Majdnem sztrapacska: juhtúrós krumpligombócok

A krumpligombóc egy nagyon hálás étel, szeretjük tartalmas levesekben ( gombóclevesben, vagy gombalevesben), de akár mákkal megszórva is kitűnő. Ha túl sokat készítenénk a leveshez vagy csak úgy magában nekiállnánk, érdemes feldobni egy nagy csokor snidlinggel és juhtúróval.

DSC 1750kicsi
Katuci

Aki szereti, piríthat hozzá szalonnát is, a zsírjában meg is forgathatja a gombócokat, a szalonnát pedig a tetejére dobhatja.

Hozzávalók:

50 dkg főtt krumpli (60-70 dkg nyers krumplival számoljunk)
1 diónyi vaj
1 tojássárgája
12 dkg liszt

25 dkg juhtúró
5 dl tejföl
1 nagy csokor snidling

  1. A krumplit héjában megfőzzük sós vízben, lehúzzuk a héját, krumplinyomóval áttörjük, hagyjuk kihűlni.
  2. A burgonyát összegyúrjuk a liszttel, egy kevés sóval, a tojássárgájával és a vajjal. Épp csak addig dolgozzunk vele, amíg összeáll a tészta. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. Közben egy nagy lábasban vizet forralunk.
  3. A gombócokat a forrásban lévő vízbe dobjuk, addig főzzük őket, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal átszedjük őket egy vékonyan kivajazott jénai tálba.
  4. A juhtúrót elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt és a finomra aprított metélőhagymát. Elkeverjük, majd a gombócok tetejére szedjük. (Ha nem szeretnénk azonnal megsütni, lefedve a hűtőbe tehetjük másnapig, így már csak a sütőbe kell betolni.)
  5. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük az ételt.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek