Ilyen az igazán jó gyümölcskenyér

Na, akkor most az tegye fel a kezét, akinek az anyukája nem csinált gyümölcskenyeret! Nem véletlenül nem jelentkezett senki, jól variálható, klasszikus sütemény a gyümölcskenyér. Bármilyen aszalt gyümölcsöt használhatunk hozzá, egy részét akár durvára vágott olajos magvakra (pl. mandula, dió, mogyoró) vagy apróra vágott csokoládéra is cserélhetjük.

Ideális megoldás, ha többféle olajos magból, aszalványból már csak egy-egy kis adag van otthon, és szeretnénk valamihez felhasználni a maradékokat. Jól csomagolható-szállítható szeletelve, így akár az uzsonnás dobozba is tehetjük.

Gyümölcskenyér2
Ötvös Zsuzsanna

A gyümölcskenyeret (amit kollegáink egy része püspökkenyér néven ismer) igazán elrontani tulajdonképpen két dologgal lehet szerintem. Az egyik, ha nincs benne elég cucc, és túl száraz lesz. A másik, ha agyonüti a rengeteg kandírozott citrushéj, de más meg semmi. Ha meg gyerek is van a háznál, tartsák szem előtt, hogy csokidarabkákkal minden jobb!

Hozzávalók egy formához:

150 g puha vaj
100 g nádcukor
1 rúd vanília
2 tojás
5 ek. tej
200 g liszt (akár felesben sima liszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
1 tk. sütőpor
160 g tetszőleges aszalvány darabokra vágva (most aszalt meggyet és aszalt szilvát használtam)
porcukor

1. A puha vajat, a nádcukrot, a vaníliarúd magjait, a tojásokat és a tejet elektromos habverő segítségével összedolgozzuk.

2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd tojásos-vajas részhez keverjük. Hozzáforgatjuk a darabokra vágott aszalványokat is.

3. A tésztát gyümölcskenyér-formába egyengetjük. (Ha a forma nem teflonos borítású vagy szilikon, akkor vékonyan vajazzuk-lisztezzük ki, mielőtt a tésztát beletöltenénk.)

4. 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük. A végén tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e.

5. A kész gyümölcskenyeret óvatosan kifordítjuk a formából, majd ha kihűlt, porcukorral meghintjük.

Gyümölcskenyér1
Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra