Grissini (olasz kenyérrudacskák) házilag

Jó kis ropogtatnivaló még az előétel előtt, de előételként is felszolgálható a vendégeknek, kínálhatunk hozzá jó minőségű száraz sonkát, amit rá is lehet csavarni egy-egy pálcikára. Ha úgy jobban tetszik, hempergessük mákba a tésztát, szezámmaggal vagy szárított zöldfűszerekkel is nagyon finom.

DSC 0075kicsi
Katuci

Nasinak is tökéletesen megfelel, adhatunk mellé mártogatósokat, akár egy paradicsomos szósz, akár egy joghurtos/tejfölös fokhagymás megfelel mellé. Az elkészítése gyerekjáték, bátran belevághat az is, aki fél a sütéstől.

Hozzávalók (30 darabhoz):

20-22 dkg liszt
7 g szárított élesztő (1 csomag)
1 dl langyos víz
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
ízlés szerinti magvak

  1. A meleg vizet tálba öntjük, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, és 5-10 percre magára hagyjuk, amíg felfut.
  2. Beleszitáljuk a sót és a lisztet, jól összedolgozzuk a tésztát, amíg elválik az edény falától. Lisztezett felületre tesszük, 10 percig hagyjuk kelni.
  3. Diónyi darabokra vágjuk a tésztát, kis hurkákat formázunk belőle, majd kisodorjuk az ujjainkkal nagyjából 1 cm vastagságúra. Az utolsó simításoknál alászórhatunk magvakat, amiben még megforgatjuk.
  4. A kisodort rudakat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Amíg melegszik a sütő, a tészta még utoljára meg tud kelni.
  5. 8 percre sütőbe tesszük a tepsit, majd kivesszük, megfordítjuk a grissiniket, további 6 percig sütjük a másik oldalukat is. Frissen még puhák, de ha hagyjuk kihűlni, jó ropogósak lesznek. Ha az ácsorgás hatására újra visszapuhulnánk, csak szárítsuk őket néhány percig a sütőben.
DSC 0074kicsi
Katuci
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek