Kocsonya, mint téli örömforrás

Itt a szezonja, elég hideg van, meg már ki is hevertük nagyjából a karácsonyi zabálást. Hagyományosan telenyomhatjuk füllel, farokkal, ki és mit szeret, de sok hússal is. Ehetjük kanállal vagy villával, szépen kidíszítve vagy hagyományosan, csak a hússal.

DSC 0600akicsi
Katuci

Nem állítjuk, hogy ez a nagybetűs kocsonya receptje, hiszen ahány ház, annyi szokás. De akinek nincs receptje, használja ezt.

Hozzávalók:

6 sertésköröm letisztítva, hosszában kettéfűrészeltetve a hentessel
2 fül
60 dkg füstölt hús (pl. tarja, de akár nyelv is lehet)
1 vöröshagyma (csak a legkülső réteg héj leszedve)
2 fej fokhagyma (a külső héj leszedve, gerezdekre szedve)
2 sárgarépa
1 csöves paprika
15-20 szem egész bors
kb. 2 evőkanál só

  1. Az előkészített, feldarabolt húsokat ez nagy fazékba tesszük. Alul legyenek a félbevágott körmök, csontos részükkel lefelé fordítva. Hozzátesszük a zöldségeket és a fűszereket is. Felöntjük annyi vízzel, hogy legalább 10 cm-rel ellepje a húst. (A folyadékot később már nem tudjuk pótolni és sózni sem!)
  2. Felforraljuk, majd visszavesszük alacsony lángra. Fedő és kevergetés nélkül főzzük nagyjából 2,5-3,5 órán át, amíg kiesik a körömből a csont. Ekkor elzárjuk. Kiszedjük a húsokat, kicsontozzuk a körmöket. A levet addig hagyjuk hűlni, amíg le tudjuk róla szedni a zsírt, de még folyékony. Eltávolítjuk a tetejéről a felesleges zsírt.
  3. A kikészített tálak / tányérok aljába szedünk egy kevés levet, ebbe rendezgetjük el a húsokat, a zöldségeket és a tojásokat (ízlés szerint).
  4. Rászedünk annyi levet, hogy ellepje, hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra