Laktató és őszi: pórés burgonyalepény

Laktató, ízes, mégis húsmentes étel. Igazi őszi ebéd/vacsora. Válasszunk hozzá egy szép szál pórét és valamilyen jófajta sajtot (én érett ementálit használtam, kitűnő volt az édeskés íze).

DSC 1748kicsi
Katuci

Természetesen ebbe is tehetünk pirított gombaszeleteket, ha még több őszt, esetleg sonkát, ha még több fehérjét szeretnénk belevarázsolni.

Hozzávalók:

50 dkg főtt krumpli (érdemes 60-70 dkg nyers krumplival számolni)
1 szál póréhagyma
5 dl tejföl
2 tojás
20 dkg sajt 
1 evőkanál vaj
só, bors

  1. A krumplit héjában megfőzzük (nem kell teljesen puhára, hiszen még kap hőt a sütőben). Megtisztítjuk, hagyjuk langyosra hűlni, majd vékonyan felkarikázzuk. Amíg fő a burgonya, a hagyma végeit levágjuk, lehúzzuk a külső héját, felkarikázzuk, és alaposan átmossuk, hogy ne maradjon benne föld vagy homok.
  2. A sütőformát kivajazzuk (én 30 cm-es piteformát használtam, de mehet szögletesbe is) .
  3. A tejfölt simára keverjük a tojással, sóval, borssal és a reszelt sajttal. Beleforgatjuk a hagymát és a krumplit is (valamint ha még azt is teszünk bele, itt keverjük hozzá a lepirított gombaszeleteket és/vagy sonkadarabokat is). Az előkészített tálba szedjük.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Oszd meg másokkal is!
Mustra