A farsangi bálig éppen elkészül a vaníliakivonat

A vaníliakivonat az egyik legfinomabb fűszer titokzatosan, és igen előkelően hangzó előfordulási formája. Hogy a vanília mennyire nagyszerű és sokoldalú növény, arról írtunk már korábban itt. A kivonatával évekig szemeztem, mire végre rászántam magam, hogy elkészítsem.

DSCF3316

És akkor feltárult a titok: a világ legegyszerűbb dolga. Viszont ha egyszer elkészítettük, egész biztos, hogy soha többé nem vásárolunk mesterséges helyettesítőket: aromát, vanillin cukrot, de még az sem lesz gond, hogy nincs otthon vaníliarúd, mert van! Benne az üvegben.

Hozzávalók:

fél liter vodka
10 vaníliarúd

Tulajdonképpen semmi más dolgunk nincs, mint beszerezni egy üveg vodkát és tíz vaníliarudat. Ez utóbbi árban elég horrorul hangzik, de lehet vásárolni jóárasítva az E-bay-ről, és itthoni üzletekben is hozzá lehet jutni időnként kettesével csomagolt vaníliához, ami sokkal barátságosabb összegre jön ki, mint a szimpla kiszerelés.

Töltsük a vodkát egy szép, jól zárható üvegbe. Esetleg igyunk le egy kicsit az eredeti üveg tartalmából, majd tegyük bele a felhasított vanília rudakat. Innentől kezdve még várnunk kell legalább 3 hetet, hogy összeérjenek az ízek, közben időnként forgassuk meg az üveget, és voilá! Kész is a vaníliakivonat. Bármibe adagolhatjuk kávéskanalanként, amibe vaníliát tennénk, vagyis minden süteménybe, édes levesbe, és még amit el tudunk képzelni. Ha gyerekünk van, mindenképpen forraljuk kicsit az ételt, hogy az alkohol elpárologjon belőle – süteményben ez nyilván nem gond.

Különleges tulajdonsága még, hogy néhányszor nyugodtan utána tölthetjük a vodkát, ha kifogyóban van éppen az üveg, de ilyenkor érdemes újra kivárni a 3 hetet, hogy kialakuljon az intenzív vaníliaíz.

Formás kis üvegbe töltve, szépen felcímkézve ráadásul igen menő ajándék.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra