Sósnak hangzik, de édes: sütőtökös-diós muffin

Sütőtök-szezon van, és a sütőtökből nemcsak hagyományosabb sós fogásokat készíthetünk, hanem bátran próbálkozhatunk vele édességeknél is. Most egy nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon látványos süteményt mutatunk, amely a sütőtöktől hihetetlenül puha és szaftos lesz.

Sütőtökös-diós cupcak e
Ötvös Zsuzsanna

A sütőtökös-diós muffinokat citromos-fehér csokis sajtkrémmel díszítettük – ha nincs kedvük habzsákkal bíbelődni, csak kenjék egyszerűen a krémet egy kanállal a muffinok tetejére, de nem ér lespórolni!

Hozzávalók 12 darabhoz:

Muffin:

130 g liszt (felesben sima búzalisztet és teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használtam)
2 tk. sütőpor 
100 g darált dió
1 kk. fahéj
fél kezeletlen citrom héja
100 g sütőtök (nyersen)
100 g nádcukor
2 kisebb tojás
100 ml étolaj vagy dióolaj
150 ml tej

Krém:

120 g fehér csokoládé
120 g natúr sajtkrém (pl. Philadelphia vagy mascarpone)
fél kezeletlen citrom héja
fél rúd vanília

1. A muffinokhoz a sütőtököt aprítógépben finomra aprítjuk vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük. A sütőtökkel elkeverjük a lisztet, a sütőport, a darált diót, a fahéjat és a lereszelt citromhéjat.

2. Egy másik tálban összekeverjük kézi habverővel a nedves hozzávalókat: a nádcukrot, a tojásokat, az olajat és a tejet.

3. A nedves hozzávalókat a lisztes keverékkel összeforgatjuk. Egy muffintepsit kibélelünk kapszlikkal, és a mélyedésekben elosztjuk a tésztát. A muffinokat 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, átsültek-e. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

4. A krémhez a fehér csokoládét megolvasztjuk (óvatosan, könnyen megég!), és hozzákeverjük a szobahőmérsékletű krémsajtot, a citromhéjat és a vaníliarúd kikapart magjait. A krémet kb. negyed órára hűtőbe tesszük, majd csillagcsöves habzsák segítségével kis habrózsákat nyomunk a muffinok tetejére. (vagy nem flancolunk, hanem egyszerűen a tetejére halmozzuk egy kanállal.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra