Barackos (vagy szilvás) gombóc egyszerűen, házilag

Gombócot gyártani nem ördöngősség, nem kell félni tőle! Amíg tart a sárgabarack szezonja, készítsünk a friss, apró szemű barackokból gombócot is. A piacon most még éppen el lehet kapni az aprószemű kajszit, az tökéletesen alkalmas erre. Egyáltalán nem bonyolult, és ilyenkor már a krumpli is tökéletesen alkalmas tésztagyúrásra. Egy adagból nagyjából 20 gombóc jön ki. Olcsó, kiadós és a gyerekek kedvence!

DSC 6783kicsi
Katuci

A barackot nyugodtan cserélhetjük szilvára. Vágjuk félbe, a magot vegyük ki, a belsejét tunkoljuk fahéjas cukorba. Vagy tegyünk a gombóc belsejébe jó keményre főzött szilvalekvárt, az is hibátlan.

Hozzávalók:

1 kg krumpli
25-30 dkg liszt
1 tojás
1 diónyi vaj

20 kisebb sárgabarack
cukor

30 dkg zsemlemorzsa nagyjából
10 dkg vaj

  1. A megmosott krumplit sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, meghámozzuk, krumplinyomóval áttörjük.
  2. A burgonyamassza közepébe ütjük a tojást, beletesszük a vajat, elkezdjük hozzáadagolni a lisztet (a krumpli fajtájától függően változik a mennyisége). Addig gyúrjuk, amíg szépen összeáll, és jó rugalmas lesz a tészta. Sós vizet teszünk fel melegedni.
  3. Enyhén lisztezett felületen fél centi vastagságúra nyújtjuk a tészta negyedét. 8-10 cm-es oldalú négyzetekre vágjuk.
  4. A megmosott barackokat félbevágjuk, a magot eltávolítjuk, a belsejét cukorba nyomjuk (vagy beleteszünk egy fahéjba forgatott kockacukrot), visszazárjuk.  A barackokat a tésztába csomagoljuk. Lisztes kézzel golyóvá formázzuk.
  5. A gombócokat a forrásban lévő vízbe dobjuk, egyszerre ne tegyünk bele túl sokat! Közben egy serpenyőben felhevítjük a vajat, közepes tűzön barnára pirítjuk benne a morzsát. Folyamatosan kevergessük!
  6. Ha a megfőtt gombócok feljönnek a víz tetejére, körbemennek még egyszer a forrásban lévő vízben, kivesszük őket egy szűrőkanállal, átdobjuk a morzsába, megforgatjuk benne. A többi gombócot is kifőzzük. Porcukorral tálaljuk.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek