Nagyikonyha: a legjobb hatlapos

Az én abszolút kedvenc gyerekkori süteményem, ami úgy tökéletes, ahogy az anyukám készíti. Már a következő generációnak is ez lett a kedvenc sütije. Ebben nincs semmilyen reform hókuszpókusz, csak a cukros, lisztes, vajas valóság!

DSC 1605akicsi
Katuci

Egyszerűbb, mint amilyennek tűnik, olcsó és kiadós, igazi ünnepi süti. Jó hír, hogy fagyasztható, tehát akár előre el is készíthetjük, vagy a maradékot (na, az nem lesz) is fagyasztóba dughatjuk.

Hozzávalók:

a tésztához

60 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 tojás
10 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
kb. 1 dl tej

a krémhez

1 liter tej
40 dkg cukor
6 evőkanál liszt
20 dkg puha vaj
3 dkg cukrozatlan kakaópor

  1. A szódabikarbónával elkevert liszthez adjuk a tojásokat, a vajat, a porcukrot, és apránként annyi tejet, hogy könnyen nyújtható, de puha tésztát kapjunk. Alaposan összedolgozzuk.
  2. 6 részre osztjuk a tésztát, enyhén lisztezett felületen vékony lapokat nyújtunk előle. (A sütőhöz való tepsi méretűek legyenek.) Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, villáva sűrűn megszurkáljuk, végül 160 fokra előmelegített sütőben laponként kb. öt perc alatt készre sütjük. (Ne barnuljon meg!)
  3. Ha mindegyik lapot megsütöttük, elkészítjük a krémet. A 6 evőkanálnyi lisztet simára keverjük egy kevés tejjel (nagyjából tejszín sűrűségűnek kell lennie.)
  4. A kimaradt tejet csípősre melegítjük. Nem kell, hogy forrjon, de legyen jó meleg.
  5. A cukrot egy nagy fazékban borostyán színűre karamellizáljuk. Lehúzzuk a tűzről, majd több részletben, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet. Ha visszaszilárdulna, melegítjük,hogy újra folyós legyen.
  6. Beleöntjük a liszttel simára kevert tejet is, visszatesszük a lángra, addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Továbbra is folyamatosan keverjük! Akkor van kész a krém, ha egy pohár hideg vízbe cseppentve golyót formáz. Ekkor levesszük a tűzről, és olyan 35 fokosra hagyjuk hűlni (meleg, de már nem forró).
  7. A puha vajat kikeverjük a kakaóporral, majd simára keverjük a karamellkrémmel. Öt részre osztjuk, a lapok közé töltjük.
  8. Egy napig hagyjuk hideg helyen pihenni. Vékonyan szeletelve tálaljuk, minden szeletnél töröljük meg a kést, hogy ne kenjük össze.
DSC 1606akicsi
Katuci
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek