm lisztre lesz szükség, plusz 20 gramm kakaóporra.
  •  A bátrabbak különlegesebb ízesítőkkel is kísérletezhetnek. A japán zöldtea-por, a matcha például nagyon különleges zöldteás ízt ad az omlós kekszeknek, ráadásul még szép zöldre is színezi.
  •  Gyúrhatunk apróra vágott aszalt gyümölcsöket is az alaptésztához, vagy durvára darabolt olajos magokat, vagy akár kakaóbabtöretet, hogy még ropogósabb kekszeket készíthessünk.

Az ízesítés

Az ízesítéseknél bátran engedjék el a fantáziájukat, és kombinálják a különféle ízesítőket! Néhány kedvenc kombónk:

- narancshéj és vanília
- mák és citromhéj
- lime héja és japán zöldtea-por (matcha)
- kakaós változat kakaóbabtörettel és fahéjjal
- mézeskalácsfűszer és apróra vágott aszalt meggy

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra