ALAPKONYHA

Franciás karácsony: trüffelkrémes fatörzs torta

2014. december 28., vasárnap 16:43

Ideális desszert lehet a karácsonyi asztalra ez a francia klasszikus, a fatörzs torta, ami gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Csak egy piskótát kell sütnünk, amelyet egy pár perc alatt összedobható, nagyoncsokis trüffelkrémmel töltünk meg. A karácsonyi hangulat kedvéért a trüffelkrémet egy kis narancslikőrrel turbóztuk, de bátran próbálkozzanak például jó minőségű rummal vagy whiskyvel is!

Fatörzs2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Ha gyerekek is fognak enni a tortából, az alkoholt cseréljük tejszínre. A trüffelkrémet ízesíthetjük is különféle fűszerekkel (pl. fahéjjal, kardamommal, tonkababbal, bátrabbak egy kevés chilivel) vagy akár egy-két teáskanálnyi instant kávéval, amelyet a forró tejszínben oldunk fel.

Hozzávalók:

Piskóta:

4 tojás
4 ek. nádcukor
4 ek. liszt
2 ek. víz 
késhegynyi sütőpor

Trüffelkrém:

2 dl habtejszín
200 g étcsokoládé
1 ek. méz 
30 g narancslikőr (vagy rum, whiskey, vagy tejszín)
40 g puha vaj 
csipet só

marcipánlevelek díszíteni

1. A trüffelkrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét, és egyneművé keverjük. Hozzákeverjük a narancslikőrt is, végül a puha vajat és a sót is. A krémet teljesen kihűtjük 2-3 óra alatt.

2. A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A tojáshabba óvatosan beleforgatjuk a tojássárgákat, és lassan belecsurgatjuk a vizet is. A sütőport és a lisztet összekeverjük, átszitáljuk, majd két részletben beleforgatjuk a tojáshabba vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.

3. A piskótatésztát sütőpapírral bélelt gáztepsin vékonyan szétterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már halvány aranybarna lesz a teteje. Ekkor óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, még melegen egy konyharuhára fektetjük, és jó szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.

4. A kihűlt krémet elektromos habverővel kihabosítjuk. A kihűlt piskótát kitekerjük, majd megkenjük a krém kb. kétharmadával, és szorosan feltekerjük. A tekercs kb. egynegyedét srégen levágjuk, és a tekercs oldalához illesztjük – ez lesz az ág a fatörzsön. A maradék krémmel kívülről is bevonjuk a fatörzset, nem kell simára, akkor jó, ha olyan, mint a fa törzse.

5. Ízlés szerint marcipánlevélkékkel díszítjük.

Fatörzs1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés