Hosszan sült vajpuha marhalábszár

Ez volt a tavalyi karácsonyi vacsoránk fő eleme. Eredetileg ossobucot terveztem készíteni, de a hentesnél nem volt borjúlábszár, csak marha, viszont az is hihetetlenül gyönyörű volt. Ez csak annyiban változtatott a történeten, hogy nem volt akkora edényem, amibe belefért volna az öt hatalmas lábszárszelet.

lábszár1
Katuci

Így nem hagyományos ossobuco lett, hanem lassan sült marha, ami majdnem négy órán át csücsült a sütőben az ízes zöldségágyon. Végül olyan omlós lett a hús, hogy szinte elolvadt a szánkban, a velő pedig kipottyant a közepéből.

Hozzávalók:

5 szelet 4 cm vastagságú marha lábszár
4 sárgarépa
2-3 szál szárzeller
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor (pl. rizling)
5 ág kakukkfű
só, bors, liszt, olívaolaj, vaj
3 dl alaplé (leginkább marha, de csirke vagy zöldség is megteszi)

1 nagy csokor petrezselyem
1 kezeletlen citrom héja
1 gerezd fokhagyma

lábszár3
Katuci
  1. A hússzeleteket átmossuk, megtöröljük, sózzuk, borsozzuk, gyorsan megforgatjuk nagyon kevés lisztben. Serpenyőben 3 evőkanál olaj és 3 evőkanál vaj keverékét felforrósítjuk, ezen elősütjük a szeleteket 5 perc alatt oldalanként. A lényeg, hogy jó kis kérget kapjon a hús, tálra szedjük őket, félretesszük. Ha kész, felöntjük a fehérborral a serpenyőt, így fel tudjuk szedni az edény aljáról a rásült húsdarabokat. Kicsit besűrítjük a bort.
  2. Amíg pirul a hús, minden zöldséget nagyon apróra felvágunk. A serpenyőbe szedjük, kis lángon 20-30 perc alatt megpároljuk, közben óvatosan sózzuk és borsozzuk. A zöldségalapot átszedjük egy magas tepsi aljába, ráhelyezzük az elősütött húsokat. Felöntjük az alaplével, rádobjuk a kakukkfüvet. Egy nagy darab sütőpapírt összegyűrünk, bevizezünk, a tepsi tetejére tesszük, majd lefóliázzuk. 140 fokos sütőben 2,5 órán át sütjük.
  3. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát és a papírt, ilyenkor még sok lé szokott alatta lenni, így visszatoljuk a sütőbe. 20 percenként ránézünk, néha nagyon óvatosan megfordítjuk a marhaszeleteket, ha szükséges, pótoljuk az alaplével a folyadékot. Ha már nagyon puhára sült a hús, óvatosan kiszedjük a szeleteket (vigyázzunk, hogy ne essen ki a csont).
  4. A hús alatt lévő zöldségkeveréket szűrőn átpasszírozzuk, egy kis fazékban elmelegítjük, kevés vajjal tesszük selymesebbé.
  5. A petrezselymet felaprítjuk, hozzákeverjük a finomra reszelt citromhéjat és a zúzott fokhagymát.
  6. A húst a mártással és a petrezselymes keverékkel tálaljuk.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek