Izomkaják: csülökpörkölt

Na igen, ez nem egy tipikus női étel, hanem igazi férfias izomkaja. Nehéz, zsíros, laktató. Viszont a pasik nagy része odáig van érte, és jó hír a salátán élő hölgyeknek, hogy fagyasztható, tehát nem kell túl sűrűn főzni, több adagban benyomhatjuk a fagyasztóba.

DSC 1758akicsi
Katuci

Elég egy nagy vekni kenyeret és jó sok savanyúságot tálalni mellé, meg persze sok sört, hogy adjunk az érzésnek.

Ha jó hentesünk van, kérjük meg, hogy darabolja fel helyettünk a húsokat, ne nekünk kelljen otthon csapkodni. A csülköt nagy szeletekre tudja fűrészelni, a körmöket pedig négybe vágni.

Hozzávalók:

2,5 kg csülök
1,5 kg köröm
80 dkg hagyma
2 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál pirospaprika
só, bors, köménymag
olaj vagy zsír

  1. Nem túl sok zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a körömdarabokat. 30 percig párolgatjuk, mindig csak annyi vizet öntve alá, hogy le ne ragadjon. A végén elpárologtatjuk az összes vizet, ekkor hozzáadjuk a felkockázott csülökhúst is.
  2. Átforgatjuk, sütögetjük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, kevés köménymaggal és zúzott fokhagymával ízesítjük. Puhára főzzük. Akkor van készen, amikor már a körömből kiesik a csont. Félretesszük, lehűtjük. A zsír kiül a tetejére, ezt leszedjük, különben nagyon nehéz lesz az étel. (Ha csak másnap fejezzük be a főzést, de eddig előkészítjük, az sem gond, csak tegyük hideg helyre.)
  3. A zsír egy részét felhasználjuk, a többire nem lesz szükség. Újra felmelegítjük a húst.
  4. A kivett zsírban elkeverünk 4 evőkanál pirospaprikát, ráöntünk egy keveset a felmelegített főzőléből, majd visszaöntjük a hús mellé. Csendes lángon 20-30 percig főzzük, amíg a paprika összefő a hússal.
  5. A nagyobb csontokat kivehetjük belőle óvatosan. Akár fagyaszthatjuk is.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek